La Comunitat Valenciana, segona autonomia en ordres de protecció a xiquets i adolescents per violència de gènere

Save the Children adverteix que les mesures cautelars sobre menors van augmentar un 32 % en tan sols un any

Guardar

25 a l'Ajuntament de València
25 a l'Ajuntament de València

Un estudi de l'organització Save the Children revela que la Comunitat Valenciana és la segona regió espanyola on més han augmentat les mesures cautelars sobre xiquets i adolescents són víctimes de violència de gènere. Les víctimes entre la joventut han tingut un augment d'un 32% en un any. Les xifres de l'Institut Nacional d'Estadística llancen que en 2020 la xifra de víctimes va ser de 83 menors pujant fins als 110 en 2021.

L'informe deixa a la Comunitat Valenciana després d'Andalusia quant al nombre de mesures adoptades a l'hora de combatre aquesta xacra. Save the Children ha publicat aquest estudi en la jornada reivindicativa de hui 25 de novembre amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

L'estudi lamenta que els col·lectius de la infància i l'adolescència són "poc visibles" quan haurien de tindre "una major atenció per la seua especial vulnerabilitat". La coordinadora de programes de l'ONG, Yolanda Carmona, alerta que "aquestes xifres són només la punta de l'iceberg".

El 6,2% dels adolescents espanyols de 16 i 17 anys han patit violència de física per part de les seues parelles o exparelles mentre que el percentatge de violència sexual és del 6,5%. En l'aspecte emocional i psicològic, les xifres superen el 16,7% en l'apartat emocional i el 24,9% de psicològica, compte una macroenquesta realitzada en 2019 a adolescents de més de 16 anys. Des que a Espanya existeixen registres d'aquesta mena de violència, han mort 12 menors segons la Delegació de Govern de la Violència de Gènere.

"Alarmant negacionisme entre els joves"

Els resultats del baròmetre Joventut i Gènere de la Fundació FAD mostra que un 20% dels adolescents, un de cada cinc, no creuen en l'existència de la violència de gènere. "És alarmant aquest negacionisme", opina Carmona abans de concloure que prové d'"una qüestió ideològica". La responsable de Save the Children recalca que es pot prevenir mitjançant l'educació afectiva i sexual per a tindre "relacions més sanes i igualitàries" lligades a un consum responsable de les xarxes socials.

Destacats