A un mes de la cita amb les urnes

El 28-A, la ciutadania triarà tant al Govern central, com a l'autonòmic

Guardar

urna_elecciones
urna_elecciones

Després de l'anunci del President de la Generalitat, Ximo Puig, d'avançar les eleccions per a fer-les coincidir amb les generals, els partits polítics de la Comunitat Valenciana s'han posat a la feina per a tirar avant una campanya que els porte fins a la presidència del govern autonòmic.

Un total de 15 partits han presentat les seues candidatures electorals per als comicis autonòmics del pròxim 28 d'abril per les circumscripcions d'Alacant i València, mentre que a Castelló han sigut 12 les formacions que es presenten. Així, els partits amb representació actual en la cambra, és a dir, PSPV, PP, Compromís, Ciudadanos i Unides Podem – EUPV es presenten a les tres províncies de la Comunitat Valenciana, igual que Vox, PACMA, Partit Comunista dels Pobles d'Espanya (PCPE), i Avant Adelante Los Verdes.

A aquest grup, en la circumscripció de València, també se li afig Poble Democràtic i República Valenciana Partit Valencianista Europeu, que també opten per Alacant; així com Auna CV i Som Valencians en Moviment.

Els efectius policials ja estan preparats per a vetlar per la seguretat i el normal desenvolupament d'unes eleccions marcades per dos bàndols diferenciats: la dreta i l'esquerra. I és que tot apunta al fet que els pactes entre partits seran els quals decantaran la balança cap a un costat o un altre. D'aquesta manera, 8.541 efectius policials - 3.465 de la Guàrdia Civil; 111 de la Policia de la Generalitat; i 1.665 de la Policia Local – es destinaran per a garantir el correcte desenvolupament dels comicis.

El 28-A s'ha alçat com una cita clau, i les campanyes se centren, sobretot, a fomentar la participació. No obstant això, l'avançament de les eleccions autonòmiques ha provocat que coincidisca amb el pont de Sant Vicent Ferrer. Així i tot, el vot per correu està disponible per a la ciutadania en tres senzills passos: sol·licitar els impresos per al vot per correu en qualsevol oficina postal de Correus; el certificat d'inscripció en el Cens Electoral en la Delegació Provincial – per a tots dos tràmits, el termini acaba el 18 d'abril -; i finalment, quan es reba en el domicili les paperetes i el sobre electoral, haurà de presentar-se totalment tancat fins al 24 d'abril.

Els candidats

El Partit Popular continua apostant per Isabel Bonig per a València, que ha estrenat un telèfon per a parlar amb la ciutadania dues vegades per setmana. "Agafaré el telèfon personalment per a saber de primera mà què pensen els valencians. Sense filtres, sense limitacions".

Unides Podem – EUPV estarà encapçalat pel catedràtic Rubén Martínez Dalmau, que va guanyar les primàries de Podem amb quasi un suport del 44%. "Ara comença realment la partida. Volem aconseguir la presidenta de la Generalitat, un Consell fort i un grup parlamentari poderós i amb capacitat".

Per la seua banda, Ciudadanos portarà de cap de llista al conegut Toni Cantó, qui destacava que presenta unes llistes "cent per cent lliure de polítics professionals per a liderar el canvi que necessita la Comunitat enfront de la corrupció i la vergonya del PP, i enfront de les trinxeres ideològiques del tripartit".

L'actual President de la Generalitat, Ximo Puig, intentarà revalidar el càrrec pel PSPV. Per a això, ha enviat una vídeo-carta a tota la militància socialista per a animar a una "mobilització històrica" en els pròxims comicis. "Compte amb tu perquè ningú es quede a casa i aconseguir una mobilització històrica amb la qual frenem a l'extrema dreta i consolidem el canvi en la Comunitat Valenciana. Cada vot compta".

Finalment, la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, es presenta per Compromís amb l'objectiu de revalidar les polítiques del Govern del Botànic, però amb la seua formació liderant el projecte. L'objectiu? "que les polítiques d'urgència i emergència, de rescatar persones, d'aquesta legislatura es convertisquen també en polítiques de transformació profunda de les estructures econòmiques, socials i també de la convivència".

Malgrat no tindre representació actual en la cambra, Vox ha vingut trepitjant fort, i totes les enquestes apunten al fet que, després de les eleccions del 28-A, la formació d'ultradreta aconseguirà entrar en l'hemicicle. Ignacio Gil Lázaro, exmembre del PP durant 33 anys, és el nou fitxatge de la formació.

Destacats