La Comunitat Valenciana, al capdavant dels Pressupostos Generals de l'Estat

Arribaran 1.208 milions d'inversions, el 9,3% del total, situant-se per darrere únicament de Catalunya i Andalusia i per davant de Madrid

Guardar

La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, durant la presentació dels PGE 2022
La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, durant la presentació dels PGE 2022

La Comunitat Valenciana encapçala el repartiment dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), sent la tercera comunitat autònoma amb major assignació. Concretament, el territori valencià rebrà un total de 1.208,61 milions d'euros d'inversions pròpies de l'Estat, un 9,3% del total, només per darrere de Catalunya, que rebrà 2.430,74 milions d'euros (17,2%), i Andalusia, 2.267,07 milions (17,4%)

Així, aquestes xifres s'incrementen lleument respecte a la dotació actual (1.164 milions) i serveixen perquè la Comunitat Valenciana se situe per davant de Madrid, amb 1.151,46 milions d'euros i un percentatge del 8,9%.

Pel que respecta al Fons de Compensació Interterritorial (FCI), la Comunitat Valenciana percebrà l'any vinent un total 52,80 milions d'euros (el 12,4% del total), la qual cosa suposa un descens del 0,1% respecte a enguany, quan se li han atorgat 432,43 milions d'euros.

L'autonomia valenciana figura en el grup de comunitats beneficiàries del FCI, al costat d'Andalusia, Galícia, Astúries, Cantàbria, Múrcia, Castella-la Manxa, Canàries, Extremadura, Castella i Lleó i les Ciutats de Ceuta i Melilla, perquè, segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), presenten una renda per habitant inferior a la mitjana nacional.

"Satisfacció" en el govern valencià

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, es mostrava ahir "satisfet" per l'informe econòmic financer que acompanya al projecte de PGE per a 2022 que presentava la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, aquest dimecres en el Congrés dels Diputats.

Soler destacava l'increment fins als 1.600 milions d'euros de les inversions directes i recursos que es destinaran per a 2022 a la Comunitat Valenciana, la qual cosa representa un 27,3% més que en 2021, és a dir, 343,1 milions més.

I és que la inversió directa territorialitzada passarà dels 1.164,5 milions de 2021 als 1.208,61 milions previstos per a 2022, un 3,8% més. A aquesta quantitat cal sumar altres 300 milions addicionals que, a través de dos convenis singulars i extraordinaris, rebrà la Comunitat Valenciana per a la posada en marxa de polítiques innovadores de mobilitat i per al desenvolupament d'infraestructures sostenibles, "sent l'única autonomia juntament amb Balears, Canàries, Catalunya i Aragó que signarà aquest tipus de convenis", subratllava el conseller en un comunicat.

El conseller de Hacienda y Modelo Económico, Vicent Soler
El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler

"Sensibilitat amb les necessitats valencianes"

"El Govern ha sigut sensible amb les necessitats dels valencians i valencianes en incrementar els recursos en una època com l'actual en la qual urgeix no sols la recuperació econòmica, sinó també social i emocional, però a més torna a incloure reivindicacions històriques per segon any consecutiu com l'increment fins als 38 milions d'euros per al transport metropolità de València", incidia Soler.

"Hem passat de no contemplar-se ni tan sols el suport al transport metropolità valencià a dotar-los per fi amb un finançament adequat", assenyalava el responsable d'Hisenda, qui recordava que els pressupostos contemplen també els 52,8 milions d'euros del Fons de Compensació Interterritorial (FCI), pels recursos directament imputables a la Comunitat Valenciana ascendeixen a 1.599,4 milions. "En l'últim pressupost de Montoro es van destinar a la Comunitat Valenciana 792 milions d'euros entre inversions directes i l'FCI, per la qual cosa en només dos exercicis s'ha incrementat la dotació en un 102%, més del doble", ressaltava.

S'acaba amb el deute de la Marina

A més, el conseller apuntava que "el Govern també ha pressupostat els 12 milions d'euros amb els quals s'acabarà de liquidar el deute de la Marina, després que a través dels Pressupostos Generals de l'Estat per a 2021 l'Executiu central assumira el deute de 400 milions del Consorci València 2007, complint així una altra de les reivindicacions històriques del Consell".

"Més enllà de la reivindicació d'unes inversions justes en la Comunitat Valenciana, l'important és que el conjunt del pressupost dota dels recursos suficients a l'Estat del Benestar perquè puguem atendre de manera correcta les polítiques socials, sanitàries i educatives i garantim el suport econòmic i els recursos necessaris a les nostres empreses per a ajudar-les al fet que la recuperació postpandèmia es convertisca en una oportunitat de creixement, transformació i resiliència", concloïa.

Arxivat a:

Destacats