La contaminació de l'aire a València va augmentar en 2017

Ecologistas en Acción denuncia un crecimiento de las partículas en suspensión y de gases contaminantes y perjudiciales para la salud

Guardar

Contaminación Valencia
Contaminación Valencia

A finals del passat mes de novembre, la ciutat de València va viure múltiples jornades amb valors de pol·lució per damunt dels quals marca el protocol de contaminació, la qual cosa va portar al consistori de la ciutat a haver d'activar el nivell 2 de l'alerta per aquest fenomen. En aquell cas, es van arribar a pics de 200 micrograms per metre cúbic de partícules en suspensió PM10 i es van superar diversos dies seguits la barrera dels 50 micrograms de valor diari, el límit establit per la legislació.

La situació atmosfèrica d'aquell moment, afectada per l'absència de vent, impedia la dispersió d'aquestes partícules PM10 i PM2.5, que van augmentar sensiblement aquells dies per la crema de la palla de l'arròs i que es van sumar a les que emetien el tràfic rodat i les obres del Parc Central.

Aquelles circumstàncies són excepcionals, però tal com denuncia Ecologistes en Acció i altres associacions basant-se en dades de la Conselleria de Medi ambient i de l'Ajuntament, els paràmetres de contaminació de la ciutat de València durant 2017 van augmentar respecte a l'any anterior. La circulació de vehicles en l'àrea metropolitana va augmentar un 2,6%. I açò coincideix també amb l'increment de contaminants atmosfèrics en la ciutat.

La presència d'òxid de nitrogen (NO) i diòxid de nitrogen (NO2) va créixer en l'aire de la capital un 2,8%, la qual cosa des de la plataforma consideren preocupant. I és que són els responsables de la pluja àcida i de l'escalfament global, així com de la destrucció de la capa d'ozó. Però no solament això. El NO2 és un gas tòxic i irritant que afecta al sistema respiratori. De la mateixa forma, les partícules en suspensió també van experimentar un creixement durant 2017.

Segons la Conselleria, es compleixen els límits

Aquesta denúncia arriba dies després que un estudi de la Conselleria de Medi ambient concloguera que els nivells contaminants es van mantenir per baix dels límits exigits en les directives europees. No obstant això sí que admet que aquests límits es van superar en dues ocasions a causa de les cremes agrícoles i elevades temperatures. Però des d'Ecologistes en Acció demanen que els mesuraments es facen sobre la base de la guia de qualitat de l'aire de 2005 elaborada per l'ONU, i no a partir d'aquestes directives. També sol·licita que es resituen els mesuradors de control que calculen els contaminants presents en l'atmosfera, ja que es troben en zones verdes i no on hi ha major densitat de tràfic rodat.

Arxivat a:

Destacats