Barceló destaca 10 mesures adoptades per Sanitat per a reforçar i agilitzar el treball en els centres d'Atenció Primària

Guardar

La consellera de Sanitat, Ana Barceló
La consellera de Sanitat, Ana Barceló

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha comparegut en la Diputació Permanent de Les Corts per a informar sobre la situació actual de la pandèmia per coronavirus en la Comunitat Valenciana, i explicar les mesures adoptades per la Conselleria de Sanitat per a frenar el virus i per a adaptar els serveis assistencials a la situació actual.

En aquest sentit, la consellera, durant la seua intervenció, ha posat l'accent en la labor que estan realitzant tots i cadascun dels i les professionals sanitàries. "Soc molt conscient de l'exemple dels professionals que cuiden de la nostra salut i que porten entregats en cos i ànima des de fa dos anys a combatre la pandèmia. Admire el seu esforç, el seu compromís i professionalitat que demostren cada dia", ha manifestat.

Així mateix, la consellera ha ressaltat l'evident impacte que està tenint la pandèmia en els centres d'atenció primària, i del treball i esforç que estan duent a terme el conjunt de professionals en aquest nivell assistencial. Per això, Barceló ha destacat que "des de la Conselleria de Sanitat hem aplicat 10 mesures específiques dissenyades per a reforçar i agilitar el treball en els centres d'atenció primària, amb la finalitat d'alleujar aquest nivell assistencial i donar suport a la labor que estan duent a terme els professionals sanitaris dels centres de salut".

10 mesures per a reforçar i agilitzar l'Atenció Primària

Les mesures posades en marxa per la Conselleria de Sanitat tenen com a finalitat alleujar aquest nivell assistencial, facilitar l'accés de la ciutadania als recursos sanitaris i donar suport a labor que desenvolupen els professionals sanitaris.

En primer lloc, l'aparició de la variant Òmicron, que suposa una major transmissibilitat i un augment de contagis, ha portat a una readaptació de l'estratègia de gestió de casos. La nova estratègia s'ha centrat a controlar la transmissió i protegir les persones vulnerables. D'aquesta manera, s'acurta el període d'aïllament per a les persones que no presenten símptomes o que són lleus, i es redueix el període de quarantena per als contactes estrets i les persones no vacunades. A més, quant als contactes es realitza la identificació en aquells entorns vulnerables, els contactes amb pauta completa de vacunació no han de fer quarantena i la realització de proves diagnòstiques es prioritza a persones vulnerables. Així mateix, els casos confirmats són els qui han d'informar els seus contactes estrets.

Una altra mesura que s'ha adoptat és la pròrroga dels tractaments crònics, de manera que s'ha prolongat durant un període de dos mesos la vigència dels tractaments crònics planificats per a períodes de 180 dies o més, la finalització dels quals s'anava a produir abans del 28 de febrer. Són 571.667 pacients amb aquesta mena de tractaments crònics, que els caducaven al gener i febrer. En total, 1.086.874 tractaments crònics als quals se'ls allarga la vigència durant dos mesos.

Així mateix, Sanitat ha posat a la disposició de la ciutadania la possibilitat de tramitar en un mateix acte l'alta i la baixa laboral per a 7 dies. D'aquesta manera, la baixa i l'alta es comunica en un mateix acte, juntament amb el diagnòstic, facilitant la seua obtenció per part del pacient i disminuint la càrrega administrativa dels i les professionals en els centres de salut. D'altra banda, quant als casos positius que es detecten en punts centralitzats d'obtenció de mostres de la xarxa pública, laboratoris privats o oficines de farmàcia, s'ha facilitat a cada pacient l'obtenció de la baixa i alta de manera telemàtica a través de la pàgina web de Sanitat. Des que s'ha activat el programa ja l'han sol·licitada 2.241 persones a través d'aquesta via telemàtica.

D'altra banda, la Conselleria ha establit una col·laboració amb les oficines de farmàcia i amb els laboratoris. En concret, la col·laboració amb les oficines de farmàcia se centra en poder registrar els casos positius detectats a partir dels test d'antígens realitzats de manera presencial. Segons ha manifestat Barceló "ja són 714 les farmàcies que s'han adherit a l'acord, i aquesta mesura ens permetrà minorar la pressió assistencial que suporten els serveis d'Atenció Primària". A més, s'ha establit una col·laboració amb els laboratoris per a la presa de mostres. De fet, per a alleujar la pressió en els centres d'atenció primària i agilitar l'obtenció de resultats s'ha contractat un laboratori privat en cadascuna de les províncies als quals s'han derivat les proves a escolars. A més, Sanitat col·labora amb 238 laboratoris que remeten resultats.

Barceló, ha destacat com a mesura durant la seua intervenció la pròrroga que s'ha dut a terme per part de Sanitat de les 6.656 places de reforç COVID-19. "D'eixes places, 2.580 corresponen a Atenció Primària", ha ressaltat la titular de Sanitat. Es prorroguen fins al 30 d'abril, ja que es preveu la creació de noves places estructurals. A més, es renovarà el Programa d'autoconcert en primària per a compensar les hores extra treballades fora de l'horari laboral, un programa que l'any passat ha comptat amb 13 milions d'euros.

D'altra banda, Sanitat està notificant per SMS els resultats de les proves diagnòstiques des del 7 de gener, tant PCR com a antigen, la qual cosa suposa un alleujament quant a la càrrega de treball en els centres d'atenció primària. En aquests moments, s'han enviat ja 992.720 SMS. A més, Sanitat ha realitzat un desplegament de desenes de punts estables de presa de mostres fora dels centres de salut, com l'autocovid o espais habilitats en hospitals.

Finalment, cal destacar el procés de vacunació infantil, dut a terme a les escoles amb la finalitat de no ocupar els centres de salut i concentrar la immunització durant un període de dues setmanes.

A tot això, se suma l'augment de gestions que es poden realitzar a través de l'APP i la pàgina web de Sanitat, la qual cosa suposa disminuir la càrrega administrativa en els centres de primària. I d'altra banda, la implantació d'un 'call center' per a gestionar les cites en els centres de salut. Durant el mes de desembre, s'han gestionat 34.000 peticions en el 'call center' i s'han realitzat 2,3 milions de descàrregues de l'APP GVA+Salut.

Estratègia Valenciana d'Atenció Primària i Comunitària

En matèria d'Atenció Primària, la consellera ha manifestat que en breu s'anunciarà la nova Estratègia Valenciana d'Atenció Primària i Comunitària, un document que recull el marc estratègic acordat pel Ministeri de Sanitat i les Comunitats Autònomes, i que suposarà un nou model de l'Atenció Primària.

Així, des de Sanitat ja s'ha realitzat un important suport a aquest model que queda reflectit en els comptes de 2022. Segons ha destacat Barceló "aquesta estratègia contempla una major dotació de recursos a l'Atenció Primària i una millora de les infraestructures sanitàries. De fet, el 26% de les 6.000 noves places estructurals seran d'AP i hi ha prevista una inversió de 91,35 milions d'euros en la millora de centres d'atenció primària.

Situació actual amb la variant Òmicron

Durant la seua intervenció, Ana Barceló ha fet una radiografia de la situació de la pandèmia en aquests moments amb l'aparició de la variant Òmicron. Segons ha manifestat la consellera "el creixement del nombre de contagis ha sigut exponencial en les últimes setmanes. De fet, hem passat d'un 3,6 de presència d'òmicron en la setmana del 6 al 12 de desembre, a un 81,35% en la primera setmana de 2022".

Així, respecte al 14 de desembre els casos notificats s'han multiplicat per 5,3 i la mitjana diària de casos és 5 vegades i mitja superior.

En tot cas, malgrat les xifres la consellera ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat, ja que "l'efecte d'òmicron no s'ha traduït en una saturació d'hospitals. De fet, amb més del triple d'incidència que fa un any, hi ha dues vegades menys de persones que estan ingressades".

En comparació amb gener de l'any passat, actualment hi ha un 55% menys de persones ingressades i un 60% menys de pacients en UCI.

Eficàcia de les vacunes

La vacunació està demostrant la seua eficàcia i ha ajudat al fet que la pressió hospitalària en aquests moments siga molt diferent de la de fa un any. De fet, en aquests moments de cada 100.000 persones no vacunades, 28,6 han ingressat en UCI, enfront de les 2,9 entre les vacunades. Segons ha indicat la consellera de Sanitat "les persones no vacunades tenen 10 vegades més risc d'acabar en una UCI que les persones vacunades. A més, el risc de defunció per covid entre els no vacunats és 6 vegades major que en les persones vacunades" ha apuntat Barceló.

Al mateix temps, s'observa un augment en les taxes d'hospitalització en els majors de 30 anys no vacunats, i un increment pronunciat en les taxes d'ingrés a UCI de no vacunats de 60 a 79 anys mentre les taxes de vacunats es mantenen estables en nivells molt baixos.

La consellera ha indicat que "amb més de 4,26 milions de persones amb pauta completa, s'ha demostrat que la vacuna és eficaç i ha salvat la vida de més de 3.000 valencians i valencianes".

La Comunitat Valenciana per damunt de la mitjana en vacunació

En la Comunitat Valenciana s'han vacunat fins hui 4,26 milions de valencians i valencianes. La consellera de Sanitat ha destacat que "la taxa amb pauta completa es troba per damunt de la mitjana d'Espanya, que és país líder en vacunació". En aquest sentit, cal assenyalar que la Comunitat Valenciana està també per damunt de la mitjana en dosis addicionals, com és la cobertura de dosi addicional en majors de 70 anys, persones entre 60 i 69 anys, persones vacunades amb Janssen i persones que van rebre la doble pauta d'AstraZeneca.

Tot aquest esforç, ha manifestat la titular de Sanitat, "s'ha pogut dur a terme gràcies a l'enorme esforç realitzat pels equips de vacunació i desplegament dut a terme de punts de vacunació". Així mateix, ha afegit que "continuarem vacunant, administrant dosi de reforç, i animant a les persones que per qualsevol motiu encara no hagen rebut cap dosi, al fet que es vacunen".

Segons les últimes dades, fins al moment, en la Comunitat Valenciana ja s'han administrat 1.745.000 dosi de reforç. Així mateix, s'han vacunat 166.514 menors en els centres escolars des de desembre i s'han administrat 391.810 primeres dosis en els punts de vacunació sense cita des que es van tancar els vacunòdroms.

Destacats