Oltra avisa al PP: "Que no s'enganyen, no m'arrugaré i desmuntaré en Les Corts les seues faules sobre abusos a menors"

Guardar

Mónica Oltra, vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives
Mónica Oltra, vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, ha advertit al PP i a "la caverna" que es fa ressò dels seus atacs que "no s'enganyen" perquè no pensa "arrugar-se" i compareixerà en Les Corts per a "desmuntar la campanya de faules, de difamacions, de mentides i mitges veritats" a la qual l'estan sotmetent sobre possibles casos d'abusos a menors tutelats.

Oltra, en declaracions als mitjans, ha assenyalat sobre aquest tema que confia que aquesta setmana o la pròxima puga comparéixer en la Diputació Permanent de Les Corts, a petició pròpia, per a explicar l'informe que el seu departament va remetre al Síndic de Greuges amb dades sobre actuacions i protocols en casos de sospites d'abusos a menors tutelats a la Comunitat Valenciana.

Sobre aquest tema, ha defensat que "la millor medicina" contra les 'fake news' del PP és "la transparència" i ha recalcat que ella "sempre" ha "lluitat contra l'abús de poder, l'obscurantisme i la corrupció". "Soc una dona que sempre he donat i sempre donaré la cara", ha subratllat.

En eixe sentit, ha afirmat que el PP "ha contat mentides sobre aquest informe en una contesa política partidista en la qual no tot val" i sosté que els 'populars' han "falsejat" el protocol d'actuació, que "s'activa davant una sospita d'un possible cas d'abús o maltractament, confonent això conscientment amb un abús perpetrat".

Oltra ha advertit que, d'aquesta manera, el PP "castiga els protocols d'actuació, la transparència, la detecció i el diagnòstic" seguint amb "la política de l'estruç" que aplicava quan governava: "Si no sabem si un xiquet és abusat perquè no hi ha protocols, aquest abús no existeix".

Per contra, ha recordat que en la seua compareixença de 2017 ja es va comprometre a treballar per a combatre la violència contra la infància de la mateixa manera que la violència de gènere perquè en el cas dels xiquets s'està "25 anys per darrere i continua oculta".

De fet, l'OMS adverteix que un 20% de la població pateix un abús abans dels 18 anys i Save de Children assenyala que quatre de cada cinc agressions es donen per familiars, coneguts o persones pròximes, ha apuntat. "I tot això s'ha de començar a detectar, diagnosticar i combatre", ha exigit.

Per a "posar llum", ha incidit en què el seu departament ha elaborat aquests protocols i ha recalcat que més de 700 professionals estan "dedicats al sistema de protecció". Així, ha explicat que els menors quan estan dins del sistema i se senten segurs, als tres, sis o a l'any, és quan s'atreveixen a fer "la revelació", com diuen els tècnics, i comuniquen que han patit un abús.

"Això no vol dir que s'haja comés l'abús sexual dins del sistema de protecció, sinó que quan està dins del sistema de protecció és quan s'ha detectat eixe abús", ha aclarit.

Per això, ha recalcat que el PP "falta el respecte a tots els professionals que treballen dia a dia perquè aquests xiquets tinguen un futur". "Insulten conscientment", els ha recriminat Oltra, que els ha enlletgit que "saben perfectament que hi ha zero persones agressores en el sistema de protecció". "Zero, i els abusos s'han revelat dins del sistema, però en la seua majoria han passat abans, la qual cosa és molt mesquina perquè posa en perill als xiquets", ha recalcat.

"Mentre jo estiga al capdavant d'aquesta Conselleria, continuarem treballant per a erradicar la violència contra els xiquets i m'és igual les mentides que conten i la pressió que facen, que sàpien que no m'arrugaré i menys en aquest tema que per a mi és primordial", ha postil·lat.

Oltra ha lamentat que el PP use aquest tema per a atacar-la però ha comparat que mentre que la presidenta del PP de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, amb "molt de sentit comú" demanava traure els abusos a menors de la confrontació partidista i abordar-lo des de la unitat dels partits, el líder nacional del PP, Pablo Casado, demana explicacions "però només on no governa en una mostra més del seu cinisme i de la seua hipocresia".

"Al PP NO LI IMPORTEN ELS XIQUETS, NOMÉS EL SOROLL"

"És obvi que no els importen els xiquets sinó la confrontació, el soroll i la violència del debat públic perquè es creen que trauran més vots", ha lamentat. Així, ha reiterat l'avís: "Si d'això es fa un debat partidista, ho pagaran els xiquets".

D'altra banda, sobre l'ordre de l'Audiència de València de continuar la investigació per la suposada falta de protecció a una menor abusada pel seu exmarit, condemnat a cinc anys de presó, i educador del centre on residia la jove, ha comentat: "Jo ja vaig donar explicacions sobre aquest cas el 21 d'abril en Les Corts i ara s'ha d'explicar en un tribunal". "La veritat només té un camí", ha assenyalat.

Així mateix, ha apuntat se li va oferir a aquesta menor tots els recursos d'emancipació després d'abandonar el sistema als 18 anys "igual que a totes les persones quan deixen d'estar tutelades", però el que "no podem fer és obligar a ningú". "Quan un té 18 anys té capacitat de decidir i si decideix que no vol eixos recursos, nosaltres no podem ni hem d'obligar-la a acceptar-los", ha comentat.

Destacats