Sánchez calma els ànims en els dies previs a la manifestació per un finançament just

Puig es mostra "molt satisfet" pel compromís adquirit pel president d'"aprovar, negociar i acordar" un nou sistema de finançament autonòmic

Guardar

Ximo Puig i Pedro Sánchez, en la clausura del Congrés del PSPV
Ximo Puig i Pedro Sánchez, en la clausura del Congrés del PSPV

L'anhelat canvi del model que infrafinança a la Comunitat Valenciana fa un nou pas per a convertir-se en una realitat. O, almenys, això fa presagiar el compromís que aquest passat cap de setmana va adquirir el president Pedro Sánchez davant el seu homònim autonòmic i peça destacada dins del socialisme, Ximo Puig.

Durant l'acte de clausura del 14 Congrés Nacional del PSPV-PSOE, Sánchez es va comprometre a "aprovar, negociar i acordar" un nou sistema de finançament autonòmic. Així ho va manifestar el president al mateix temps que garantia que la Comunitat Valenciana comptarà, mentre el nou model no siga una realitat, amb recursos per a mantenir la "cohesió social dels ciutadans".

Uns recursos que s'establiran amb un repartiment de fons europeus que ja ha sigut posat en qüestió per autonomies com la de Madrid. La seua presidenta, Isabel Díaz Ayuso, estudia portar als tribunals al Govern central pel repartiment dels fons europeus, en considerar que existeix falta d'"equitat" en beneficiar al territori valencià.

Pedro Sánchez i Ximo Puig en la clausura del Congrés del PSPV
Pedro Sánchez i Ximo Puig en la clausura del Congrés del PSPV

"Un pas avant"

Siga com siga, el president de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, que reivindicava davant el mateix Sánchez la necessitat de reformar el finançament autonòmic, es mostrava "molt satisfet" amb el compromís adquirit.

Sobre aquest tema, assegurava que es tracta d'"un pas avant" i feia una crida a aconseguir "un acord territorial, ideològic i polític" perquè siga realitat, demanant al Partit Popular que "es comprometa" a acordar el nou sistema de finançament. Per això afirmava que el PP, "un partit que diu ser de govern encara que moltes vegades no sembla o no fa coses com un partit de govern", ha de "comprometre's" per a acordar el finançament i que el nou model permeta mantenir l'Estat del Benestar i la igualtat entre ciutadans.

Sobre aquest tema recordava que el finançament "no el pot resoldre només el Govern, ni un grup polític, ni un grup parlamentari", per la qual cosa insistia que la solució per a aconseguir aquest objectiu "constitucional" és que hi haja "un acord de base territorial, ideològica i política".

"Únicament una frase"

Des de la formació 'popular', la síndica en Les Corts, M. José Catalá, criticava ahir que el president "només li arrancara a Pedro Sánchez una frase sobre finançament", recordant que el nou model "ja hauria d'estar sobre la taula del consell de ministres". "Sánchez ha tornat a decebre. L'última vegada que va estar en la Comunitat Valenciana ens va dedicar únicament una frase i aquesta vegada, en un discurs de més de 30 minuts, només va dir que el finançament està de camí. No és acceptable, és insultant", asseverava Català.

Per a la representant del Partit Popular "portem anys amb un model caduc, que es va aprovar amb el Govern socialista de Zapatero, que és el gran llast econòmic de la Comunitat Valenciana i que ha portat al tripartit botànic a inventar-se 2.300 milions d'euros per al pressupost de l'any que ve".

Una de las movilizaciones reivindicanto una financiación justa
Una de les mobilitzacions reivindicant un finançament just

Prèvia a la manifestació unitària

Aquest anunci per part de Sánchez arriba a només uns dies d'una nova mobilització unitària, prevista per al dissabte 20 de novembre a Alacant, Castelló de la Plana i València contra l'infrafinançament autonòmic, una convocatòria de la plataforma Per un Finançament Just que se celebrarà quatre anys després de la gran marxa de 2017 i que es preveu, de nou, multitudinària.

Puig anunciava fa uns dies que assistirà a aquesta jornada, ja que, al seu judici, és necessari visibilitzar el "problema valencià" i la necessitat de buscar fórmules de finançament que garantisquen la igualtat entre espanyols. "Per a mi, la manifestació del dissabte és d'unitat dels valencians davant un problema que és del conjunt de la ciutadania i és la visibilització davant les forces polítiques d'Espanya, però també socials, sindicals i empresarials, de què és necessari articular una resposta tan immediata com siga possible", asseverava.

Des del PP, la mateixa M. José Catalá insistia, referent a la marxa, que "el finançament just és una reivindicació social més enllà de política, i és una llàstima afrontar una setmana tan important amb una sola frase. El finançament no hauria d'estar arribant, hauria d'estar sobre la taula del consell de ministres. El nou model hauria d'haver arribat fa anys. Es demostra la feblesa del PSPV".

Destacats