Oltra: "Cap de les 175 atencions a menors ha implicat professionals del sistema"

La vicepresidenta ha recordat que el PP coneixia aquesta informació, però "només els interessa utilitzar als menors per a fer un ús partidista i desgastar al govern"

Guardar

La vicepresidenta i consellera de Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en Les Corts
La vicepresidenta i consellera de Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en Les Corts

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha comparegut, aquest matí, davant Les Corts, per petició pròpia, per a explicar l'informe remés al Síndic de Greuges després de la queixa interposada pel Partit Popular, però també "per a desmentir fil per randa totes les mentides abocades pel PP, un partit al qual no li importa com estan els xiquets i xiquetes tutelades pel sistema de protecció de menors, sinó tan sols el seu ús partidista per a desgastar al govern i a mi, en particular".

Oltra ha defensat un model de prevenció i protecció de menors, posat en marxa en 2015, i que ha sigut "avalat per organitzacions com Save the Children i pel mateix Síndic de Greuges". En aquest sentit, ha recordat que, en 2017, es va crear l'EEIIA (Equips Específics d'Intervenció en Infància i Adolescència) amb l'objectiu de conformar un equip multidisciplinari amb formació especialitzada en l'àmbit social, educatiu, atenció psicològica... per a atendre menors d'edat que no compten amb una mesura de protecció; així com el reforç del sistema en 2020 amb la posada en marxa del SAANA, un servei d'atenció a abusos de menors per a atendre als qui no tenen en vigor una mesura de protecció i no disposen del servei d'una EEIIA en la seua localitat, o a menors que es troben en el sistema de protecció.

En definitiva, "un sistema que no dona l'esquena a ningú i que, per descomptat, treballa per a la detecció, prevenció i actuació contra els abusos en la infància i adolescència", ha apuntat la vicepresidenta. Així, ha posat en valor tant els protocols que s'han anat aprovant per al seguiment i la detecció de possibles casos d'abusos i, d'aquesta manera, remetre'ls a l'autoritat competent o a la Fiscalia; com els avanços en matèria de protecció a menors que s'han anat impulsant des de 2015.

WhatsApp Image 2022 01 18 at 14.29.30
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra

En aquest punt, Oltra ha assenyalat l'aposta ferma del Govern del Botànic, multiplicant el pressupost destinat a polítiques de la Infància i l'Adolescència – passant de 98,1 milions en 2014 a 260,2 milions en 2021 – però també la creació de la Llei i l'Estratègia Valenciana d'Infància i Adolescència; el reforç dels equips professionals amb més de 700 persones formades en aquest àmbit; o els Consells municipals i autonòmics d'Infància.

No obstant això, la consellera s'ha mostrat pessimista perquè, ha assegurat, "al PP li serà igual el que diga en la tribuna, ja que continuaran mentint i difamant amb veritats a mig fer, i tergiversant dades". Prova d'això, ha assenyalat Oltra, és que "han demanat una comissió d'investigació abans d'haver escoltat la meua compareixença de hui".

"El PP ha mentit deliberadament a la ciutadania"

La vicepresidenta ha remarcat que els 175 casos d'abusos als quals s'ha referit el PP – cal recordar que la síndica, María José Catalá, va afirmar el 3 de gener que "des del 20 de juny de 2020 al 20 de juny de 2021 hi ha 175 menors del sistema de protecció de la Generalitat que han patit abusos, el 72% d'elles en acolliment residencial" – són en realitat els casos que ha atés el servei SAANA, que inclou abusos, sospites i conductes "observades com desajustades a l'edat". Per això, els ha enlletgit que hagen convertit "aquest exercici noble de transparència de la Generalitat i els professionals en un fangar".

En concret, Oltra ha detallat que de les 175 atencions entre juny de 2020 i juny de 2021, 58 són abusos previs a la tutela, 73 són abusos previs a la tutela que es van conéixer una vegada la víctima va entrar en el sistema de protecció "i es van sentir en un ambient de seguretat i confiança"; 12 atencions van ser per conductes sexuals inadequades a l'edat; 10 casos d'abusos entre iguals; 6 en visites a familiars; i 16 casos d'un altre tipus.

Així, ha remarcat que "el PP ha mentit deliberadament a la ciutadania perquè cap d'eixes 175 atencions ha implicat professionals del sistema, i dir el contrari seria faltar el respecte als i les professionals i faltar a la veritat". Així mateix, ha recordat que "el Partit Popular ja disposava d'aquesta informació, però han preferit continuar aconseguint titulars per a convertir en veritat les seues mentides".

Destacats