La Comunitat apareix en el debat: infrafinanciació i corrupció del PP

El candidat d'UP, Pablo Iglesias, assenyala que el problema territorial "no és només Catalunya", sinó també el problema del finançament valencià o el tren extremeny

Guardar

Debate Atresmedia
Debate Atresmedia

En el debat d'RTVE la Comunitat Valenciana va gaudir d'un protagonisme fugaç, de tot just uns segons. Va ser per part d'Albert Rivera, el candidat de Ciutadans a la presidència del Govern, per a repetir les teories dels candidats autonòmics de Toni Cantó (Cs) i Isabel Bonig (PP) sobre un suposat "perill" de supervivència del castellà. Ahir, en Atresmedia, la Comunitat es va obrir pas uns segons més; es va parlar del problema de la infrafinanciació i de la corrupció del PP valencià.

"És molt humiliant per a molts espanyols. El problema territorial no solament és Catalunya", asseverava Pablo Iglesias en una intervenció. Va ser en el bloc de 'Política Territorial' que, per a encaminar-lo, des d'Atresmedia ja li van allargar el nom a 'Política Territorial / Catalunya'. L'independentisme català va copar la major part del bloc, amb un president socialista recordant que no ha pactat amb ells, i un Pablo Casado (PP) i Rivera que anunciaven una espècie de 'catàstrofe' a Catalunya i Espanya si el president socialista revalida.

Iglesías va assenyalar que "hi ha molts valencians que tenen un problema de finançament" als quals, assegura, els "ofén" que "solament es parle de Catalunya quan es parla del problema territorial". Després d'això, el candidat d'Unides Podem va recordar uns altres dels problemes més sonats, com el tren extremeny, la situació dels illencs de Balears i Canàries, i el problema de la despoblació rural.

Aquesta última anotació també afecta a la Comunitat: el 66% dels municipis de Castelló estan en risc de desaparéixer a causa de l''Espanya Buida'.

Parc Temàtic de la Corrupció

Després de la intervenció d'Iglesias sobre el problema territorial, el president Pedro Sánchez es va voler sumar a les seues reivindicacions: "Crec que el problema territorial no és solament Catalunya, encara que sí que és cert que tenim ací l'epicentre". Per a ell és també, "evidentment", un problema el finançament autonòmic de la Comunitat, a més de tots els punts detallats per Iglesias.

Abans d'aquest gran bloc, no obstant això, Sánchez ja havia esmentat a la Comunitat Valenciana, per a recordar a Casado el passat corrupte del PP i a Rivera el del seu principal soci. "En la Comunitat hi ha 3 expresidents processats, imputats o involucrats amb la corrupció. 13 consellers!", va exclamar. Es refereix als expresidents Eduardo Zaplana, José Luis Olivas i Francisco Camps. Ha assenyalat, a més, que un d'aquests Consellers està investigat "per haver robat diners d'ajuda a la cooperació per a xiquets malalts de VIH a Haití". És el cas de l'exconseller Rafael Blasco, que va coincidir part la seua cartera amb l'actual candidata del PP a la Generalitat, Isabel Bonig.

Sánchez pretenia amb aquesta intervenció, sobretot, recalcar a Rivera el passat del PP per a assenyalar que, malgrat això, fa "un cordó sanitari al Partit Socialista" però no als populars o a la ultradreta de Vox: "A València el que hi havia era un Parc Temàtic de la Corrupció".

Destacats