El Congrés aprova set anys després la reforma de l'Estatut Valencià per a comprometre més inversions

Guardar

reforma_estatut_aprobada
reforma_estatut_aprobada

El Ple del Congrés ha aprovat aquest dijous, set anys després de rebre la iniciativa, la reforma de l'Estatut Valencià que incorpora el que en el seu moment es va anomenar 'clàusula Camps', una disposició addicional perquè les inversions de l'Estat en aquesta comunitat siguen equivalents al pes demogràfic de la regió. Tot l'hemicicle ha recolzat la iniciativa, que ha tingut 306 vots a favor, excepte Ciutadans, que s'ha abstingut (31).

El Congrés ha aprovat per fi una proposta que va rebre en 2011 procedent de Les Corts Valencianes, però que ha estat paralitzada per diferents circumstàncies polítiques. Aquest novembre, PP, PSOE, Units Podem i Cs van aconseguir un acord per a traure avant ja la reforma. Aprovada pel Congrés, passa ara al Senat, que iniciarà ja al febrer la seua tramitació.

El debat ha comptat amb la presència en la tribuna de convidats d'una delegació de la Comunitat Valenciana encapçalada pel president i la vicepresidenta de la Generalitat, Ximo Puig i Mónica Oltra, i pel president de les Corts, Enric Morera.

La iniciativa ha sigut defesa des de la tribuna de l'hemicicle per tots els grups que han intervingut exceptuant Ciutadans, que s'ha desmarcat d'aquesta reforma després d'haver pactat amb els altres el text en el Congrés un mes abans. Contra ell han dirigit les seues crítiques els portaveus de PP, PSOE, Podem, ERC i Compromís.

Per aquest últim partit, Joan Baldoví ha assegurat que el seu grup recolza la millor reforma que era possible aconseguir amb consens i ha destacat aquest fet: "Hem sigut capaços de firmar alguna cosa amb el PP. És important poder dir açò".

Baldoví, que ha criticat a Ciutadans que es "baixe de l'autobús" de l'acord després de firmar-ho, ha subratllat la novetat que les institucions valencianes puguen participar en eixa definició de les inversions de l'Estat en la Comunitat Valenciana, però ha advertit que la disposició ha de ser aplicada. "Serà una bona reforma si els partits que hui diuen sí, la compleixen en el futur", ha dit.

Per ERC, Joan Tardà ha expressat el suport a la iniciativa i a la Generalitat en tot el que siguen més recursos per a la Comunitat Valenciana, que pateix un "empobriment no atribuïble a la falta d'esperit emprenedor i el dinamisme de les seues societat" sinó "l'espoli que ha patit històricament de l'Estat": infrafinançament i desinversió. Són 6.000 milions anuals de dèficit fiscal, segons les xifres d'ERC.

"BOTÀNIC PLUS"

Per Ciutadans, Toni Cantó ha començat la seua intervenció recordant la famosa frase de 'Blade runner' --"He vist coses que no creuríeu"-- per a referir-se al que ha anomenat el 'Botànic plus': la suma del PP als partits que van firmar el pacte de govern valencià, anomenat del Botànic.

Segons ha dit, acordar amb les formacions independentistes és deixar que el president català, Quim Torra, decidisca el traçat del Corredor Mediterrani que creua la Comunitat Valenciana.

El diputat ha qualificat d'"autèntic llast" als partits de la Generalitat Valenciana, als quals els ha augurat que van a perdre les eleccions de l'any que vé, i ha sentenciat que els dèficits de la Comunitat Valenciana són tres: finançament, infraestructures i "bons polítics".

"Acaben vostés d'assistir al primer míting del senyor Toni Cantó com a candidat a les eleccions valencianes", ha dit en succeir-li en el torn de paraula el diputat d'Units Podem Ricardo Sixto, molt crític amb l'actitud de Ciutadans davant aquesta reforma.

La seua companya de files Ángela Ballester ha advertit que el seu partit va a vigilar que es complisca aquesta clàusula en els pròxims Pressupostos que va a aprovar el Govern. "Darrere d'aquest acord està el poble valencià, el teixit empresarial i la societat civil. Anem a exigir-los el que vostés han dit que van a complir", ha dit al PSOE.

CS, "RESERVA ESPIRITUAL DEL CONSTITUCIONALISME"

Artemi Rallo (PSOE) li ha dit a Toni Cantó que podia haver fet la "representació" de hui en la Comissió Constitucional de la setmana passada, en lloc d'enviar a un diputat asturià "a anunciar la nova bona" que no aprovarien la reforma.

"Ara ja som tots separatistes, el PP també. Ja són només vostés els únics constitucionalistes, només Ciutadans i Vox, la reserva espiritual del constitucionalisme espanyol", ha afegit el portaveu socialista.

També el 'popular' Gerardo Camps ha criticat Ciutadans, "un penell en un dia de vent ratxços" i un "monument a la incoherència política" en haver canviat de criteri. "No són vostés creïbles", ha dit a la formació taronja.

Camps, que ha reivindicat que va ser el PP el que va llançar aquesta iniciativa fa set anys des de la Generalitat Valenciana, ha subratllat que aquesta clàusula no suposa dissenyar un mapa autonòmic d'inversions perquè, com ha sentenciat el Constitucional, les Corts Generals no estan obligades a complir aquestes reserves estatutàries en els Pressupostos de l'Estat.

Destacats