Fiscalia demana 19 anys de presó per a Zaplana per organització criminal, blanqueig, falsedat i suborn

Guardar

El expresidente de la Generalitat valenciana, Eduardo Zaplana,
El expresidente de la Generalitat valenciana, Eduardo Zaplana,

Fiscalia Anticorrupció sol·licita 19 anys de presó per a l'expresident de la Generalitat i exministre de Treball amb el PP, Eduardo Zaplana, pels delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, suborn, falsedat en document oficial i mercantil i prevaricació administrativa dins del conegut com a cas Erial. A més, li reclama una multa de 40 milions d'euros i altres dos més que sumisquen 72.000 i 36.000 euros.

Així consta en la qualificació fiscal al Jutjat d'Instrucció número 8 de València, que va instruir aquest cas en el qual s'ha investigat el suposat cobrament de més de 10 milions d'euros en comissions derivades de concessions d'ITV i parcs eòlics de la Comunitat Valenciana en l'època de Zaplana, a través d'una organització formada per un nucli de persones pròximes a l''expresident'.

Aquest grup, segons assenyala la qualificació a la qual ha tingut accés Europa Press, operava a través de societats radicades a l'estranger, creades amb el propòsit de rebre els suborns per les adjudicacions predeterminades i per a ocultar l'origen il·lícit dels béns, contribuint a la seua transformació i integració posterior en el circuit econòmic.

El mes de juny passat el jutjat instructor va dictar un acte pel qual va donar per conclosa la fase d'instrucció i emplaçava la Fiscalia i les altres acusacions a sol·licitar l'obertura de judici oral, l'arxiu del procediment o, excepcionalment, la pràctica de diligències complementàries.

Al costat de Zaplana, Fiscalia acusa altres investigats en la causa com el considerat presumpte testaferro de l''expresident', Joaquín Barceló; el també 'expresident' de la Generalitat José Luis Olivas, i els empresaris Vicente i José Cotino, entre altres.

Arxivat a:

Destacats