Les similituds que podria tindre el pacte PP-VOX amb el model de Castella i Lleó

El repartiment de diputats entre les dues formacions és similar a les dues autonomies i VOX podria entrar a la Generalitat amb dos conselleries

Guardar

Carlos Mazón a la roda de premsa de Les Corts després de la reunió amb VOX
Carlos Mazón a la roda de premsa de Les Corts després de la reunió amb VOX

Després del pacte de govern anunciat entre Partit Popular i VOX per a "portar el canvi" a la Generalitat Valenciana, ja es comença a perfilar quina serà la quota que tindrà la ultradreta dins del nou Consell. Tal com reconeixia el candidat de VOX, Carlos Flores, després de la reunió amb el 'popular' Carlos Mazón i els seus equips, la formació formarà part del govern ostentant un nombre "proporcional" de consellers respecte als resultats de les eleccions autonòmiques del 28 de maig.

El vot dels 13 diputats de VOX són imprescindibles perquè el candidat del Partit Popular, Carlos Mazón, puga governar la Comunitat Valenciana, on el PP va obtindre 40 escons, lluny dels 50 necessaris per a la majoria absoluta.

En aquest sentit, es planteja un escenari similar al que s'ha dut a terme a Castella i Lleó, primera comunitat autònoma on es va donar un govern entre totes dues forces fa poc més d'un any, malgrat els esforços de Mazón per desmarcar-se d'aquest: "vaig nàixer al Mediterrani", va repetir en diverses ocasions aquest dimarts.

Model Castella i Lleó

En el cas concret de Castella i Lleó, les eleccions autonòmiques de 2022 van donar com a resultat un govern de coalició entre Partit Popular i VOX després d'aconseguir 31 i 13 diputats, respectivament. Un repartiment de poder que s'assembla a l'assolit per totes dues forces en la Comunitat Valenciana encara que, en el cas valencià, el PP compta amb més pes.

Partint d'aquesta base, la primera similitud entre tots dos casos és la presidència de Les Corts, que recaurà sobre VOX, mentre que el Partit Popular, per part seua, tindrà la vicepresidència i la secretaria, tal com va ocórrer amb Castella i Lleó.

Així mateix, Mazón expressava ahir el seu desig de comptar amb "un Consell amb menys conselleries, menys alts càrrecs i molts menys assessors i despesa política". Fonts de la negociació entre totes dues formacions han confirmat que la intenció és disposar d'un màxim de 10 conselleries, un fet també similar a l'establit a la regió castellana i que permet extrapolar aquest escenari de cara al futur govern de la Generalitat Valenciana.

A Castella i Lleó la ultradreta té tres dels deu consellers de la Junta, gestionant la Conselleria d'Indústria i Ocupació, la Conselleria de Cultura i Turisme i la Conselleria d'Agricultura. Segons els resultats electorals en la Comunitat Valenciana, i segons aquest model, a VOX li correspondrien entre dues i tres àrees.

Dues carteres per a VOX?

En la seua compareixença davant els mitjans de comunicació en la vesprada d'ahir per a valorar la ronda de reunions amb els partits polítics amb representació a Les Corts, Mazón insistia que a les converses amb VOX no s'ha parlat encara "ni de cadires ni de noms", sinó de l'eix programàtic que es vol implementar.

No obstant això, des del partit ultraconservador es deixa entreveure la possibilitat de liderar tres carteres en un futur Consell: Educació, Agricultura i Assumptes Socials, un repartiment que centrarà el debat en les pròximes trobades.

Siga com siga, Mazón avisava ahir que el futur govern valencià estarà "al servei dels ciutadans" i no es convertirà en "una lluita de poder". "Una cosa és un partit i una altra és el govern, que ha d'estar al servei dels ciutadans", incidia sobre aquest tema.

Destacats