Sánchez es compromet a aprovar el nou sistema de finançament autonòmic i garanteix recursos mentre arriba

Guardar

Reyes Maroto, Ximo Puig, Pedro Sánchez, Diana Morant i José Muñoz
Reyes Maroto, Ximo Puig, Pedro Sánchez, Diana Morant i José Muñoz

El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, s'ha compromés en la clausura del 14 Congrés Nacional del PSPV-PSOE a "aprovar, negociar i acordar" un nou sistema de finançament autonòmic.

Així ho ha manifestat Sánchez al final de la seua intervenció en la clausura del conclave dels socialistes valencians, als quals ha garantit que la Comunitat Valenciana comptarà amb recursos per a mantenir la "cohesió social dels ciutadans" mentre no s'aprova el nou model de finançament.

Sánchez ha reivindicat que el Govern d'Espanya "estarà en aqueixa tasca" i ha indicat que el sistema de finançament autonòmic és necessari per a mantenir l'estat del benestar.

Pedro Sánchez ha recordat que en les conferències de presidents autonòmics va poder "descobrir a la persona" a més del polític i ha posat l'exemple de Ximo Puig. Ha destacat la "via valenciana" del seu govern del Botànic i que "la Comunitat està en millors condicions que mai per a poder rellançar la seua activitat econòmica i la creació d'ocupació".

"CICATRIUS DE LA PANDÈMIA"

En matèria sanitària ha valorat el sistema "vigorós i fort" de la Generalitat Valenciana, ja que va ser "un del primer que va fer va ser derogar el copagament farmacèutic i revertir la privatització de la sanitat pública". "Això es diu socialdemocràcia", ha dit.

És una cosa que ha lligat amb les "cicatrius" que deixa la pandèmia, com la salut mental, per la qual cosa ha advocat perquè tant aquesta àrea com la salut bucodental formen part de l'atenció mèdica universal: "Aquest govern està compromés a posar fi a eixe silenci, amb accions i recursos".

A partir d'ací, Sánchez ha recordat que els partits estan per a "servir a les persones que necessiten la política per a protegir-se i prosperar". "Per ells i per a ells vam governar", ha proclamat, i ha assegurat que el seu govern protegeix els treballadors "com mai abans" a Espanya.

En clau política ha sostingut que si hi ha un partit important en el panorama nacional és el PSOE --"mai fallem als espanyols"-- i ha reivindicat que mantinguen les sigles 142 anys després enfront d'una dreta que "ha canviat i mutat".

Això demostra, al seu judici, que la socialdemocràcia gaudeix de bona salut i és imprescindible per a "el temps que està per vindre". "Compteu sempre amb el suport de la comissió executiva federal i amb el meu propi", ha traslladat als socialistes valencians.

"LA DRETA VA UTILITZAR LA PANDÈMIA"

En clau nacional, Sánchez ha criticat a la dreta i ha considerat que "va utilitzar la pandèmia per a intentar desgastar al Govern d'Espanya", i els ha retret que no consideren la marxa de la vacunació un "èxit col·lectiu d'Espanya".

Per a Sánchez, la vacunació i la resposta de la societat espanyola a la pandèmia és "el millor exemple de patriotisme", i ha remarcat el seu "absolut orgull" per eixir fora d'Espanya i que la gent es pregunte "Com és possible?" que el país haja aconseguit quasi el 90% de la població diana vacunada. També ha remarcat que el Govern va començar a donar vacunes a països més desfavorits quan la vacunació a Espanya estava encara en el 50% de la població.

A més, malgrat que el Govern "no és infal·lible", ha defensat la cogovernança que ha aplicat durant aquests 20 mesos de pandèmia en lloc de "tancar-se en una torre d'ivori" per a decidir tot des d'allí.

Durant el seu discurs, d'aproximadament mitja hora, Sánchez ha repassat algunes mesures del seu Govern com la llei de teletreball, els ERTO, la gestió de fons europeus i la llei de mort digna i ha apuntat a alguns objectius com la cura de la salut mental.

Així, ha qualificat que existeix una "emergència" en aquest sentit i que tant la salut mental com la bucodental han de formar part de l'atenció mèdica universal. "El dolor mental no és un sofriment personal, no és un problema de cadascú, sinó un sofriment social que exigeix una resposta social", ha afirmat, i ha remarcat que el govern està "compromés amb acabar amb aqueix silenci".

Destacats