Barceló afirma que òmicron no ha saturat els hospitals, encara que sí "tensa" Atenció Primària

Guardar

La consellera de Sanitat, Ana Barceló
La consellera de Sanitat, Ana Barceló

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha assenyalat que l'efecte òmicron "no s'ha traduït en una saturació dels hospitals" --amb més del triple d'incidència que fa un any hi ha dues vegades menys persones hospitalitzades--, encara que és "evident que l'augment dels contagis s'està traduint en importants tensions en el nostre sistema sanitari, especialment, en Atenció Primària". "Soc plenament conscient d'això", ha afirmat.

Barceló ha realitzat aquestes declaracions durant la seua compareixença en la Comissió Permanent de Les Corts per a explicar la situació de la pandèmia i les mesures adoptades i sobre aquest tema ha recalcat que és "molt conscient" de l'exemple donat pels professionals sanitaris, que porten "entregats en cos i ànima" des de fa dos anys a combatre la pandèmia i són "el major actiu" de la nostra xarxa sanitària.

Sobre aquest tema, ha apuntat que encara que la sisena ona "res té a veure" amb la de fa un any no significa que no estiguen "preocupats" i ha recalcat que tots els hospitals apliquen els seus plans de contingència.

Barceló ha assenyalat els casos registrats des del 14 de desembre, quan es va detectar el primer cas d'òmicron en la Comunitat Valenciana, suposen ja el 32,4% des de l'inici de la pandèmia. Així i tot, ha apuntat que just fa un any, el 18 de gener de 2021, hi havia 3.829 persones hospitalitzades enfront de les 1.699 que hi ha en aquests moments, un 55% menys, 2.130 persones menys ingressades. Així mateix, hi havia 505 persones en UCI per les 198 que hi ha ara, un 60% menys.

No obstant això, ha recalcat que cal "mantenir la cautela i seguir molt de prop la situació als nostres hospitals que, dins de la complexitat és estable", encara que és "evident que poden donar-se situacions de pressió assistencial, especialment als hospitals més xicotets".

A més, ha admés l'"evident l'impacte" que està tenint en la ciutadania, ja que la irrupció d'òmicron "ha dificultat" acudir al Centre de Salut i s'han hagut d'establir protocols "més estrictes" mentre la càrrega de treball dels professionals augmentava.

Barceló ha assenyalat que l'evolució de la pandèmia és "canviant" i ve determinada per l'aparició de noves variants i ha insistit que aquesta sisena ona "res té a veure amb la que vivim ara fa un any durant la tercera".

CREIXEMENT EXPONENCIAL D'ÒMICRON

Així, ha exposat que amb l'aparició de la nova variant, el creixement del nombre de contagis ha sigut "exponencial" en les últimes setmanes i és ja la variant dominant: ha passat d'un 3,6% de presència en la setmana del 6 al 12 de desembre, a un 81,35% en la primera setmana de 2022.

Així, des que es va detectar el primer cas d'òmicron els positius s'han multiplicat per 5,3; en passar de 19.500 a 103.000 setmanals; la mitjana diària de casos és 5 vegades i mitja superior, de 2.700 s'ha incrementat a 14.800; els casos actius s'han multiplicat per 7, en passar de 23.000 a 161.000; i la taxa d'incidència acumulada a 14 dies s'ha multiplicat per 7, de 455 a 3.197 casos

Barceló ha assenyalat que el temps transcorregut encara és "insuficient" per a tindre informació detallada en el seu impacte clínic per grups d'edat o infecció prèvia, o en relació amb la cobertura vacunal.

No obstant això, ha destacat que sí que s'ha comprovat que encara que té major capacitat de contagi que les anteriors variants, la infecció per òmicron presenta, en termes generals, una menor gravetat i letalitat i que així mateix el grau de protecció enfront d'infecció greu en persones vacunades és alt.

Barceló ha recalcat que "no hi ha ni hi ha hagut un manual de com gestionar una crisi sanitària originada per un virus desconegut", però ha recalcat que "des del minut un totes i cadascuna de les decisions" que ha adoptat ha seguit els criteris tècnics i les evidències científiques existents a cada moment.

Destacats