La Generalitat proposa aparcaments dissuasius en l'àrea metropolitana de València que triplicaran el nombre de places

Les places d'aparcament s'incrementaran en més de 9.000, passant de les 4.425 actuals a 13.590

Guardar

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat Sostenible, Arcadi España, en la presentació del Pla d'Aparcaments Dissuasius
El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat Sostenible, Arcadi España, en la presentació del Pla d'Aparcaments Dissuasius

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat Sostenible, Arcadi España, ha presentat el Pla d'Aparcaments Dissuasius per a l'àrea metropolitana de València. Una proposta oberta i flexible que projectarà un total de 49 aparcaments segurs amb l'objectiu d'avançar en la descarbonització, la descongestió del trànsit i el foment de la mobilitat sostenible i el transport públic.

"Moltes vegades es posen restriccions al trànsit privat sense oferir alternatives vàlides. No obstant això, el que proposem és donar un impuls a la intermodalitat, és a dir, que una persona puga acostar-se amb el seu vehicle privat, però també amb la bicicleta o el patinet a un d'aquests aparcaments segurs per a, després, fer ús del transport públic, reduint l'ús del cotxe només per al necessari", ha assenyalat el conseller.

D'aquesta manera, amb una inversió per als pròxims anys de 32 milions d'euros, es proposa la creació de 17 nous aparcaments en diferents estacions de Metrovalencia i Adif, així com l'ampliació de 14 aparcaments ja existents. Amb això, es crearà una xarxa de 49 aparcaments dissuasius en punts estratègics de l'àrea metropolitana.

I és que els criteris que s'han tingut en compte a l'hora de situar aquests aparcaments han sigut les àrees industrials, com a Fuente del Jarro; punts perifèrics on es concentra gran afluència de persones, com en la zona universitària de Tarongers; o zones disseminades per a facilitar els desplaçaments, com és el cas de Riba-roja. Així, el mapa proposat seria el següent:

Mapa dels aparcaments dissuasius de l'àrea metropolitana de València
Mapa dels aparcaments dissuasius de l'àrea metropolitana de València

El conseller Arcadi España ha remarcat que "es tracta de la proposta que fa la Generalitat, però està oberta i caldrà dialogar amb els respectius ajuntaments". Així i tot, ha anunciat que ja hi ha aparcaments que s'estan posant en marxa, com el d'Horta Vella a Bétera, amb un pressupost d'1,9 milions, o el del Clot en Riba-roja (617.000 €), que ja s'està redactant el projecte; així com el d'Albal, que començarà les obres l'any que ve. Aquests tres aparcaments, a més, comptaran amb fons europeus.

"L'objectiu – ha afegit Espanya – és que en un període de 5 a 8 anys tots aquests aparcaments estiguen en funcionament". Una vegada creada aquesta xarxa, les places d'aparcament s'incrementaran en més de 9.000 en passar de les 4.425 places actuals a 13.590.

Respecte als aparcaments, el conseller ha explicat que seran gratuïts per a aquelles persones que facen ús del transport públic. Per això, s'estudia la possibilitat de facilitar l'accés als mateixos a través del títol de transport públic, com ja es fa en els aparcaments de bici d'Empalme o Torrent.

Destacats