Les Falles de València 2023. Tota la informació

Falles 2021

 

​​​​​Les Falles 2023 ja són ací. Per això, hem creat un especial faller perquè no et perdes cap dels esdeveniments destacats de les Falles de València​​​​​​​, que se celebren del 14 al 19 de març.

Coneix tota la informació sobre els horaris de l'ofrena, el programa de falles, les mascletaes o els castells, però també rutes per a visitar els principals monuments fallers premiats en la secció d'Especial, els llocs on tastar els millors bunyols amb xocolate ​​​​​​​o els horaris especials del metro per a les falles 2023.

Consulta ací la programació de les Falles 2023​​​​​​​.

QUAN SÓN LES FALLES DE VALÈNCIA 2023

Les Falles de València estan en constant evolució. I és que encara que els dies grans de la festa són del 14 al 19 de març, la veritat és que, durant tot l'any, la ciutat de València gaudeix de diferents actes fallers, que també són ja una tradició, com les preseleccions de les candidates a formar la Cort d'Honor, la presentació dels esbossos dels monuments municipals o el concurs de teatre faller, en el qual les diferents comissions representen una obra en valencià oberta a tot el públic.

En aquest enllaç pots consultar notícies sobre Falles:

Consulta les últimes notícies sobre les Falles 2023​​​​​​​​​​​​

PROGRAMACIÓ DE LES FALLES 2023

Hi ha alguns actes de les Falles de València que no et pots perdre per a gaudir, com a bon valencià, de la festa gran de la ciutat. Per això, et detallem la programació de les Falles 2023 perquè gaudisques en gran.

L'últim diumenge del mes de febrer, és a dir, el 26 de febrer de 2023, València donarà la benvinguda a les Falles amb el tradicional acte de la Crida. Com mana la tradició, les activitats començaran a les 7.15 hores amb la despertà infantil; mentre que a les 7.30 hores serà el torn de la macrodespertà. A continuació, a les 12.00 serà l'Entrada de Bandes de Música que conclourà amb una mascletà a la plaça de l'Ajuntament de València a les 14.00 hores.

A la vesprada, a les 19.00 hores, començarà la Crida als peus de les Torres de Serrans de València. En aquest acte, les Falleres Majors de València, acompanyades de la seua Cort d'Honor i de l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, donaran el tret d'eixida a les Falles de València 2023.

A partir d'eixe moment, des de l'1 fins al 19 de març, la pólvora serà la principal protagonista amb el tret d'una mascletà, cada dia, a les 14.00 hores, a la plaça de l'Ajuntament de València. Els caps de setmana, és comú que a les 00.00 hores, es dispare, a la plaça de l'Ajuntament, mascletaes nocturnes.

La setmana gran fallera començarà el 14 de març amb la clausura de l'Exposició del Ninot, que es podrà visitar des de principis del mes de març en el Museu de les Ciències de la Ciutat de les Arts. Així, a partir de les 17.30 hores, es proclamarà al Ninot Indultat Infantil.

El 15 de març, s'indultarà al Ninot dels monuments grans, a partir de les 17.30 hores, i a les 00.00 hores, se celebrarà l'Albà de les Falles per tota la ciutat.

El 16 de març serà la plantà de totes les Falles. A partir d'aquest dia, serà un bon moment per a visitar les Falles de Secció Especial. A més, des del 16 al 18 de març, es dispararà un castell de focs artificials darrere del Palau de Les Arts: a les 00.00 hores el 16 de març; a les 01.00 h el 17 de març; i a les 01.30 h el 18 de març, moment en el qual se celebrarà la Nit del Foc.

L'Ofrena de Flors a la Verge dels Desemparats se celebraran els dies 17 i 18 de març a partir de les 15.30 hores. Les més de 300 comissions falleres, així com les Falleres Majors de València desfilaran per a retre-li homenatge a la verge, també coneguda com la Geperudeta.

Les Falles de València acabarà el 19 de març amb la missa solemne en honor a Sant Josep en la Seu de València; la cavalcada del foc, que començarà a les 18.00 hores, recorrent els carrers del centre de València i, finalment, la cremà de les Falles.

L'horari de la Cremà de la Falla Municipal Infantil serà a les 21.00 hores; mentre que la cremà de la Falla gran de la plaça de l'Ajuntament serà a les 23.00 hores.

FALLERES MAJORS DE VALÈNCIA DE 2023

Coneix quines són les Falleres Majors de València de les Falles 2023, i la seua Cort d'Honor:

PRINCIPALS ACTES DE LES FALLES 2023

Ací podràs informar-te dels actes més importants de les Falles de València 2023:​​​​​​​​​​​​​​

LA CRIDA​​​​​​​

Crida València 2022 - Foto: Xisco Navarro
Crida València - Foto: Xisco Navarro

 

La Crida de les Falles se celebra l'últim diumenge de febrer i és un dels esdeveniments més esperats de l'any per a tots els fallers. Amb la Crida es dona principi a l'inici de les Falles. Tot comença ben d'hora, amb una despertà. Els fallers recorren els carrers de València avisant als veïns i visitants de la ciutat de l'inici de les falles.

A la nit, milers de valencians es concentren als peus de les Torres de Serrans per a escoltar el discurs tant de l'Alcalde de València​​​​​​​, com de les Falleres Majors de València. A partir d'eixe moment, es dona el tret d'eixida a un mes replet de pólvora, llum i color.

LA PLANTÀ

Falla en València a un día de la 'plantà'
Falla en València a un dia de la 'plantà'
​​​​​​​

La Plantà marca l'inici de la setmana fallera. Després de tot un any d'intens treball en els tallers dels artistes fallers el seu treball es veurà materialitzat en ninots​​​​​​​​​​​​​​ perfectament disposats, encaixats i llestos per a ensenyar. Que tot aquest procés es duga a terme sense problemes depén d'aquestes últimes hores de muntatge.

Tot aquest procés és regulat i coordinat per la Junta Central Fallera. El dia 15 de març hauran d'estar els monuments fallers preparats. Les falles infantils hauran d'estar col·locades a primera hora del matí d'eixa jornada. Per una senzilla raó: el jurat de la J.C.F. visita totes les falles per a, posteriorment, premiar els millors monuments. El mateix ocorre amb les falles grans. Aquestes han d'estar a les 12 de la nit. Per això, les últimes hores solen acumular la major càrrega de treball dels fallers i falleres, i dels equips de muntatge de les falles.​​​​​​​

L'ENCESA DE LLUMS

Luces de Fallas en València
Llums de Falles a València

 

Els extraordinaris espectacles de llum i color són un dels principals atractius turístics de les Falles. I és que la tradicional encesa de llums​​​​​​​ és tot un clàssic en la celebració de les festes de València. Prova d'això és la gran concentració de valencians i turistes que, cada dia, les visiten per a gaudir d'aquest autèntic luxe faller.

L'encesa de llums es divideix en dues categories: La categoria A, en la qual participen les falles més reconegudes. I la categoria B, que compta amb un pressupost inferior de fins a 11.000 euros, i que avança un dia la seua encesa de llums. La primera encesa de llums de les falles es realitza els primers dies de març, a partir de les 20.00 hores.

MASCLETÀ

Imagen de archivo de una 'mascletà' de las Fallas de 2022
Imatge d'arxiu d'una mascletà de les Falles

 

​​​​​​​​​​​​Qui no ha sentit parlar de la mascletà de València? Des de l'1 de març fins al dia de Sant Josep, el 19 de març, a les 14.00 hores, la plaça de l'Ajuntament s'abarrota de valencians i turistes, que no es volen perdre l'oportunitat de gaudir d'una de les cites més característiques d'aquesta festa de València. La pólvora, el soroll i l'ambient faller són els ingredients principals de les famoses mascletaes.

Consulta qui dispararà les mascletaes de les Falles 2023​​​​​​​.

L'EXPOSICIÓ DEL NINOT

Imagen de archivo de una Exposición del Ninot en València
Imatge d'arxiu d'una Exposició del Ninot a València
​​​​​​​

A principis del mes de febrer, l'Exposició del Ninot de València obri les seues portes perquè milers de valencians i turistes puguen començar a gaudir de la gran faena dels artistes fallers, a través dels diferents ninots que, prèviament, han portat les comissions falleres. Uns ninots que competeixen per ser nomenats Ninot Indultat​​​​​​​, gràcies a les votacions dels assistents, i salvar-se, així, de les flames del foc el dia de la Cremà.

La Sala Arqueries del Museu de les Ciències de la Ciutat de les Arts i les Ciències és el lloc triat per a albergar l'Exposició del Ninot, que marca l'inici de les Falles, i que roman oberta fins al 14 de març per als Ninots Infantils, i fins al 15 de març per als Ninots dels monuments grans. A més, el 16 de febrer se celebra la Nit del Ninot, podent visitar aquesta exposició fins a les dues de la matinada.

Si no saps com anar a l'Exposició del Ninot de València, recorda que pots arribar a través de les línies 1, 13, 15, 25, 35, 95 i 99 de l'EMT. El preu de l'entrada general de l'Exposició del Ninot és de 3€, i l'horari habitual de visita és de 10.00 a 20.00, excepte el cap de setmana que s'allarga fins a les 21.00 hores.

L'OFRENA DE FLORS

ofrenda
Ofrena de flors

 

La plaça de la Verge de València és l'escenari de la tradicional Ofrena de Flors de les Falles. En el centre, s'instal·la una figura de la verge feta de fusta, que és decorada amb els milers de flors que les diferents comissions falleres de la ciutat li entreguen. Amb elles, es confecciona un preciós mantell de flors que es pot visitar fins al 20 de març. A pesar que els colors de l'ofrena poden canviar cada any, els més habituals són el blanc, el rosa i el roig.

LA CREMÀ

Cremà de una Falla de València
Cremà d'una Falla de València

 

La cremà posa fi a les Falles de València. Cada 19 de març, dia de Sant Josep, marca un dels dies més esperats per als fallers i les falleres, la cremà dels seus monuments. Després de 4 dies on els monuments han eixit als carrers de moltes ciutats valencianes, les flames els posaran fi per a tornar a renovar el cicle.

EL QUE NO ET POTS PERDRE DE LES FALLES

COM SERAN LES FALLES MUNICIPALS DE 2023?​​​

​​​​​​​Més notícies sobre les Falles​ de València​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

El més llegit