Barceló anuncia més de 326 milions d'euros per a convertir l'Atenció Primària en l'eix vertebrador del sistema sanitari

El Marc Estratègic d'Atenció Primària i Comunitària 2022-2023 planteja una nova AP amb més recursos, més personal i un nou model organitzatiu i assistencial

Guardar

L'ex consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, en roda de premsa
L'ex consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, en roda de premsa

Impuls important a l'Atenció Primària. La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha presentat el Marc Estratègic d'Atenció Primària i Comunitària 2022-2023, que comptarà amb una injecció econòmica de més de 326 milions d'euros per a convertir l'atenció primària en l'eix vertebrador del sistema sanitari, gràcies a la implementació d'un nou model organitzatiu i assistencial que, a més, disposarà de més recursos, personal, infraestructures i tecnologia per a afrontar els reptes del present i del futur.

El document, que ha sigut fruit "del treball col·lectiu", consta de cinc línies estratègiques, que s'articulen en 23 objectius i 100 accions específiques, que s'aniran desenvolupant al llarg d'aquests dos anys. Aquestes són: l'Atenció Primària com a eix vertebrador del sistema de salut; una atenció centrada en les persones; l'enfortiment de l'Atenció Primària; la potenciació de l'ús de les tecnologies de la informació i comunicació; i un apartat relacionat amb la docència, investigació i innovació.

Tal com ha assenyalat Barceló, "l'objectiu no és un altre que garantir una atenció més pròxima i de qualitat; respondre al repte de l'envelliment i la cronicitat – que ja representa el 80% de les consultes –; impulsar la medicina preventiva i potenciar les noves tecnologies". Per això, ha afegit la consellera, "s'han definit tres grans línies d'actuació: més finançament, un nou model assistencial i un model organitzatiu actualitzat".

La nova estratègia per a l'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana s'ha desenvolupat en coordinació amb el Sistema Nacional de Salut, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes. En aquest sentit, Barceló ha anunciat que, ara, "s'obri un procés participatiu perquè les diferents entitats mèdiques realitzen les seues aportacions abans d'enviar aquest document al Ministeri", la data límit del qual és el 31 de març.

Més recursos materials i de personal

La nova Atenció Primària rebrà una injecció econòmica sense precedents per a impulsar el Marc Estratègic: més de 326 milions d'euros per a incrementar els recursos humans i materials entre enguany i el pròxim. No obstant això, el compromís de Sanitat és continuar incrementant la dotació pressupostària fins a arribar, en 2025, al 25% del pressupost sanitari.

"En aquests moments, la Comunitat Valenciana és la quarta comunitat autònoma que més fons destina a atenció primària de tota Espanya, per damunt de la mitjana. Així i tot, la pandèmia ha posat de manifest les mancances del sistema i, per aquest motiu, la nostra intenció és revertir aquesta situació, ja que l'Atenció Primària té un paper clau en la generació de salut i en la prevenció de la malaltia".

Així, quant al reforç de personal, la plantilla estructural de Primària s'ampliarà enguany en 1.600 noves places, la qual cosa suposa incrementar en un 13% la dotació actual, amb un finançament previst de 130,7 milions d'euros. "Aquest augment ens conduirà a unes ràtios d'infermeria, medicina i pediatria per davall de les recomanacions existents. D'aquesta manera, es podran garantir unes consultes amb temps suficient per a atendre adequadament els pacients", ha apuntat Barceló. Les places, que es crearan el mes d'abril, representen el 26% de les 6.000 places estructurals que es crearan en el sistema sanitari.

Respecte als recursos materials, la inversió en tecnologia i infraestructures de 2022 i 2023 arribarà als 188 milions d'euros. D'ells, més de 76 es destinaran a la construcció de nous centres de salut; i 8 milions aniran destinats a millores en els sistemes d'informació.

Un nou model assistencial

La modalitat assistencial de la nova Atenció Primària i Comunitària s'ajustarà a les necessitats de cada pacient. D'aquesta manera, a més d'habilitar les opcions de consulta presencial – la prioritària – domiciliària, telefònica o per videoconferència, que ja s'està desenvolupant aquesta última funcionalitat en l'App +Salut; es potenciarà l'atenció a l'envelliment i la cronicitat, i s'homogeneïtzaran els horaris dels punts d'atenció continuada (PAC i PAS) en tota la Comunitat Valenciana.

Així mateix, tots els centres de salut ampliaran, de manera progressiva, la seua cartera de serveis per a dotar-los de l'equipament necessari per a la realització d'ecografies, retinografies, infiltracions i cirurgia menor. També es posaran en marxa derivacions preferents en traumatologia i cardiovascular.

Finalment, es reforçarà la labor d'Infermeria: "Impulsarem la seua activitat assistencial, assignarem població en SIP a infermeria i potenciarem la incorporació d'infermeres especialistes en Atenció Primària", ha destacat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública.

Nova estructura organitzativa

L'última pota d'aquesta transformació de l'Atenció Primària es basarà en un canvi substancial del model organitzatiu. D'aquesta manera, els centres d'AP més grans comptaran amb tres coordinacions diferenciades: metgessa; d'infermeria i d'administració/admissió, que permetrà, en paraules de Barceló, "una gestió més eficient, optimitzar l'atenció clínica i identificar les necessitats de cada centre".

Una altra de les mesures relacionades amb les millores organitzatives és la posada en marxa de mecanismes per a incentivar l'ocupació dels llocs de difícil cobertura. De fet, ja s'està treballant en un decret relacionat amb aquesta mesura. A més, es millorarà la coordinació entre els diferents nivells assistencials dels departaments mitjançant comissions mixtes amb l'atenció hospitalària o amb els recursos sociosanitaris.

L'objectiu del nou Marc Estratègic consisteix a "dur a terme el gran salt conceptual que suposa que l'Atenció Primària deixe de ser considerada únicament la porta d'accés al sistema sanitari i es convertisca en l'eix central del sistema", ha assenyalat Ana Barceló. Per això, "es dotarà a Atenció Primària dels recursos (de personal, financers, assistencials i organitzatius) necessaris perquè ocupe el lloc central de l'atenció sanitària i la promoció de la salut de les persones", ha apuntat.

Un eix central de l'assistència tant a nivell intern, en la seua relació amb el nivell hospitalari, la salut pública, o l'atenció de mitjana i llarga estada; com de portes fora de l'organització: atés el perfil sociosanitari o les relacions amb altres institucions per a la promoció de la salut (culturals, esportives, escolars entitats municipals)

"Dotarem a la primària de les eines perquè exercisca aquest lloc central que li correspon", ha conclòs la consellera de Sanitat.

Arxivat a:

Destacats