Rivera compra les tesis de Cantó i Bonig per a assegurar que el castellà "perilla" en la Comunitat

L'únic esment a la Comunitat en el debat ha sigut per a parlar de la suposada imposició del valencià a les escoles

Guardar

Albert Rivera debate RTVE
Albert Rivera debate RTVE

La Comunitat Valenciana i els seus problemes va ser un dels grans absents en el debat electoral d'ahir. Una única vegada va ser nomenada. Va ser pel candidat de Ciudadanos (Cs) Albert Rivera per a, contra les dades, insinuar que el castellà perilla en la Comunitat, Catalunya i Balears.

El primer debat amb els quatre candidats a la presidència del Govern es va dividir en 4 grans blocs. Va ser en el tercer, de 'Política Territorial', on havien d'abordar-se les polítiques o problemes a resoldre dels diferents territoris de l'Estat. No obstant això va ser durant el segon bloc, sobre polítiques socials, on es Rivera va esmentar a la Comunitat. En una arrencada sobre l''Estat de les Autonomies' i els seus 40 anys d'història, el candidat va assenyalar aquesta distribució com a font actual de desigualtat.

Segons Rivera, part d'aquesta desigualtat està en la llengua. "S'han fet coses bé, però també malament. Nosaltres vam proposar en el Congrés dels Diputats que hi haguera una Alta Inspecció Educativa", va recordar Rivera. Aquest òrgan que pretén Cs serviria "perquè a les escoles públiques a Espanya s'estudie espanyol": "una cosa tan revolucionària com que siga llengua vehicular l'espanyol a Catalunya, Balears i Comunitat Valenciana", va afegir.

El candidat de Cs, així, reitera la compra les tesis repetides pels candidats a la Generalitat Valenciana, Isabel Bonig (PP) i Toni Cantó (Cs), sobre una suposada "imposició" del valencià en la Comunitat, a més de, com va assegurar la candidata popular, el "perill" de supervivència del castellà. Alguna cosa que, com es desprén de les enquestes sobre el 'Coneixement i Ús del Valencià' és fals. Per exemple, només l'11,7% de valencians inicia les converses en valencià, una cosa molt llunyana a la igualtat reflectida en l'Estatut i Constitució.

Reducció de competències

No és la primera vegada que Rivera recorda aquesta "Alta Inspecció". El març passat el candidat, en un acte al costat de Toni Cantó, va prometre "rescatar als fills de les urpes del nacionalisme" amb aquesta proposta. Uneix, per tant, l'elecció de pares i professorat sobre el projecte lingüístic, que es tria en el Consell Escolar, amb un suposat pla independentista. "Que no passe en la Comunitat el que ha succeït a Catalunya", va afegir.

Segons Rivera aquest òrgan hauria d'estar ja en marxa perquè "va rostir ho diu la Constitució en l'Article 27". Aquest article dedicat a l'educació assenyala que "els poders públics inspeccionaran i homologaran el sistema educatiu per a garantir el compliment de les lleis". Aquests òrgans, no obstant això, ja es troben en cada Comunitat Autònoma. La proposta de Rivera significaria una reducció de les competències de les comunitats en Educació.

En finalitzar aquesta intervenció, Rivera també ha assenyalat la "desigualtat" del requisit lingüístic. El candidat assegura que aquesta condició, que busca atendre el dret dels ciutadans de ser atesos en qualsevol dels dos idiomes oficials, genera desigualtat perquè impedeix que "un funcionari es puga desplaçar lliurement pel territori".

Destacats