La revolució de Metrovalencia impulsa la mobilitat sostenible

La imminent inauguració de la Línia 10, la integració tarifària i la gratuïtat del servei els diumenges suposa un impuls a l'ús del transport públic

Guardar

Vagó de la Línia 10 de Metrovalencia / Foto: @ArcadiSD
Vagó de la Línia 10 de Metrovalencia / Foto: @ArcadiSD

Metrovalencia està experimentant una autèntica revolució que està facilitant i augmentant l'ús del transport públic en la capital valenciana i en tota la seua àrea metropolitana. A la imminent inauguració de l'esperada Línia 10 se suma la gratuïtat del servei durant els diumenges dels pròxims tres mesos.

En la primera jornada de posada en marxa d'aquest servei gratuït, l'increment de persones respecte a un diumenge normal ha sigut del 29%, sent 110.670 les persones que han viatjat gratis en Metrovalencia aquest passat 1 de maig.

Tot un "èxit" per al president de la Generalitat, Ximo Puig, que destaca que es tracta d'una mesura "absolutament nova a Espanya" que persegueix tant potenciar la transició ecològica com ajudar a pal·liar els efectes de la inflació en les famílies valencianes.

Una iniciativa que, per al president, "contribuirà a guanyar nous usuaris i usuàries en la xarxa de la Generalitat en l'aposta que estem fent des del Consell per potenciar el transport públic i facilitar una mobilitat més sostenible, en aquests moments on prima l'eficiència energètica, sense oblidar la necessitat de pal·liar els efectes tan negatius de la contaminació i el canvi climàtic".

Fins al 31 de juliol tots els diumenges seran gratuïts els passatges de Metrovalencia, així com els de TRAM d'Alacant i TRAM de Castelló, que també han experimentat un augment d'usuaris en el seu primer dia, del 35% i 41%, respectivament.

Dos personas entran en una de las estaciones de Metrovalencia
Dues persones entren en una de les estacions de Metrovalencia

A dues setmanes de l'L10

A aquest incentiu se suma una de les notícies més esperades dels últims anys. I és que en només 13 dies s'obrirà al públic la Línia 10 de Metrovalencia. El 16 de maig és la data fixada per la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat perquè veja la llum una infraestructura clau per al futur de la ciutat, que ajudarà a esmenar un deute històric amb el barri de Natzaret, ja que amb la seua posada en marxa es connectarà aquesta zona, així com la Ciutat de les Arts i les Ciències, amb el centre de la ciutat.

La nova línia tramviària té un recorregut total de 5,3 quilòmetres i huit estacions dividides en tres subterrànies (Alacant, Russafa i Amado Granell-Montolivet) i cinc en superfície (Quatre Carreres, Ciutat Arts i Ciències-Justícia, Oceanogràfic, Moreres i Natzaret) i comptarà amb cinc trens que li permetrà tindre una freqüència de pas similar a la resta, entre 5 i 10 minuts en hora punta, i entre 15 i 20 minuts en funció del tram i l'hora.

En aquest sentit, en les pròximes setmanes s'aplicarà una nova regulació horària en la xarxa de Metrovalencia per a poder adaptar el conjunt de trajectes al nou itinerari i facilitar, així, els transbords fins a l'estació d'Alacant, l'estació on parteix l'L10. Aquesta parada estarà unida amb Bailén, utilitzant l'accés per als vianants que estava en desús de la Gran Via de les Germanies, permetent l'enllaç amb la resta de les connexions de Metrovalencia a través de l'L7.

Vagón de la L10 de Metrovalencia / Foto: @ArcadiSD
Vagó de l'L10 de Metrovalencia / Foto: @ArcadiSD

Nova targeta SUMA

Una altra de les grans novetats de les últimes setmanes referent a la mobilitat és l'arribada de la integració tarifària gracies a la posada en circulació de la Targeta SUMA. Amb ella s'integren en una sola targeta i amb el mateix preu el transport públic de l'àrea metropolitana de València (Metrovalencia, Metrobús, EMT i Renfe-Rodalia), suposant un avantatge per a les persones usuàries d'aquests serveis per facilitar el seu ús i rebaixar-se les tarifes.

Concretament, SUMA 10 té una rebaixa entre l'11% i el 55%; SUMA mensual rebaixa els preus entre el 23% i el 40%; i SUMA mensual jove aplica un 15% addicional sobre els descomptes del SUMA mensual. Amb aquests nous títols es fomenta la intermodalitat amb transbord gratuït durant 90 minuts en una zona i 110 minuts en dues.

Destacats