FGV millorarà les freqüències de metro i tramvia en 2023 amb una freqüència de 3 a 6 minuts màxim

S'invertiran 108 milions en la xarxa ferroviària i 127 en la xarxa tramviària i s'espera que, en un futur, es continue millorant la freqüència amb la construcció del segon túnel entre Bailén i Albereda

Guardar

Una de les parades de Metrovalencia
Una de les parades de Metrovalencia

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat treballa en l'ambiciós Pla de Mobilitat Metropolità de València (PmoMe), que definirà el futur de la mobilitat metropolitana fins a 2035.

El PMoMe contempla una inversió pròxima als 1.750 milions d'euros durant els pròxims 13 anys, permetent, entre altres projectes de gran importància, l'execució d'un segon túnel entre Bailén i Albereda, una obra que millorarà les freqüències en el servei de metro i que, a més, permetria comptar amb una nova estació en el centre de València.

Unes millores en les freqüències en les quals l'àrea que encapçala Arcadi España porta mesos treballant i que no caldrà esperar tant de temps perquè siguen una realitat. Així, està previst que el pròxim 2023 s'experimente una millora substancial en aquest sentit amb les infraestructures existents en l'actualitat.

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España
El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España

Pla de millores de freqüències per a 2023

Amb una inversió que ronda els 235 milions d'euros (108 milions en la xarxa ferroviària i 127 milions en la xarxa tramviària), s'estan desenvolupant progressivament actuacions amb l'objectiu de millorar les freqüències de pas de metro i tramvia de cara al pròxim 2023.

Per exemple, en el cas del metro, en alguns trams com l'Eliana-Empalme s'aconseguirà una important reducció dels temps de pas, en fixar una nova freqüència de 12 minuts, sent la freqüència actual de 30 minuts de Paterna a l'Eliana i de 15 minuts d'Empalme a Paterna. En el tram entre Torrent i Picassent es passarà de 40 minuts a 18 minuts en els pròxims mesos.

Pel que respecta al tramvia, l'ampliació en el bucle de la zona del Marítim de les Línies 4 i 6 de Metrovalencia beneficiarà a les freqüències de la connexió dels barris d'Orriols, Malva-rosa i el Cabanyal/Canyamelar, passant d'aproximadament els 10 o 20 minuts actuals a 7 minuts.

El pla permetrà disminuir el temps de pas de tots els trams de xarxa de Metrovalencia, on en general "s'incrementaran un 25% les freqüències en dies laborables", destaca el conseller Arcadi España.

Unes millores molt significatives que es veuran incrementades en un futur gràcies a la construcció del segon túnel entre Bailén i Albereda.

Pla de millora de les freqüències de Metrovalencia
Pla de millora de les freqüències de Metrovalencia (Metro)

 

Plan de mejora de las frecuencias de Metrovalencia (Tranvía)
Pla de millora de les freqüències de Metrovalencia (Tramvia)

235 milions en dos anys

Per a fer possible aquesta millora es destinaran més de 235 milions d'euros a noves actuacions tècniques i a la incorporació de nous tramvies. Dels 108 milions previstos per a la xarxa ferroviària, més de 90 milions d'euros s'invertiran en les línies de metro per a desdoblegar trams de via única; augmentar els punts de fuita i encreuament en diferents trams en superfície; suprimir passos a nivell i modernitzar enclavaments i sistemes de protecció de trens.

La inversió en la xarxa tramviària ascendeix a més de 127 milions d'euros i comprén l'adquisició de noves unitats; l'ampliació del bucle de la zona del Cabanyal-Canyamelar; la prolongació de les andanes actuals; la instal·lació de noves fuites i enclavaments; i la modernització dels sistemes de protecció i control de tramvies.

Les primeres actuacions s'iniciaran en 2022, perquè, en 2023, les persones usuàries de Metrovalencia puguen apreciar les primeres millores. Amb aquestes actuacions s'augmentarà la capacitat de transport i es fa un pas fonamental per a consolidar el servei com una alternativa real a l'ús de vehicle privat.

Usuarios de Metrovalencia en la parada Àngel Guimerà
Usuaris de Metrovalencia en la parada Àngel Guimerà

Servei nocturn de metro, al febrer

Pel que respecta a la recuperació del servei nocturn de Metrovalencia, s'espera que es comence a tornar a la normalitat progressivament a partir de febrer de 2022, després de quedar suspés per la pandèmia.

España avançava ahir que es començarà a recuperar el servei eliminat a partir de febrer amb la normalitat de freqüències en les quals es presentava abans del confinament i "després anirem veient" si s'augmenten.

El conseller recalcava que es tracta d'"un servei essencial que, en la mesura que recuperem tots la normalitat malgrat les turbulències que estem patint aquests mesos, ha de tornar a prestar-se".

Destacats