La Línia 10 de Metrovalencia s'inaugurarà el pròxim 16 de maig

Aquesta nova línia connectarà Natzaret amb el centre de la ciutat a través de l'estació del carrer Alacant

Guardar

Vagó de l'L10 de Metrovalencia / Foto: @ArcadiSD
Vagó de l'L10 de Metrovalencia / Foto: @ArcadiSD

Ja hi ha data per a la inauguració d'una de les línies de Metrovalencia més esperades. La Línia 10 s'obrirà al públic el pròxim 16 de maig. Així ho han anunciat aquest matí des de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat. Amb un recorregut de 5,3 quilòmetres i huit estacions dividides en tres subterrànies – Alacant, Russafa i Estimat Granell-Montolivet – i cinc en superfície – Quatre Carreres, Ciutat Arts i Ciències-Justícia, Oceanogràfic, Moreres i Natzaret – la Línia 10 suposarà una millora en les connexions de Metrovalencia i, per consegüent, un impuls al transport públic. Així mateix, aquesta nova connexió de Metrovalencia resol un deute històric amb el barri de Natzaret, ja que amb la seua posada en marxa es connectarà amb el centre de la ciutat a través de la nova estació del carrer Alacant.

El 19 de setembre de 2019, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) licitava el projecte de construcció de la superestructura de via, arquitectura i equipament del tram subterrani de la Línia 10 de Metrovalencia, posant fi a més de 15 anys d'espera. I és que cal recordar que les primeres obres d'aquesta infraestructura arrancaven en 2006. No obstant això, cinc anys més tard – en 2011 – i després d'invertir al voltant de 200 milions d'euros, la construcció d'aquesta línia es paralitzava per falta de pressupost.

Des de llavors, el projecte de l'L10 ha romàs estancat fins al 12 de juny de 2017, quan l'actual president de la Generalitat, Ximo Puig, anunciava que es reprendria aquesta connexió mitjançant finançament de la Unió Europea. I així ha sigut, dins de tres setmanes, aquesta nova línia començarà a circular.

Una freqüència d'entre 5 i 10 minuts

La futura L10 es posarà en funcionament amb un total de cinc trens en circulació que permetrà aconseguir una freqüència de pas similar al de la resta de línies de Metrovalencia, és a dir, entre 5 i 10 minuts en hora punta, i entre 15 i 20 minuts en funció del tram i l'hora.

Així mateix, com ja va anunciar el conseller Arcadi España, per a complir aquests objectius, l'L10 tindrà prioritat de pas semafòrica en els encreuaments per als vianants i de vehicles, de tal forma que tot el recorregut d'aquesta nova connexió puga realitzar-se en tan sols 16 minuts.

Viatgers en un tren de Metrovalencia
Viatgers en un tren de Metrovalencia

D'altra banda, la inauguració de la Línia 10 també comportarà l'obertura d'una de les connexions per als vianants. Concretament, el canó per als vianants entre les estacions d'Alacant i Bailén, utilitzant l'accés per als vianants que estava en desús de la Gran Via de les Germanies. Aquesta connexió permetrà l'enllaç amb la resta de les connexions de Metrovalencia a través de l'L7

Respecte a la connexió per als vianants entre Xàtiva i Alacant, la Generalitat va començar el mes d'agost passat el procés de licitació, i s'està a l'espera de rebre fons europeus per a la seua construcció.

Destacats