Puig: 'Tots a una veu aconseguirem que el problema valencià es convertisca en part de la solució d'Espanya'

Guardar

NOU_FOTO_1
NOU_FOTO_1

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que el sentit del 9 d'Octubre, "un dia de festa cívica de pobles i ciutats, de fraternitat i agermanament", és que el poble valencià, unit, siga capaç de convertir "el problema de la Comunitat Valenciana en part de la solució d'Espanya".

Amb estes paraules s'ha expressat el cap del Consell durant l'acte d'entrega de les distincions que concedeix la Generalitat amb motiu de la celebració del Dia de la Comunitat Valenciana. "Tots a una veu aconseguirem que el problema valencià es convertisca en part de la solució d'Espanya; eixe és el sentit del 9 d'octubre", ha declarat Puig.

[related:galleries:1:{orientation:vertical}]

El President ha apel·lat a la unitat dels valencians i valencianes, perquè serà esta unitat la que "permetrà trencar els murs de la invisibilitat valenciana; una força que ens permetrà tornar a estar presents en els grans debats de futur".

"Els propose una via valenciana, un nou projecte de prosperitat", ha dit Puig, qui ha desitjat que la societat valenciana siga "un model de convivència, de cohesió, de benestar social i de progrés econòmic". "Hem de conrear el nostre orgull de poble, però no com una forma de vanitat, sinó com un estímul per a construir el nostre present i per a avançar cap al nostre futur", ha concretat.

"El nostre poble no traurà de la injustícia laments, sinó arguments per a fer viable l'autogovern i, d'esta forma, fer sostenible la convivència en un projecte comú i plural", ha puntualitzat el President, qui ha dit que, en l'actualitat, "valencianitzar significa capacitat d'entesa, reparació de drets, reconstrucció econòmica, força i unitat per a defensar la causa justa del finançament".

Puig, acompanyat de tots els membres del Consell, ha presidit l'acte d'entrega de les distincions de la Generalitat, on ha destacat els valors que representen cadascun dels premiats i que, ha dit, són els mateixos que representen la política "més raonable, més realista i més humana".

Tal com ha destacat el President, "l'autèntic patriotisme no incita a la vanitat, sinó a la responsabilitat i a l'estima tant d'allò que hem heretat com del que hem de fer, d'ara endavant, per a deixar l'herència que es mereixen les noves generacions".

Per eixa raó, ha demanat que el 9 d'Octubre servisca com a motiu d'alegria i de festa, però també per a reflexionar i transformar els valors de la societat valorant les "millors" herències d'una història "diversa i rica" i els valors de les valencianes i els valencians "que no mereixen oblit".

El President ha destacat que, malgrat les dificultats en matèria d'inversions i finançament, els trets que caracteritzen el poble valencià, com l'esforç, la honradesa i la generositat, s'han consolidat. "En eixos valors ens reafirmem cada 9 d'Octubre, cada nou dia, i plantem cara a les contrarietats, oferim resposta a les incerteses i injectem coratge a la inèrcia", ha assenyalat.

Puig ha començat el seu discurs destacant que "vora 33 anys d'autonomia democràtica donen testimoni de una institució que es deu i pertany, en tots els sentits de la paraula, al conjunt de la ciutadania valenciana, sempre des d'una mirada solidària, cosmopolita i oberta al món". "Per això, hui recordem a Haití i plorem d'impotència les morts de la incomprensió en el nostre Mediterrani", ha subratllat.

 

Destacats