Com es vota per correu per a les Eleccions Generals?

Les Eleccions Generals de l’Estat del 28 d’abril coincideixen amb el pont de Sant Vicent Ferrer i el dilluns 29 serà festiu per a la Comunitat Valenciana

Guardar

urna_elecciones
urna_elecciones

El 2019 és any electoral i hi ha dues dates molt marcades al calendari: el 26 de maig, per les Eleccions Municipals, Autonòmiques i Europees; i el 28 d’abril, dia en què se celebraran les Eleccions Generals de l’Estat, tal com va anunciar el President del Govern, Pedro Sánchez, el passat 15 de febrer. A banda de la proximitat entre ambdós comicis, un dels aspectes més qüestionats sobre les generals és que afectarà en gran mesura als valencians, ja que coincideix amb el pont de Sant Vicent Ferrer dels dies 27, 28 i 29 d’abril, per això, el vot per correu serà una de les opcions que més ajudarà a votar eixe dia.

Per a votar per correu cal esperar a la dissolució de les cambres el 5 de març, ja que segons la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), a partir d’eixe moment s’obrirà el termini per a sol·licitar el vot per correu. En concret, el període acabaria el desé dia previ a la votació, de manera que es podrà sol·licitar aquest servei des del 5 de març fins al 18 d’abril.

Els impresos per a demanar el vot es troben en les oficines postals de Correus de tota Espanya i l’elector o electora haurà d’entregar-lo personalment en qualsevol oficina, presentant el seu DNI, Permís (carnet) de conduir o Passaport. Aquesta documentació també serà necessària per a rebre el certificat d’inscripció en el Cens Electoral, que s’haurà de sol·licitar a la Delegació Provincial en el mateix període.

El procés comença una vegada es dissolen les Cambres i s'anuncie la convocatòria

Així, entre els 34 dies després de la convocatòria i els 6 anteriors al de la votació del 28 d’abril, les persones que hagen fet el primer pas rebran la documentació necessària per part de la Delegació Provincial de l’Oficina del Cens Electoral corresponent per a exercir el sufragi per correspondència. Es preveu, d’aquesta manera, que les dates per a rebre tot el necessari de forma personal i en el domicili aniran del 8 al 21 d’abril.

Una vegada rebuda la documentació, caldrà que els votants presenten en qualsevol oficina postal i com a màxim tres dies abans del dia 28 dues coses: el sobre model oficial dirigit a la taula electoral amb el certificat d’inscripció en el Cens Electoral i el de votació amb la papereta totalment tancat. Correus ho enviarà com a correu “certificat i urgent” de forma gratuïta. Per tant, la data límit per a enviar el vot serà el 24 d’abril.

A més, si no és possible fer aquest procés en persona per malaltia o incapacitat, caldrà acreditar la situació personal amb un certificat mèdic oficial inclòs junt amb l’imprés de sol·licitud de vot per correu, un pas que pot fer altra persona que tinga autorització notarial en les mateixes dates, que seran definitives, no obstant això, quan es firme el decret de convocatòria d’eleccions i es confirme.

Com votar si estàs fora d’Espanya el dia 28?

El procés per a votar serà diferent en cas que des de la convocatòria d’Eleccions (el 5 de març) i el dia de la votació, els electors i electores que viuen a Espanya no estiguen dins del país i estiguen inscrits en el Registre Matricular Consular de no residents. Per a aquesta situació, el Ministeri d’Assumptes Exteriors informa que poden sol·licitar la documentació per a votar des de l’estranger en la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral com a màxim fins vint-i-cinc dies després de la convocatòria, és a dir, entre el 5 i el 30 de març. El model oficial de sol·licitud es publicarà en la pàgina web del ministeri una vegada convocades les eleccions i, una vegada complimentada, l’elector haurà d’entregar-la personalment al consulat general, que remetrà la petició a la Delegació Provincial de l’Oficina del Cens Electoral.

El votant, així, rebrà el certificat d’inscripció al Cens, paperetes, sobre de votació i sobre amb la direcció de la taula electoral. Després caldrà que envie el seu vot per correu certificat a la taula electoral abans del 25 d’abril.

Destacats