El pacte de govern entre PSOE i Sumar reconeix l'infrafinançament valencià

Compromís destaca que l'acord de govern entre Sánchez i Díaz inclou la compensació de l'infrafinançament fins a la reforma del sistema

Guardar

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, i la líder de Sumar i vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball en funcions, Yolanda Díaz. Imatge d'Eduardo Parra
El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, i la líder de Sumar i vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball en funcions, Yolanda Díaz. Imatge d'Eduardo Parra

L'agenda valenciana es veu representada en el pacte de govern plasmat pel PSOE i Sumar, amb el beneplàcit de Compromís, durant la jornada de dimarts 24 d'octubre. I és que s'ha aconseguit el reconeixement explícit de l'infrafinançament valencià i el compromís de la seua compensació fins a aconseguir implementar una reforma del model, que es considera essencial escometre durant la pròxima legislatura.

El document signat pel president en funcions Pedro Sánchez i la vicepresidenta en funcions Yolanda Díaz, i que serà secundat per la coalició valencianista, plasma la intenció d'impulsar un nou model de finançament autonòmic que servisca per a garantir els recursos necessaris perquè la ciutadania gaudisca de serveis públics de qualitat i garantisca la igualtat d'accés, corregint l'infrafinançament entre autonomies.

Es tracta d'un fet insòlit i d'un significatiu avanç per als interessos de la Comunitat Valenciana, la regió pitjor finançada de l'Estat, ja que es tracta de la primera vegada que s'assumeix aquesta reforma del sistema en un pacte de govern i no en una negociació entre partits.

A més, fins que això es materialitze, es corregirà i compensarà als territoris perquè puguen mantindre els seus serveis bàsics, eliminant la diferència entre territoris.

La diputada de Compromís Àgueda Micó
La diputada de Compromís Àgueda Micó

Inversions en la Comunitat Valenciana

Tal com ha destacat Compromís, el pacte de govern també inclou una sèrie d'inversions destacades per a la Comunitat Valenciana.

Una d'elles respon a la xarxa de rodalia, que es veurà ampliada i modernitzada en la Comunitat Valenciana. A més, es posarà en marxa la línia Alacant-Múrcia i es connectarà l'aeroport de l'Altet amb Alacant i Elx.

Dins de les inversions ferroviàries, cal destacar el compromís d'accelerar les obres del Corredor Mediterrani i del corredor Sagunt-Saragossa-Bilbao.

El Botànic com a referència

Ja en matèria general, l'acord de govern parteix d'algunes premisses posades en marxa durant l'etapa del Botànic en la Comunitat Valenciana, destacant acords socials com la reducció de la jornada laboral, l'ampliació del permís de naixement de les 20 setmanes o la universalització de l'educació de 0 a 3 anys.

El document també inclou demandes històriques de Compromís com la regulació dels preus de lloguer, la restricció als apartaments turístics i la protecció a famílies de rendes mitjanes per la pujada de les hipoteques.

Finalment, en matèria de sostenibilitat, s'emplaça a la reducció dels vols de menys de 2,5 hores sempre que hi haja alternativa amb tren i s'aposta per l'autoconsum energètic respectant la biodiversitat i les zones d'alt valor agroecològic.

Arxivat a:

Destacats