Guia completa per a votar en les eleccions 2019

Aquest diumenge se celebren les Eleccions Generals de l'Estat i les Eleccions Autonòmiques de la Comunitat Valenciana per a decidir qui conforarà el govern de la nova legislatura

Guardar

urna_elecciones
urna_elecciones

Queden pocs dies per a decidir quin serà el futur de les persones. El diumenge 28 d'abril se celebraran les eleccions valencianes i les Eleccions Generals de l'Estat i comença el compte arrere per a decidir als representants de la Generalitat Valenciana i del Govern d'Espanya. Encara que moltes persones han decidit votar per correu, la resta té al cap on votar, l'horari de les votacions, o què és necessari per a votar. Per això, et deixem amb una guia per a votar en les eleccions de 2019.

On votar

Hi ha diverses opcions per a conéixer, des de casa, el col·legi i la mesa on cal votar en els comicis. L'Oficina del Cens Electoral envia a tot l'electorat una targeta censal en la qual s'inclouen dades actualitzades juntament amb, precisament, el lloc exacte on exercir el dret.

No obstant això, també es pot consultar aquesta informació a través de l'INE dins del seu apartat "Consulta de taules i locals electorals"; i de l'ajuntament on residisques, molts d'ells amb opció des de la seua pàgina web, com és el cas de València. Només és necessari emplenar algunes dades sobre la identitat.

Què necessite per a votar?

Una vegada en el col·legi i mesa assignat, és hora de seleccionar als candidats o candidates que vols que es convertisquen en els pròxims representants en les administracions públiques. Segons la Junta Electoral Central, l'elector haurà d'acostar-se a la seua taula amb els seus sobres tancats i haurà de dir el seu nom complet al President o Presidenta i entregar el seu DNI.

Els Vocals i interventors comprovaran si, efectivament, té dret a votar i la seua identitat. A continuació, el President dirà en veu alta el nom i "vota" i es depositarà el sobre en l'urna. En aqueix moment, a més, es podrà sol·licitar un justificant que l'acredite.

Horari per a votar en les eleccions de 2019

Quan puc votar? És una altra de les qüestions més plantejades. I és que en el cas valencià coincideix amb el pont de Sant Vicent, per la qual cosa molts voldran fer-lo a primera hora per a gaudir de les vacances si no han sol·licitat el vot per correu, que ha ampliat el termini pel gran augment de sol·licituds. Així, l'horari per a votar serà de 9 a 20 hores i, després, començarà el recompte en els col·legis electorals per part dels càrrecs de la mesa.

De moment, toca esperar fins a la nit del diumenge 28 d'abril per a saber els resultats de les Eleccions Autonòmiques de la Comunitat Valenciana i de les Eleccions Generals de l'Estat i veure si hi haurà canvi o es mantindrà l'actual govern.

Destacats