La Generalitat prepara el recurs contra la retallada en el transvasament Tajo-Segura

Es preveu que el recurs s'aprove en el ple del Consell del pròxim divendres

Guardar

Ple del Consell celebrat a Alacant
Ple del Consell celebrat a Alacant

El Consell treballa en el recurs contra la retallada aprovada pel Ministeri en el transvasament Tajo-Segura. Després de la publicació de l'expedient en el BOE en la jornada de hui, que inclou les noves normes que regiran el transvasament Tajo-Segura, amb una actualització normativa que redueix el volum hídric transferible en fixar uns cabals ecològics mínims en el riu Tajo, la portaveu i vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Aitana Mas, ha confirmat que es treballa en el text que es preveu que estiga aprovat divendres que ve, quan es tornarà a reunir el Consell en el ple setmanal.

En aquest sentit, consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, ja ha signat la petició per a iniciar el recurs. Precisament, aquesta setmana Navarro confirmava, en una entrevista a València Extra, que "l'advocacia està treballant l'informe, però no pot estar acabat fins a tindre el text del BOE. Fins ara tenim només un comunicat de premsa del Ministeri".

Actualment, l'Advocacia de la Generalitat està creuant el text amb l'hipotètic que havien previst per a determinar quines qüestions són recurribles.

En la disposició addicional novena del Reial decret, que coordina els plans hidrològics relacionats amb el transvasament per l'aqüeducte Tajo-Segura, contempla que el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, avaluarà a partir de l'1 de gener de 2025 els resultats del 'Programa especial de seguiment de l'estat de les masses d'aigua i de la sostenibilitat dels aprofitaments en l'àmbit de l'Aqüeducte Tajo-Segura' amb la finalitat de vetlar pel compliment dels objectius ambientals de les masses d'aigua superficial compreses entre la presa de Bolarque i la cua de l'embassament de Valdecañas. En el seu cas, els resultats d'aquest Programa Especial de Seguiment es tindran en compte durant el quart cicle de planificació.

"Continuarem lluitant perquè hi haja una avaluació del cabal ecològic una vegada estiguen culminades les inversions en el 2025. Parlem d'unes inversions de 5.000 milions d'euros en el cas de la depuració d'aigües de Madrid que afecten directament la qualitat i a la quantitat d'aigua del Tajo", incidia la consellera.

Destacats