Un 2020 marcat per la Covid-19

La suspensió de les Falles i l’aposta per la sanitat, dos dels fets més destacats de l’any

Guardar

Mascarillas3
Mascarillas3

Aquesta nit es tanca un any que marcarà un abans i un després. Les dotze campanades donaran pas aquesta mitjanit a un 2021 que arriba amb l'esperança depositada en les vacunes que faran frenar la pandèmia de la Covid-19.

El 2020 que hui acomiadem ha estat marcat, inevitablement, per la crisi sanitària i la Comunitat Valenciana no ha sigut una excepció, afectant l'arribada del virus a tots els estaments de la societat.

ANY SENSE FALLES

El 10 de març, a les portes de la setmana gran, s'anunciava, per part de les autoritats, la decisió d'ajornar les Falles de València. Un fet que no es veia possible dies abans i que va donar un colp de realitat i l'avís que el coronavirus ja estava ací. Els municipis fallers de la província es van unir a aquest ajornament i hui dia es pensen opcions, estant ja descartades la seua celebració al març.

Després que altres grans celebracions com la Setmana Santa i la Fira d'Abril de Sevilla s'hagen cancel·lat, la comissió de reconstrucció de la festa ja treballa en un calendari per a la celebració de les Falles de 2021 en el qual març ha quedat descartat. Així doncs, encara que si la situació sanitària ho permet, es podria celebrar algun acte faller al març, com la cremà de la "meditadora" en la Crida o coincidint amb l'aniversari de la suspensió.

El que és clar és que els monuments fallers no es plantaran en eixa data. La forqueta de temps que es pensa és entre maig i juliol, evitant que coincidisquen amb les Fogueres d'Alacant. Fins al mes d'octubre es podria allargar la data.

CURS ESCOLAR

Un dels col·lectius més afectats enguany ha sigut el dels xiquets i xiquetes. Als mesos de confinament, amb la impossibilitat que els menors isqueren als parcs, se li va unir la necessitat de continuar amb el curs de manera telemàtica. Tant els centres escolars com moltes famílies es van haver d'adaptar a contrarellotge per a propiciar un final de curs a distància.

Després d'un estiu de preparatius, es va iniciar garantint la seguretat a les aules, i incrementant la presencialitat en totes elles. Durant el present curs ens hem familiaritzat amb el terme "grup bambolla", s'ha baixat la ràtio a 20 alumnes per classe i hi ha hagut un reforç del professorat amb 4.374 docents que s'han repartit entre tots els centres educatius.

BONO VIATGE

El turisme ha sigut un altre dels sectors més afectats per la pandèmia. L'any 2020 finalitza amb una situació "dramàtica" i molt diferent d'aquest escenari de creixement continuat dels últims sis anys. Aquest 2020 s'hauran generat prop d'11.000 milions d'euros menys d'activitat econòmica directa i indirecta en la Comunitat Valenciana, un 61,3% menys d'activitat turística respecte al 2019.

Per a fer front a aquesta crisi la Generalitat Valenciana va impulsar el Bo Viatge, uns descomptes del 70% tant en allotjaments turístics, com en serveis contractats amb agències de viatges que s'hagen adherit a aquest programa amb l'objectiu de reactivar el sector turístic, ajudant a totes les persones empadronades en la Comunitat Valenciana a gaudir de descomptes per a anar de vacances.

El Bo Viatge tanca el 2020 amb 9.842 reserves, un 37,34% més de les previstes en la Comunitat Valenciana.

EL PRESSUPOST "MÉS EXPANSIU" DEL BOTÀNIC

El 2020 també ens deixa els comptes "més expansius" del Botànic de cara al pròxim exercici. Per primera vegada, el pressupost de la Generalitat supera els 25.000 milions d'euros, situant-se exactament en els 25.627.550,65 milions d'euros, enfront dels 23.021.985,48 d'enguany.

S'inclouen uns 14.000 milions que aniran destinats a Sanitat, Educació i Polítiques Inclusives, és a dir, el 56% del total. Així, les partides destinades a Sanitat Universal creixen un 10%, concretament un total de 712 milions d'euros, per a afrontar els efectes de la Covid-19. D'altra banda, la partida d'Educació s'incrementarà en 311 milions, situant-se en els 4.730 milions, així com la conselleria de Polítiques Inclusives que sumarà al voltant de 307 milions tenint una partida total de 1.925 milions. D'aquesta manera, el pressupost de la conselleria d'Educació puja un 7% respecte a 2021, així com la conselleria de Polítiques Inclusives, que puja un 19%.

El Botànic ha aconseguit superar aquest any ple de dificultats.

APOSTA PER LA SANITAT

Però si alguna cosa ha quedat evident enguany ha sigut la necessitat d'impulsar les inversions en Sanitat i dotar aquesta àrea de tots els recursos possibles. En aquest sentit, la Generalitat ha anunciat la creació del Nou Servei Valencià de Salut de la Comunitat Valenciana amb l'objectiu que tots els professionals de la sanitat pública consensuen la reforma de l'atenció primària amb una nova arquitectura sanitària. Un Nou Servei Valencià de Salut en el qual ja s'està treballant amb tots els departaments de salut per a conéixer les principals necessitats que caldria cobrir amb el nou sistema.

VALÈNCIA, CIUTAT DE PLACES

Pel que respecta a la ciutat de València, aquest 2020 ha sigut l'any en què les persones han guanyat espai respecte als vehicles. La recuperació de l'espai públic ha sigut un dels objectius principals de l'actual govern de la ciutat.

No obstant això, aquesta obstinació per retornar l'espai al vianant s'ha intensificat més per la presència de la Covid-19 i, per tant, la importància de garantir desplaçaments més segurs. D'aquesta manera, des de l'Ajuntament de València estan duent a terme diferents projectes de conversió en zona de vianants que segueixen el model de construir una ciutat de places.

Sens dubte, una de les actuacions més importants ha sigut la conversió en zona de vianants de la plaça de l'Ajuntament. A l'espera del concurs d'idees, la ciutadania ja pot gaudir de més de 12.000 metres quadrats d'espai públic.

Però aquesta no és l'única actuació prevista a la ciutat, ja que s'està treballant en la de la plaça de la Reina i Pintor Segrelles i s'està a l'espera del concurs d'idees per a la remodelació definitiva de Pérez Galdós i Giorgeta, així com la plaça de Sant Agustí i l'avinguda del Port.

Tots aquests projectes segueixen la línia de "València, ciutat de places" a través del que s'ha recuperat espai públic per al gaudi del vianant en diferents barris de la ciutat.

Destacats