El cas Erial accelera amb Zaplana en el punt de mira i noves dades sobre "col·laboradors" i luxes en iots

Guardar

zaplana_erial
zaplana_erial

El cas Erial que s'instrueix en un jutjat de València s'accelera amb l'expresident de la Generalitat Valenciana i exministre Eduardo Zaplana en el punt de mira i un entramat en el qual cabia el seu perruquer i estilista a Madrid, dos homes de la seua confiança --el 'Gasofa i 'Pachano'-- i un empresari que va ser detingut a Eivissa i que suposadament es va encarregar de llogar a l'expresident embarcacions i avionetes sufragats per societats en les quals s'havia desviat diners il·lícits. En aquestes embarcacions Zaplana demanava llagostes i menjar italià i francés, i els seus convidats no pagaven res.

Els agents de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) i la Fiscalia Anticorrupció han donat una nova espenta al cas Erial --que compta amb més d'una vintena d'investigats-- amb una peça secreta el contingut de la qual s'ha pogut conéixer aquesta setmana, que el que fa és aportar més detalls sobre el presumpte entramat societari i involucrar a nous personatges que suposadament haurien participat en el blanqueig de capitals.

Es tracta d'un procediment que va saltar a la llum pública fa una mica més de dos anys i mig, quan el maig de 2018 es va detenir a Zaplana en considerar que havia cobrat comissions per l'adjudicació del servei de les ITV en la Comunitat, la privatització de la qual va aprovar en 1997, i pel Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana, en 2003. Encara que en aqueix moment ja no estava en el Consell, es remena que ho va deixar tot filat per a les empreses finalment adjudicatàries.

I el que va poder portar als agents de la Guàrdia Civil a detenir a qui fora ministre amb José María Aznar van ser uns papers trobats per una persona en un lateral d'una caixa forta d'un pis que havia llogat i que havia sigut propietat de Zaplana. Per casualitat, el que els va trobar havia mantingut una relació amb el exgerente d'Imelsa, Marcos Benavent, autodenomiat 'Yonki dels diners', i li'ls va ensenyar.

Es va iniciar llavors una investigació que va culminar amb diverses detencions i registres, a més d'amb la troballa de les agendes persones de Zaplana, amb múltiples anotacions i cites. Després d'això, l'excap del Consell va passar uns huit mesos a la presó acusat de suborn, blanqueig, malversació i prevaricació, fins que va aconseguir la llibertat provisional, amb mesures setmanals de signatures en el jutjat.

En total, s'havien cobrat uns 10,5 milions d'euros en comissions il·legals i s'havia muntat una estructura societària i mercantil mitjançant la qual els diners anava i venia de paradisos fiscals per a tornar-se a posar en circulació. Per a entendre aquestes rutes, l'advocat Fernando Belhot, un dels supòsits testaferros de Zaplana, ha tingut un paper "clau". Ha col·laborat amb la justícia i ha aportat detalls sobre els quals l'expresident afirma que són falsos.

Entre altres confessions, aquest lletrat va indicar que va arribar a entregar un total de 2,3 milions d'euros a l'exministre entre 2011 i 2018 a través de la seua secretària particular o el seu xofer. També va afirmar que en nou anys Zaplana mai li va escriure ni un mail ni un Whatsapp perquè era "extremadament cautelós". Tampoc es quedava amb cap paper, simplement els veia, va asseverar. D'aquí ve que el seu nom no aparega, ni en documents ni en societats.

De moment, és l'única veu discordant en aquesta història, ja que la resta dels investigats en el procediment, una mica més d'una vintena, recolzen a Zaplana i la seua bona actuació. Entre ells figura la seua família, és a dir, la seua dona, la seua filla i el seu gendre; un altre expresident de la Generalitat i de Bancaixa, José Luis Olivas; qui fora el seu cap de Gabinet Juan Francisco García; la seua secretària personal, Mitsouko Hénriquez; l'exconseller d'Indústria Fernando Castelló, la seua dona i la seua filla; i altres empresaris com Vicente Cotino, Francisco Pérez López conegut com 'El Gasofa', el perruquer de Zaplana i un altre empresari detingut a Eivissa que sufragava viatges. A ells se sumen altres dos suposats testaferros de l'excap del Consell: Francisco Grau –exsecretari del Consell d'Administració de la CAM-- i Joaquín Barceló.

COOPERADORS EN LA TRAMA

Sobre 'El Gasofa', de la documentació que obra en la causa es desprén que era representant d'una gasolinera i se li vincula amb la compra d'una embarcació que seria finalment de Zaplana. Seria un dels col·laboradors per a emetre factures falses que justificaren l'extracció de diners en efectiu d'entitats bancàries.

Un altre protagonista de la trama, Joaquín Barceló, conegut en el seu entorn com 'Pachano'. Segons l'UCO, era administrador de moltes empreses que participaven en la presumpta trama de blanqueig. L'investigat va ocupar càrrecs de responsabilitat dins del Consell del PP, principalment relacionats amb el turisme, quan Zaplana era president.

A la trama també s'ha incorporat el perruquer de Zaplana, empresari que després va expandir els seus negocis a l'hostaleria i hotels. Es considera que podria haver col·laborat amb els "propòsits delictius" de Zaplana i que també va participar en l'entramat societari creat juntament amb Joaquín Barceló i Grau.

Els agents apunten a una relació "personal" entre Zaplana i el seu perruquer, tal com es desprén de les seues agendes personals, en les quals s'observen "múltiples" anotacions com "Pedro (perruquer)" o "Pelar-me". L'UCO considera que l'expresident s'hauria valgut de l'empresa amb la qual estava vinculat el perruquer a fi de possibilitar la disposició de fons i béns en el seu benefici i com a mitjà per a ocultar la identitat del vertader titular d'aquests.

I, finalment, un empresari detingut a Eivissa acusat d'ocultar fons il·lícits per a llogar embarcacions i avionetes per al gaudi de l'expresident. El paper que va jugar aquest empresari també va ser "clau" per a col·laborar amb la trama. "Va participar activament en l'ocultació i transformació dels béns il·lícitament adquirits, permetent el gaudi i inversió dels mateixos per part de Zaplana i l'estructura criminal creada", s'apunta.

En aqueixos viatges per la mar, 'Mr. Eduardo' --així es dirigien a ell-- solia demanar desdejuni continental, dieta baixa en colesterol, ni porc ni corder, i preferia la cuina local, italiana, francesa i barbacoes; i com a menjar especial, llagosta. En cerveses, reclamava Cruzcampo i Heineken, whisky, ginebra, rom i licors, a més de fruita.

Al llarg de la investigació també han eixit a la llum, com sol ocórrer en moltes causes de corrupció, els endolls i endollats. En la peça secreta s'han revelat diverses peticions a Zaplana per part del seu llavors cap de gabinet perquè li buscara un treball que li donara cobertura laboral i remuneració econòmica: "I del meu, què?", li preguntava en un correu. I aquesta mateixa persona també li va demanar que col·laborara a buscar ocupació per a la seua dona, qui finalment va accedir a un càrrec en la Conselleria d'Agricultura.

Destacats