Ford Almussafes s'assegura el seu futur: fabricarà els nous models elèctrics

La factoria valenciana venç a l'alemanya de Saarlouis i fabricarà els nous cotxes elèctrics

Guardar

Operaris treballant a la planta Ford Almussafes
Operaris treballant a la planta Ford Almussafes

Després de diversos mesos d'incògnita sobre el futur de la planta de Ford Almussafes, la direcció de la companyia ja ha pres una decisió oficial. La factoria valenciana ha sigut la triada (enfront de l'alemanya de Saarlouis) per a la fabricació dels nous cotxes elèctrics, per la qual cosa el futur dels treballadors i treballadores està assegurat per als pròxims anys.

Ford va convocar per a hui a tota la seua plantilla a una videoconferència per a donar a conéixer la decisió de la signatura sobre si seria Almussafes (València) o Saarlouis (Alemanya) qui produïsca els models elèctrics de l'empresa en els pròxims anys i assegure així la seua càrrega de treball. Finalment, la valenciana ha sigut la vencedora.

Així, ha sigut la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, María Reyes Maroto, la que ha confirmat als mitjans de comunicació la decisió oficial de la companyia. Hores després, la direcció de Ford ha oficilitzat la notícia.

Al llarg de la setmana, les sensacions sobre l'anunci eren contradictòries. No obstant això, en els últims dies des de la factoria valenciana l'optimisme ha sigut cada vegada més fort, atés que les últimes informacions publicades per mitjans de comunicació alemanys donaven per "perdedora" l'opció de Saarlouis.

Entre els motius que han portat a la direcció de Ford a apostar per la planta d'Almusasfes destaquen la flexibilitat, la productivitat i els menors costos laborals.

De fet, des del sindicat UGT Ford Almussafes apunten que ha pogut ser "molt important" l'acord d'electrificació aconseguit per UGT amb la direcció europea. Un pla d'ajust per a demostrar la competitivitat de la factoria pactada per UGT amb la direcció europea i condicionat a la decisió final, que inclou mesures de "contenció salarial", amb augments no traslladats a les taules salarials, i de flexibilitat laboral, que ha convençut a la direcció de Detroit de la competitivitat de la fàbrica valenciana.

Fins a la decisió, Almussafes -amb 6.000 treballadors, als quals se sumen desenes de milers més indirectes gràcies a l'economia generada el seu voltant- només tenia garantida en 2025 la fabricació del Kuga.

Quan va començar el procés de negociació, la planta d'Almussafes tenia adjudicats cinc models de vehicles, que van passar a quatre després de deixar de fabricar el Mondeo, i d'ací a 2025 haguera deixat de produir tots els altres de no haver sigut triada com la nova plataforma de models elèctrics de la companyia a Europa.

De moment, des de les 12.15 hores, a Almussafes s'està produint una reunió amb els treballadors convocada per la direcció local de la factoria. Al mateix temps, en la planta de Saarlouis, també s'està informant els empleats sobre el seu futur més enllà de 2025 després de no ser la triada.

Confirmació oficial de Ford

El president de Ford Europa i director de Transformació i Qualitat, Stuart Rowley, ha anunciat que Almussafes ha sigut la fàbrica triada per a la fabricació de la nova generació de vehicles elèctrics a Europa basats en una arquitectura nova, a partir de "més tard en aquesta dècada" (a mediats).

En roda de premsa per a anunciar la decisió de la companyia, el directiu ha indicat que aquesta adjudicació s'ha dut a terme després d'un "complex" procés en el qual han atés criteris "estratègics, tècnics i financers".

El màxim responsable de Ford a Europa ha ressaltat la "transparència i claredat" amb la qual s'ha dut a terme aquest procés per part de l'empresa i ha subratllat les llargues consultes amb totes dues parts durant prop de sis mesos.

Així mateix, Rowley ha reiterat, com ja va avançar al maig, que els "pròxims passos" seran, no obstant això, "reestructurar" les fàbriques d'Almussafes i Saarlouis, ja que ha explicat que el procés per a la producció de vehicles elèctrics requereix "menys emprats" que la fabricació d'un model a l'ús.

Respecte a la situació de Saarlouis quan, a partir de 2025, cesse la producció del model Focus, ha explicat que s'ha obert un procés per a buscar "noves oportunitats" per a la instal·lació alemanya i ha confirmat que, en l'actualitat, no existeix un pla industrial per a aquesta factoria més enllà d'aqueixa data.

Quant a les seues previsions per al subministrament de bateries de la fàbrica d'Almussafes, Rowley ha evitat precisar quins proveïdors es remenen, però ha assenyalat que hi ha diversos "potencials" proveïdors i que la signatura intentarà "subministrar-se domèsticament des d'Europa" d'aquests components.

Sobre si les diferències entre els costos d'energia han jugat algun paper en la decisió, el directiu ha indicat que no s'ha tingut en compte en el procés de selecció l'actual crisi de preus i ha remarcat que Ford invertirà a impulsar les energies verdes en totes les instal·lacions de la multinacional al llarg de totes les seues localitzacions.

Arxivat a:

Destacats