Puig reivindica davant Sánchez finançament, descentralització i "crear ponts" entre autonomies

En el tancament del XIV Congrés del PSPV, del qual ha eixit reelegit com a secretari general com a únic candidat, Puig ha assegurat que el partit ix reforçat

Guardar

El president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV, Ximo Puig i el secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, saluden en la clausura del XIV Congrés del PSPV-PSOE
El president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV, Ximo Puig i el secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, saluden en la clausura del XIV Congrés del PSPV-PSOE

El president de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, ha reivindicat aquest diumenge davant el president del Govern, Pedro Sánchez, la necessitat de reformar el finançament autonòmic, encara que ha reconegut els avanços en els últims anys, la descentralització d'institucions de l'Estat i els "ponts d'entesa" entre les comunitats autònomes.

En el tancament del XIV Congrés del PSPV, del qual ha eixit reelegit com a secretari general com a únic candidat, Puig ha assegurat que el partit ix reforçat i "amb un ideari actualitzat que toca de peus a terra i la mirada en 2030".

"Hi ha molt a fer i molt a canviar. Hui el nostre vaixell ix a la mar, en el 2015 aconseguim el canvi polític i ara el fem a la trobada de la majoria", ha proclamat recordant el canvi de govern després de dues dècades amb el PP.

A partir d'ací ha advertit que venen "temps de grans decisions" i que la dècada vinent serà decisiva per a la transformació d'Espanya i de la Comunitat, per la qual cosa creu que el seu govern té l'"enorme obligació" de consolidar el projecte que va iniciar en 2015 en la seua primera legislatura.

És més, Puig ha volgut deixar clar que "no hi ha en la Comunitat un projecte polític més sòlid" que el que ix del congrés de Benidorm i ha lloat al PSOE com a partit en el qual "per la porta entra la majoria de la societat mentre per les finestres d'uns altres no".

"No demanem carnet per a entrar, només tenim reservat el dret d'admissió per als intolerants", ha manifestat, i ha recordat als socialistes els valors "intangibles" del partit com la fraternitat, la solidaritat o la justícia social, "la qual cosa de veritat ha fet nàixer i créixer a aquest partit".

Així ha encoratjat al fet que l'"esperit" del recent 40 Congrés del PSOE que va acollir València fa unes setmanes vaja "fins a l'última agrupació" del partit. "No podem perdre el temps en autèntiques xorrades", ha avisat.

"EL CANVI DE FINANÇAMENT S'ESTÀ PRODUINT"

El finançament autonòmic, a la qual s'ha compromés Sánchez en el discurs posterior de tancament, ha tornat a ser la principal reivindicació de Puig en afirmar que el Govern ha d'iniciar la reforma "com ha dit la ministra", M. Jesús Montero. Però s'ha enervat amb què es plantege aquest debat com si el Govern no haguera avançat, assegurant que "el canvi de finançament de facto s'està produint ja".

La seua segona reclamació és una Espanya solidària que compartisca recursos com l'aigua perquè arribe "sempre i al mateix preu", sense enfrontar a les comunitats autònomes i sense limitar el debat al transvasament Tajo-Segura.

I ha insistit en la necessitat de descentralitzar institucions de l'Estat perquè al seu judici cap centralisme és intel·ligent, "ni a Madrid ni a València", a més de cridar a una Espanya que tendisca "ponts d'entesa" entre autonomies i a "la reconciliació amb Catalunya sense buscar perdedors ni humiliats".

De cara al futur, Puig ha plantejat deu objectius: aconseguir "ocupacions decents", abolir la prostitució, universalitzar l'educació gratis 0-3 anys, convertir l'FP en un "pilar estratègic", atendre l'"epidèmia invisible" de la salut mental, blindar el dret a l'"aigua per sempre", consolidar les infraestructures, accelerar el canvi energètic mitjançant les renovables, reforçar el "nou Estat del Benestar" per als majors i contribuir des de la Comunitat a una Espanya "còmoda, habitable i per a tots".

També ha agraït a Sánchez que haja abanderat "amb fermesa" una Espanya més justa, mitjançant un "escut social potent" en aquesta crisi a diferència de la "soga al coll" en la de 2008. És una cosa que ha il·lustrat amb el 10% d'inversions que destinen els Pressupostos de l'Estat a la Comunitat, complint amb el criteri poblacional, o que Sánchez no estiga "encasellat en el quilòmetre zero" i haja advocat per la desconcentració.

UN CONGRÉS QUE "FARÀ HISTÒRIA"

Com a presidenta del congrés, la vicealcaldessa de València Sandra Gómez ha afegit a l'inici dels discursos que ha portat al congrés al seu fill nascut fa uns mesos perquè "això és conciliar", però també perquè creu que aquest conclave "farà història: del dolor de la pandèmia a l'esperança de la igualtat".

Destacats