S'ajornen les Falles de València pel coronavirus

El risc de propagació del coronavirus ha portat a Sanitat a cancel·lar les Falles de València

Guardar

fotonoticia_20200311085717_1920
fotonoticia_20200311085717_1920

Després de la reunió de Sanitat amb el Consell, s'ha decidit ajornar les Falles 2020. Com ha anunciat aquest matí el ministre de Sanitat, Salvador Illa, s'anava a "valorar cas a cas" tots els esdeveniments massius que implicaren un important moviment de persones. Aquesta vesprada, la continuïtat de les Falles de València es posava damunt de la taula i, com avançava Illa, "les decisions es prendran amb l'únic criteri de la salut pública perjudique qui perjudique". Es tracta d'una mesura adoptada per "responsabilitat i pensant en l'interés general" i d'aplicació en tota la Comunitat Valenciana.

Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de la reunió extraordinària que s'ha celebrat en la vesprada d'aquest dimarts en el Palau de la Generalitat de la Mesa Interdepartamental de Coordinació enfront del Coronavirus.

El cap del Consell ha apel·lat a la "comprensió de tota la ciutadania valenciana" i ha recalcat la "coordinació" mantinguda en tot moment amb el Govern d'Espanya. "Els responsables del Ministeri (de Sanitat) han donat una instrucció clara: la conveniència de no celebrar els actes festius de les Falles i la Magdalena en les dates previstes", ha asseverat Puig.

"La responsabilitat és el primer requisit de qualsevol govern; la Generalitat ha seguit els criteris científics i tècnics per a protegir la salut de la ciutadania", ha postil·lat el dirigent valencià.

D'aquesta manera, tots els actes de les Falles 2020 de València han quedat ajornats Una suspensió que afectarà les mascletaes de la plaça de l'Ajuntament, els castells de focs artificials, així com altres esdeveniments destacats de la programació fallera com l'Ofrena o les revetles.

Malgrat que a la Comunitat Valenciana no s'havien dut a terme mesures significatives, com ha ocorregut a Madrid, La Rioja o Vitòria, perquè no es trobava entre les zones de transmissió més preocupants, la veritat és que la celebració de les Falles suposa un esdeveniment "de risc" que podria facilitar la propagació del coronavirus per la gran afluència de gent que es preveia per a aquests dies.

De fet, ja s'havien dut a terme diferents accions que feien posar en dubte la celebració de les Falles, com que els esdeveniments esportius es disputaren a porta tancada o la suspensió dels viatges del programa Turisme Social de l'Imserso durant un mes davant l'expansió del coronavirus.L'alcalde de València, Joan Ribó, ha afirmat que es "buscarà una alternativa" per a la celebració de les Falles de 2020 després que el president de la Generalitat, Ximo Puig, haja anunciat aquesta nit la cancel·lació de les festes a causa de la crisi del coronavirus.

En un missatge en el seu compte de Twitter, Ribó ha indicat que el Ministeri i la Conselleria de Sanitat han comunicat al consistori la decisió de suspendre les Falles pel coronavirus Covid-19.

"Buscarem una alternativa per a la seua celebració, però el primer és la seguretat de les persones atenent sempre criteris tècnics i científics", ha manifestat.

La vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, en declaracions a À Punt ha insistit que "el deure de les administracions públiques és garantir la salut i la vida de les persones més vulnerables al contagi del virus". Per aqueix motiu, considera que "s'ha pres la decisió correcta coneixent a més les implicacions que comportaven: les il·lusions de fallers i falleres i l'impacte econòmic a la ciutat."

A més, Gómez ha avançat que "estem treballant des d'aquesta nit per a buscar solucions concretes: on emmagatzemar les falles, ajudes per al sector de la pirotècnia, la música com als fallers i falleres."

AJORNADES "FINS QUE LA SITUACIÓ HO PERMETA"

Puig ha explicat: "Sabem que una suspensió afectaria greument l'economia i als col·lectius l'activitat dels quals depén d'aquesta festa". Per això, ha indicat que han pres la decisió d'ajornar les festes "fins que la situació ho permeta". "Esperem que siga ràpid", ha manifestat.

Sobre aquest tema, ha indicat que "si es produeix la decisió d'una nova data, la Generalitat s'implicarà per a fer-ho possible". El 'president' ha apuntat que les festes s'han suspés en tots els municipis que celebren Falles.

"La responsabilitat és el primer requisit de qualsevol govern; la Generalitat ha seguit els criteris científics i tècnics per a protegir la salut de la ciutadania", ha postil·lat el dirigent valencià.

El president ha incidit en què "totes les mesures s'estan adoptant coordinades amb el Ministeri de Sanitat" i ha defensat que aquesta "unitat d'acció" és "fonamental per a l'eficàcia de les mesures". "Tenim la tranquil·litat i la confiança de tindre un sistema sanitari públic per a fer front a eventualitats i atendre la població", ha manifestat.

Per això, ha instat a "evitar l'alarmisme i el contagi de la por" i a "confiar en els experts sanitaris". "Extremem tots i cadascun de nosaltres les precaucions. La unitat, l'esforç i la responsabilitat contribuirà al fet que més prompte que tard, torne la normalitat", ha indicat.

Destacats