La targeta SUMA ja és una realitat: entra en vigor la integració tarifària

Des de hui té el mateix preu el transport de Metrovalencia, Metrobús, EMT i Rodalia i se simplifiquen les zones de l'Àrea Metropolitana de València

Guardar

Viatgers en un tren de Metrovalencia
Viatgers en un tren de Metrovalencia

La targeta SUMA és una realitat des de hui. Els nous títols de transport que integren en una sola targeta i amb el mateix preu el transport públic de l'àrea metropolitana de València (Metrovalencia, Metrobús, EMT i Renfe-Rodalia) s'han posat en funcionament aquest matí.

Aquesta proposta permet simplificar i augmentar la comoditat de l'ús del transport públic i ve unida a una important rebaixa en les tarifes dels diferents bons. Concretament, SUMA 10 tindrà una rebaixa entre l'11% i el 55%; SUMA mensual rebaixarà els preus entre el 23% i el 40%, i SUMA mensual jove aplicarà un 15% addicional sobre els descomptes del SUMA mensual. Així, des d'aquest dilluns ja es pot viatjar, amb un sol bitllet, en Metrovalencia, Metrobús, Rodalia o EMT.

En el cas de SUMA 10, amb l'objectiu de facilitar una bona adaptació als títols, es pot adquirir en tots els punts de venda habituals on es compren els títols propis dels operadors. A més, els nous títols es poden carregar en les antigues targetes Mobilis, per la qual cosa no és necessari comprar nous suports.

Pel que fa a les noves tarifes que inclouen a Renfe, SUMA 10 passarà als 8 euros per a una zona, enfront dels actuals 9 euros i 15,50 euros; 12 euros per a dues zones que substitueix als de 20,90 euros i 26,90 euros d'ara, i 20 euros per a l'Aeroport enfront dels 26,90 en vigor. Quant al SUMA mensual costarà 35 euros una zona i 53 euros dues zones. Actualment els preus aquest abonament mensual oscil·len entre els 45 euros i els 79,10 euros.

Amb aquests nous títols es fomenta la intermodalitat amb transbord gratuït durant 90 minuts en una zona i 110 minuts en dos.

Un vehicle de Metrobús
Un vehicle de Metrobús

Se simplifiquen les zones

A més, hui també ha entrat en vigor la simplificació zonal, substituint-se les quatre zones rígides actuals dels principals operadors de transport per dues zones flexibles, incloent-hi una nova àrea de solapament. D'aquesta manera es difuminen les fronteres del pla zonal, es facilita la mobilitat transversal entre municipis pròxims i es millora la mobilitat en tota l'àrea metropolitana, sent gratuït el transbord entre operadors.

Amb la nova zonificació, la Zona A abasta la ciutat de València; l'àrea de solapament A-B (només es paga el preu d'una zona) tota l'Horta: i la Zona B als municipis del Camp de Túria, el Camp de Morvedre i de la Ribera pertanyents a l'Àrea Metropolitana de València.

Gràcies a aquesta nova zonificació s'acaba amb problemàtiques com que municipis de la mateixa comarca pertanyeren a diferents zones o, fins i tot, que pedanies estigueren en zones diferents de la de la resta de la localitat.

De cara al futur es treballa perquè es puguen incorporar més comarques.

Aposta per la descarbonització i per descongestionar les ciutats

La Generalitat Valenciana, a través de l'Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV) ha invertit 20 milions d'euros per a dur a terme aquesta iniciativa que, com indica el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, "és una aposta significativa pel transport públic metropolità, per la descarbonització, per descongestionar les ciutats i cuidar el medi ambient".

Aquest projecte s'uneix a altres ja posats en marxa per la Conselleria per a potenciar el transport públic en l'àrea metropolitana de València "amb més serveis i millors infraestructures i gestió", incideix España, com és el cas de les llançadores als parcs industrials, les noves línies d'autobús i l'ampliació de Metrovalencia, especialment la Línia 10, "les obres de la qual estan molt avançades i s'espera que aquesta primavera siga una realitat, depenent del que tarden les proves de seguretat, a més de les futures L11 i L12".

Destacats