Sanitat paralitza el lot d'AstraZeneca retirat a Europa per la possibilitat de provocar trombes

L’Agència Europea del Medicament afegeix les al·lèrgies greus entre els possibles efectes secundaris de la vacuna d’AstraZeneca

Guardar

vacuna astra
vacuna astra

La Conselleria de Sanitat, sota la titularitat d'Ana Barceló, ha paralitzat la distribució del lot de vacunes d'AstraZeneca retirat en set països d'Europa i altres quatre autonomies espanyoles com Andalusia, Catalunya, Castella i Lleó i Canàries. La decisió estaria darrere que el dijous Dinamarca, Noruega i Islàndia pararen la immunització amb vials de la farmacèutica anglosueca després de diversos casos de trombes en persones de la Unió Europea.

No obstant això segons han explicat des de Sanitat, les dosis d'aquest lot "no s'estaven utilitzant" i de moment, les vacunes d'aquest lot, han quedat apartades fins que s'aclarisca la situació europea. No obstant això, l'Agència Europea del Medicament (EMA) i el Ministeri de Sanitat recomana continuar injectant el fàrmac, ja que no existeixen indicis que els efectes adversos s'hagen produït a causa del medicament.

POSSIBLES AL·LÈRGIES GREUS

El Comité per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància (PRAC, per les seues sigles en anglés) de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seues sigles en anglés) ha identificat al·lèrgies greus, com per exemple l'anafilàxia, com a possibles efectes secundaris de la vacuna contra el coronavirus desenvolupada per la companyia AstraZeneca.

Així ho ha informat en un comunicat fet públic aquest divendres, després de realitzar una revisió de 41 informes de casos de possible anafilàxia observada en al voltant de 5 milions de vacunes administrades al Regne Unit. "Després d'una revisió acurada de les dades, creiem que és probable que existisca un vincle amb la vacuna en, almenys, alguns d'aquests casos", ha dit en un comunicat l'agència.

L'anafilàxia és un efecte secundari conegut que pot ocórrer, molt rarament, amb les vacunes, i, de fet, està inclòs com a risc potencial en el pla de gestió de riscos per a la vacuna contra el coronavirus AstraZeneca.

Per tant, tal com ha recordat l'agència en un comunicat, la informació del producte ja conté un advertiment sobre reaccions anafilàctiques. Aquesta informació també destaca la necessitat que el tractament mèdic apropiat estiga disponible en cas d'un esdeveniment anafilàctic amb la vacuna, i ja s'inclou una recomanació que les persones que reben la vacuna siguen monitorades durant almenys 15 minuts després de la vacunació.

Per això, la EMA ha aconsellat que qualsevol persona que desenvolupe una reacció d'aquest tipus després de la primera dosi de la vacuna no reba la segona dosi. Aquest consell, que està alineat amb totes les vacunes COVID-19 autoritzades a la UE, roman sense canvis, per la qual cosa l'actualització de la informació del producte no requereix cap canvi en la pràctica clínica.

Aquest dijous, l'agència va informar que està estudiant els esdeveniments trombòtics reportats a Àustria després de l'administració de la vacuna contra la COVID-19 d'AstraZeneca, si bé va assegurar que, de moment, no hi ha indicis que la vacunació haja causat aquestes afeccions, "que no figuren com a efectes secundaris d'aquesta vacuna".

Arxivat a:

Destacats