Puig demana "resoldre les diferències" en el Botànic per a negociar uns pressupostos que donen seguretat i confiança

"Cal aconseguir els objectius que mereix la Comunitat i no entra en la lògica del moment avançar eleccions", recalca

Guardar

Intervenció de Ximo Puig, president de la Generalitat, en l'obertura de la trobada ‘El desafio renovable en la Comunitat Valenciana’.
Intervenció de Ximo Puig, president de la Generalitat, en l'obertura de la trobada ‘El desafio renovable en la Comunitat Valenciana’.

El 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, ha cridat a "bandejar les diferències" en el si del govern valencià que comparteix el PSPV amb Compromís i UP per a tirar avant un "bon" pressupost en 2023 que aporte "seguretat i confiança" als ciutadans. A més, ha volgut deixar clar que actualment "no es dona cap condició com per a avançar les eleccions" autonòmiques.

En una entrevista amb Europa Press, Puig ha reivindicat l'estabilitat del govern del Botànic, que "es deia que anava a durar mesos i ha durat anys", i ha defensat que és "un acord sobre la base del que van decidir els ciutadans en 2015 i 2019". "Veurem què decideixen en 2023", ha asseverat.

Preguntat per la possibilitat d'avançar eleccions, com va decidir en 2019 amb el rebuig de Compromís, ha insistit que la "gran" prioritat actual és executar el pressupost d'enguany i negociar el del pròxim sobre la base de l'estabilitat, uns comptes que donen "garantia, confiança i seguretat als inversors i al conjunt d'actors públics i privats".

"Per descomptat, intentarem continuar treballant durament per aconseguir els objectius que mereix la Comunitat i no entra en la lògica del moment avançar eleccions", ha recalcat.

De cara a la negociació dels pressupostos, durant els pròxims mesos en Les Corts, Puig ha assegurat que els socis comparteixen l'objectiu de donar seguretat i confiança a la ciutadania en una situació de "màxima dificultat", per al que veu necessari "situar la causa comuna on correspon".

Ha promés que treballaran per aconseguir un "bon" pressupost de recuperació social i econòmica que permeta augmentar la creació d'ocupació, "que ningú isca d'aquesta crisi quedant arrere" i accelerar processos "absolutament imprescindibles" com la digitalització o la transició energètica. "Hem d'accelerar aqueixes transicions pendents", ha reivindicat.

LA TAXA TURÍSTICA, "NI SOLUCIÓ NI PROBLEMA"

Respecte a les discrepàncies entre els socis, qüestionat per la taxa turística, Puig ha sostingut que aquest impost que s'aplicarà a partir de 2024 de manera voluntària per cada ajuntament "és una qüestió absolutament menor". "No és la gran solució ni el gran problema", ha subratllat, i ha demanat situar el debat "en la racionalitat i no en la confrontació estèril perquè "la immensa majoria d'ajuntaments han dit que no l'aplicaran".

A més, ha recordat que la taxa està pendent del tràmit parlamentari, on "es pot millorar perquè potser hi ha subsectors en els quals sí que hi ha més consens en la seua aplicació", i ha reiterat el compromís del Consell amb el turisme en programes com l'Imserso o el Bo Viatge que es reeditarà en 2023.

RESPECTE A OLTRA

D'altra banda, sobre la possibilitat que l'exvicepresidenta Mónica Oltra puga tornar a la Generalitat o a ser candidata de Compromís si ix absolta del seu procés judicial, Puig ha afirmat que li agradaria que tinguera "un resultat positiu, però serà la justícia qui el determine".

"La relació és, ha sigut i serà de respecte", ha resolt inquirit per si mantenen contacte actualment, després de la dimissió d'Oltra fa un mes en ser imputada pel presumpte encobriment dels abusos del seu exmarit a una menor tutelada. També ha posat en valor el paper d'Aitana Mas com la seua substituta en el càrrec de portaveu del Consell i en la Conselleria d'Igualtat, "una gran responsabilitat" per a la qual creu que té capacitat i treballa "d'una manera intensa".

En general, com a balanç de legislatura, Puig ha reiterat que tots els indicadors estan millor que quan es va iniciar el Botànic fa set anys malgrat la pandèmia i la crisi energètica, "començant per l'ocupació perquè mai han treballat tantes persones en la Comunitat". "Sense triomfalismes --ha proclamat--, estem millor del que estàvem i estarem millor en els pròxims anys si som capaços de posar en marxa processos pendents i accelerar-los".

Ha reconegut que ha sigut una legislatura "molt anòmala i d'enorme dificultat" respecte a les previsions de 2019, ja que abans de la pandèmia pensava que es podia "consolidar el renaixement de la Comunitat després de 20 anys de govern del PP". Malgrat això ha assegurat que 2022 està sent un any "extraordinàriament positiu per a la reacció social i econòmica de la societat valenciana".

És una cosa que ha lligat a les futures inversions de Volkswagen i Ford dins de la concepció de la Comunitat com a "terra d'oportunitats", per la qual cosa s'ha mostrat optimista respecte al futur "no exempt d'incerteses".

"EL NOSTRE PETROLI ÉS EL SOL"

En aquesta línia, el 'president' ha confiat que 2023 serà l'any clau per a l'"enlairament" dels projectes beneficiats pels fons europeus Next Generation, que ha definit com "un èxit europeu i espanyol" i "una política d'escut comú".

De cara al futur s'ha marcat com a objectiu aconseguir que la Comunitat puga ser "absolutament sobirana i autònoma energèticament" en menys d'una dècada. "El nostre petroli és el sol", ha proclamat, per la qual cosa ha insistit a agilitar al màxim la implantació d'energies renovables.

I sobre el sector de la ceràmica, dels més afectats per la crisi energètica, Puig ha garantit que el Consell complementarà les ajudes de l'Estat en els subsectors que necessiten més suport i ha destacat la recent aliança entre Iberdrola i bp per a impulsar la infraestructura de recàrrega i l'hidrogen verd, un acord del qual forma part el projecte presentat per les dues empreses a Castelló.

Arxivat a:

Destacats