El sector turístic valencià perd al voltant d'11.000 milions d'euros respecte a 2019

El president Ximo Puig veu necessari articular un pla de xoc potent i augura un primer semestre de 2021 "molt complicat"

Guardar

ximo puig impactur
ximo puig impactur

El Palau de la Generalitat ha acollit aquest matí la presentació de l'informe "Impactur Comunitat Valenciana 2019" d'Exceltur, un estudi que posa en relleu la importància del sector turístic per a l'economia valenciana mesurant els impactes socials i econòmics directes i indirectes que genera. En l'acte ha estat present el president de la Generalitat Ximo Puig i el secretari autonòmic de Turisme Francesc Colomer i també han assistit el vicepresident d'Exceltur, José Luis Zoreda; el president de Servigroup, José M. Caballé; el president de Balearia, Adolfo Utor; el president d'Air Nostrum, Carlos Bertomeu i el director general de Turisme, Herick Campos.

L'any 2020 finalitza amb una situació "dramàtica" i molt diferent d'aquest escenari de creixement continuat dels últims sis anys. Aquest 2020 s'hauran generat prop d'11.000 milions d'euros menys d'activitat econòmica directa i indirecta en la Comunitat Valenciana, un 61,3% menys d'activitat turística respecte al 2019. En l'àmbit nacional s'estima una caiguda del 70% de l'activitat, 110.000 milions d'euros, un escenari insòlit i imprevist.

CONJUMINAR ESFORÇOS

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha destacat la necessitat de conjuminar esforços entre administracions públiques per a rescatar i modernitzar el sector turístic després de la pandèmia provocada per la COVID-19.

Durant la seua intervenció, el president ha assegurat que la col·laboració entre totes les administracions públiques, tant del Govern d'Espanya com de la Generalitat i dels ajuntaments, "permetrà articular l'operació de rescat d'aquest sector essencial per a l'economia espanyola i de la Comunitat Valenciana".

Segons ha explicat, "és necessari articular un pla de xoc potent per a salvar a les empreses que eren viables, i que poden ser viables, i dotar-les de la solvència suficient per a travessar aquests mesos tan difícils". En aquest sentit, el president s'ha referit a les mesures per a atendre el curt termini ja posades en marxa pel Consell per a fer costat al sector, com el Bo Viatgem o les ajudes a pimes i autònoms, però ha assegurat que "som conscients de la necessitat d'articular noves respostes, més efectives i determinades a garantir la solvència i una acció positiva que no frene la reconversió del sector".

El cap del Consell ha destacat la necessitat d'accelerar la reconversió, replantejar el model productiu, implementar la digitalització del sector, i millorar la seua sostenibilitat, per a això s'ha d'accelerar el pla estratègic del turisme, ja existent, així com dotar-lo de capacitat econòmica "per a resistir, perquè si no resistim ara no serem capaços d'escometre la profunda modernització que també necessitem".

15,5% DEL PIB DE LA COMUNITAT VALENCIANA

L'any 2019 el turisme va representar el 15,5% de tota l'activitat econòmica de la Comunitat Valenciana, amb 17.883 milions d'euros d'activitat. Concretament, per cada 100 euros d'activitat directa que genera el turisme, s'aporten altres 26 euros en sectors que depenen del turisme.

L'arribada de la crisi sanitària ha suposat la finalització d'una etapa de creixement continuat de l'activitat turística, amb un increment de creixement mitjà del 7% entre 2014 i 2019, amb un, màxim d'activitat que va superar els 17.800 milions d'euros l'any passat. La resta dels sectors de l'economia valenciana van créixer un 3,7%.

Segons es reflecteix en l'informe s'ha realitzat una gestió de la demanda estrangera "bastant encertada" sent els anglesos els turistes més fidels malgrat que en l'any passat ja es van apuntar els primers riscos del Brexit. Durant el 2019 es van consolidar aquests resultats gràcies també a l'avanç en el mercat francés i nòrdic.

EL 16% DE TOTA L'OCUPACIÓ

L'ocupació en el sector turístic suposa quasi el 16% de tot l'ús de la Comunitat Valenciana. Cada 100 ocupacions directes es generen 27 ocupacions en altres sectors. En el 2019 es va créixer un 2,9% respecte al 2018 i un creixement continuat d'un 5,3% de mitjana en els últims sis anys.

Cal destacar que, en el territori valencià, el turisme genera un 6,8% del total de despesa pública i un 15,3% de tota la recaptació tributària, existint "un xicotet marge de millora entre el que es recapta i l'aplicació d'inversions".

La Comunitat Valenciana és la tercera autonomia de l'Estat espanyol on més rellevant és el turisme, per darrere de Balears i Canàries. En el 2019 va ser la segona Comunitat de major facturació per darrere d'Andalusia.

Destacats