Els dubtes amb la vacuna d'AstraZeneca poden suposar un fre a la campanya massiva a la Comunitat Valenciana

Espanya va suspendre ahir ahir l’ús de les dosis de la farmacèutica britànica unint-se a una gran part de països europeus

Guardar

vacunacion docentes la fe
vacunacion docentes la fe

Nou contratemps en el procés de vacunació. El Consell Interterritorial de Sanitat va decidir en la vesprada d'ahir paralitzar durant 15 dies la vacunació amb AstraZeneca després que diverses comunitats i països europeus com França, Alemanya o Itàlia decidiren suspendre temporalment la seua administració després de detectar-se casos de trombos en pacients als quals se'ls havia inoculat la vacuna.

El Ministeri de Sanitat va convocar de manera urgent a les comunitats autònomes, en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), per a abordar el procés de vacunació contra la Covid-19 a Espanya.

En l'àmbit estatal, durant la setmana passada es va prendre la decisió de paralitzar l'administració d'un lot concret a Catalunya, Castella i Lleó, Canàries, Comunitat Valenciana, Astúries i Andalusia.

Segons les autoritats dels diferents països afectats pels trombos, les vacunes d'AstraZeneca relacionades amb eixos inusuals efectes secundaris són les pertanyents al lot etiquetat ABV5300, que va ser el retirat en un primer moment per Àustria quan es van donar els dos casos greus de problemes circulatoris. Aquest lot va ser distribuït en 17 països de la Unió Europea, entre ells Espanya.

La Conselleria de Sanitat va anunciar el divendres que havia deixat d'administrar momentàniament aquest lot, del qual porta punxades unes 7.700 dosis sense "cap reacció adversa", com va assegurar aquest diumenge la consellera Ana Barceló.

En la vesprada d'ahir França, Alemanya, Itàlia, Països Baixos, Irlanda, Dinamarca, Noruega i Islàndia ja havien suspés l'ús de les dosis de la farmacèutica britànica mentre investiguen casos de possibles reaccions adverses.

Dosis d'AstraZeneca.

 

"NO HI HA MOTIU PER A NO USAR-LA"

Durant aquests últims dies l'Agència Europea del Medicament està estudiant els esdeveniments trombòtics notificats, si bé ha assenyalat que, de moment, no hi ha indicis que la vacunació haja causat aquestes afeccions, "que no figuren com a efectes secundaris d'aquesta vacuna".

De la mateixa manera, divendres passat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va assegurar que "no hi ha raó per a no utilitzar" la vacuna d'AstraZeneca contra la Covid-19. "Hi ha persones que moren cada dia, per la qual cosa és normal que hi haja persones que han sigut immunitzades i moren. Els informes disponibles fins ara no estableixen una relació directa amb els trombos, ja que aquest percentatge s'ha observat també entre la població general", va dir la subdirectora general de l'OMS per a l'Accés a Medicaments i Productes Sanitaris, Mariângela Simão.

CONTRATEMPS PER A LA CAMPANYA MASSIVA

La paralització de les dosis d'AstraZeneca suposaran un fre als plans d'arribar a l'estiu amb un 70% de la població vacunada. En aquest sentit, la Conselleria de Sanitat tenia previst administrar un total de 158.840 dosis durant aquesta setmana, amb la vacunació dels docents i els professionals del Servei d'Ajuda a domicili i d'atenció primària de serveis socials d'Ajuntaments.

Concretament, estaven previstes 84.780 dosis de la vacuna d'AstraZeneca per a professionals de serveis socials, treballadors d'institucions penitenciàries i personal de centres educatius, que van iniciar ahir a la vesprada aquest procés abans de la celebració del Consell Interterritorial.

La resta de vacunes es continuaran administrant segons el que es preveu, a persones amb gran discapacitat, a majors de 80 anys i a sanitaris. També es vacunarà a treballadors de serveis socials. Una gran part d'aquests col·lectius rebran la vacuna del laboratori Pfizer, unes 56.710 dosis en total.

D'altra banda, aquesta setmana s'han destinat un total de 17.350 dosis de Moderna per a vacunar també a persones de 80 anys o més; pacients ingressats majors de 80 anys o grans dependents en centres de llarga estada i continuar amb la immunització de sanitaris d'hospitals públics.

L'assignació de vacunes s'ha realitzat, com sempre, tenint en compte la necessitat de garantir l'administració de les segones dosis dins dels terminis establits per a cadascuna de les vacunes i la disponibilitat de subministraments servits pels laboratoris.

Ahir es va iniciar la campanya de vacunació al personal educatiu amb AstraZeneca.

VACUNACIÓ A PERSONAL DOCENT

En la vesprada d'ahir va començar la campanya de vacunació a docents, personal de neteja, administració i serveis i a monitores i monitors, amb la vacunació d'AstraZeneca.

Abans de la seua suspensió preventiva estava previst que aquesta campanya es desenvoluparà en 23 municipis i aconseguira un total de 116.032 persones inmunes.

Ara, després de la paralització de les dosis d'AstraZeneca, aquest procés queda en l'aire.

Arxivat a:

Destacats