Els pressupostos autonòmics de 2023, una resposta a l'emergència social de les famílies valencianes

El Seminari de Govern Estiu 2022 servirà com a primera presa de contacte entre els membres del Consell de cara als pressupostos de la Comunitat Valenciana de 2023

Guardar

 Aitana Mas, Ximo Puig i Héctor Illueca
Aitana Mas, Ximo Puig i Héctor Illueca

Aquest dijous començava el Seminari de Govern Estiu 2022, que se celebra entre el 8 i el 10 de setembre a Vall d'Ebo i Alcoi, i que servirà com a primera presa de contacte entre els membres del Consell de cara als pressupostos de la Comunitat Valenciana de 2023.

Uns comptes que es focalitzaran a donar una resposta a l'emergència social que viuen les famílies valencianes, tal com han coincidit tant el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, com la vicepresidenta Aitana Mas i el vicepresident segon Héctor Illueca.

Puig reiterava ahir el seu compromís d'ajudar a les famílies i a les empreses a través del pròxim Pressupost de la Generalitat per a 2023 que segons ha manifestat servirà per a "suturar l'actual situació d'incertesa provocada per la inflació i els costos energètics, i mantenir el creixement de l'ocupació".

El cap del Consell considera que la conjuntura actual presenta al mateix temps "oportunitats i febleses", amb una temporada turística i unes dades d'ocupació que ha qualificat de "positius", però amb "el perill per a les empreses valencianes que es mantinga en el temps els elevats costos energètics", ha conclòs.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig

No deixar a ningú arrere

Per part seua, Aitana Mas i Héctor Illueca incidien en el fet que els pressupostos que començaran a debatre's aquests dies "no seran fàcils" però han de garantir que el Govern "donarà resposta a l'emergència social i no deixar a ningú arrere".

Per a la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, els pressupostos han de donar resposta a "una emergència social que moltes famílies ja estan patint dese fa uns mesos" i "garantir que no augmenten les desigualtats i que les famílies, especialment les més vulnerables, patisquen les menors conseqüències".

Illueca coincidia que els pressupostos, com a plantejament general, han de "garantir els serveis públics, blindar els drets socials i garantir que els avanços socials tinguen continuïtat i esperem que estiguen a l'altura de les circumstàncies". En concret, ha assenyalat que es necessiten recursos per a atendre l'emergència residencial "si volem que l'habitatge es consolide com a pilar d'Estat de Benestar".

Aitana Mas i Héctor Illueca
Aitana Mas i Héctor Illueca

Reforma fiscal

El president insistia ahir que la reforma fiscal que està preparant el Consell atendrà els principis constitucionals de la progressivitat per a "atendre les classes mitjanes i treballadores, protegir més la població vulnerable i per a impulsar l'ocupació".

Tant Mas com Illueca esperen a conéixer la lletra xicoteta de la reforma fiscal que planteja el PSPV per a donar una valoració, però que en qualsevol cas "ha de ser progressiva i donar garanties que el Govern està amb les famílies".

Per a Aitana Mas, encara que la reforma fiscal "no està encara damunt de la taula, serà un els punts de debat en les pròximes setmanes per a confeccionar aquests pressupostos". Així, ha assenyalat que és "incongruent" fer uns pressupostos que siguen "equitatius per a una persona que tinga una gran fortuna amb una altra persona que siga vulnerable".

Sobre la reforma fiscal, Illueca assenyalava que "fins no tindre la lletra xicoteta i tindre la informació directa" per part del PSPV, vol ser "prudent" perquè els anuncis moltes vegades es queden en "paraules, paraules, paraules".

Destacats