El Govern retarda un any la inversió per al túnel passant del Parc Central de València

La primera partida pluriennal per al túnel passant són tres milions d'euros per al 2023

Guardar

Vista aèria del Parc Central de València i les vies ferroviàries que separen la ciutat
Vista aèria del Parc Central de València i les vies ferroviàries que separen la ciutat

"Cada any anem tirant arrere la inversió, prevista ja des del 2003, per a la construcció del túnel passant". Amb aquestes paraules l'alcalde Joan Ribó, valorava els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2022 que, per a València, "suposen més ombres que llums". I és que si bé "recullen algunes reivindicacions històriques per a la ciutat, encara han de millorar en partides fonamentals com les de rodalia o el túnel passant".

Així, la primera partida pluriennal per al túnel passant seran tres milions d'euros que s'invertiran en 2023, i no en 2022 com estava previst. Un retard d'un any que obligarà Adif a postergar l'execució de les obres. De fet, totes les partides previstes es retarden un exercici més. D'aquesta manera, la primera inversió es realitzarà en 2023; la segona, de 10 milions d'euros, serà per a 2024; i l'última partida, corresponent a 2025, ja no serà de 60 milions com s'havia anunciat, sinó de 30 milions d'euros.

El primer edil de València espera que aquesta partida es millore "des del diàleg en el tràmit de les esmenes" i ha demanat que "els compromisos d'inversió siguen fermes quant a l'execució d'allò que ens correspon".

Per part seua, la portaveu del PP de l'Ajuntament de València, Mª José Catalá, ha assenyalat que "València és la gran agreujada". Al seu judici, "els Pressupostos Generals de l'Estat aparquen els grans projectes vitals per a impulsar la competitivitat de la ciutat". En aquest sentit, ha remarcat que és "insostenible que el túnel passant no estiga pressupostat per al 2022, però a més haurien de ser clars i dir quants diners es destinarà al canal d'accés en aquest exercici".

Vista aèria del Parc Central de València
Vista aèria del Parc Central de València

En aquest punt, l'alcalde de València confia que "ADIF-Alta Velocitat haja previst la transferència a la Societat Parc Central dins dels 145 milions que transfereix el Govern a les seues empreses participades. En aquest cas, és una qüestió de fe a l'espera de conéixer com queden els comptes d'ADIF per a impulsar el canal d'accés".

Fa un poc més de dos mesos, Adif feia els primers passos cap al futur soterrament de les vies del tren – que comportarà la desaparició del pont de Giorgeta i l'actuació en superfície del futur bulevard García Lorca – traient a informació pública la relació de béns i drets afectats pel projecte bàsic de construcció del canal d'accés ferroviari. Adif va fixar la licitació de les obres durant el primer trimestre de 2022, adjudicant-se les mateixes entre finals de 2022 i principis de 2023, si es compleixen els compromisos d'inversió.

Aquesta actuació, que serà prèvia a la construcció del túnel passant, soterrarà les vies d'accés a l'estació del Nord i a la de Joaquín Sorolla, i completarà les d'alta velocitat. Unida a la construcció del canal d'accés, estarà la futura construcció del túnel passant, la doble plataforma i l'estació central que seran imprescindibles per al desenvolupament del corredor mediterrani.

Ara, a l'espera de saber què ocorrerà amb la inversió per al canal d'accés, la qual cosa ja està més que clara és que la primera inversió per al túnel passant haurà d'esperar, almenys, un any més del que es preveia.

Destacats