Joan Ribó: "Cal anar a votar i decidir si volem continuar endavant com a ciutat europea o tornar a la capital de la corrupció"

L'alcalde de València i candidat per Compromís per a revalidar el mandat detalla algunes de les propostes, els pactes de coalició i les claus de la València del futur.

Guardar

Converses amb Joan Ribó

Per què Joan Ribó es presenta de nou per a revalidar l’alcaldia de València?

En primer lloc perquè crec que hem complit en les grans propostes que vam fer en el seu moment. Ens vam comprometre a que València deixarà de ser la capital de la corrupció i ha deixat de ser-ho, també a que deixara de ser una capital de malbaratament econòmic i en l’actualitat ho hem aconseguit i així ho diu el Banc d’Espanya i ens vam comprometre a canviar la mobilitat. València era la capital de les rotondes i ara la gent pot vore que en el centre i en els barris hi ha altra cosa com és la peatonalització. Un últim tema ha sigut és que hem aconseguit baixar el paro com en cap ciutat espanyola per ajudes a autònoms, start-ups, ajudar a la innovació i també treballar junt a la Conselleria el tema de la formació professional. 

Queda molt per fer. Quan València deixa de ser la capital de la corrupció i passa a ser la capital verda europea, una de les millors ciutats on es viu, té un reverso de la moneda. Els estrangers compren més pisos ací, hi ha molts apartaments turístics i això dispara el preu del lloguer. Objectiu 1: pisos de lloguer per a totes les persones a preus assequibles. Sabem que això no és fa en dos anys. És un tema llarg però és un objectiu fonamental. Objectiu 2: Seguir millorant el tema del treball. Ara estan venint moltes empreses per exemple Deutsche Telecom. Hewlett Packard o Toshiba que d’alguna manera ens van a ajudar molt a establir treballs de qualitat. Per últim, el tercer objectiu és que en València el 25% som majors de 65 anys i hem de fer de València, una ciutat amable per a les persones majors perquè puguem continuar vivint en la nostra residència sense desplaçar-nos i això implica algunes coses en serveis socials, teleassistència, ajudes però ha d’implicar també que ens els barris hi haja serveis de dia o serveis d’atenció a persones amb alzheimer i determinats elements de paisatge. Però també altres elements com els lavabos públics, ficar bancs on es reunixen, etc.


Què li diria a l’oposició quan critica este govern per l’habitatge?

El primer que al PP els diria és que ells van vendre 20.000 vivendes de caràcter públic i ens vam deixar a 0 i hem partit pràcticament de zero. És un problema que ha paregut ací però també en Lisboa i altres ciutats però l’objectiu és treballar per a solucionar-lo. És molt fàcil predicar i no donar blat. Ells han treballat per la renta lliure i van suprimir la vivenda de protecció oficial pràcticament i nosaltres sabem que tenim un problema i tenim una sèrie de mesures molt clares. 

Tenim sol públic que hem d’oferir per a cooperatives per a vivendes de lloguer per a cessions d’ús. Hem de fer acords public-privats per a lloguer assequible davant de notari, hem de treballar en la compra de vivendes per retracte i hem de pensar molt en la rehabilitació de vivendes antigues. Nosaltres ja ho estem fent en dos barris Tendetes i Nuestra señora dels Desemparats on anem a rehabilitar 730 vivendes en fons europeus ficant ascensor on no hi ha, amb nova carpinteria, i recubrint perquè tinguen un plantejament a nivell energètic i amb un cost molt baix per als seus propietaris.

Recorde en una entrevista que va dir que València tenia més mascotes que xiquets. Hi ha un partit que diu que són coses i no tenen drets. Compromís va apostar per una regidoria de Benestar animal i ja hem escoltat propostes com un cementeri d’animals. Quines són les propostes i quin balanç fa de les accions fetes?

Si eixa ha sigut la última proposta però també vull recordar el tema de la platja de gossos que tenim a Pinedo.  El que puguen pujar a l’autobus de moment en transportin, igual ho canvien això i avancem un pas més.Nosaltres treballem el tema de les colònies de gats i el tema del tractament d’animals per a nosaltres és important. La forma de controlar els coloms ha canviat. Abans els agafaven en una xarxa i els mataven. Ara els donem un pinso esterilitzant que evita la seua reproducció i està funcionant. Per a nosaltres és important reconéixer que hi ha un especial carinyo i de relació amb moltíssimes persones amb els seus animals de companyia. Potser fa 15 anys no existien. Hi ha moltes persones majors que l’animal de companyia és clau de la seua convivència i volem treballar-lo e intensificar-lo.

Què li diria al representat de Vox que pensa que els animals són coses?

Jo li diria que no entén la realitat. En este tema com en molts altres està anclat en un passat, molt passat que no entén la realitat actual. Va dir que agarraria un martell i es carregaria tots els carrils bici. Va a fer una destrossa en la mobilitat d’esta ciutat igual que amb les diferents formes de sexualitat. Són gent del passat que no entén el present i seria bo que s’actualitzaren.

Des de que va anunciar que es presentava, sempre ha posat en valor que el bloc d’esquerres guanye. Per què creu que el PP afirma que va a governar en solitari?

Puc dir amb la cara molt ampla que tinc un company de coalició que és el PSPV. La senyora Catalá sap que el seu company de coalició és algú del segle passat amb plantejaments absolutament intolerables per a qualsevol persona democràtica. La senyora Catalá no és que vulga governar sola, és que s’avergonyeix de qui tindria que governar i amb que haurà de governar.

No es pot governar sense 17 vots. Hi ha moltes coses que necessiten una majoria qualificada. En este tema, sabem que tenir una majoria és el que dona agilitat a un govern, et permet aprovar uns pressupostos, els temes urbanístics. 

De totes les propostes que ha fet en esta campanya. Quines vol destacar?

Jo citaria de caire metropolità. València és una ciutat que la gent ix a treballar fora de la ciutat i té uns problemes de mobilitat metropolitana i té uns problemes de relació en els municipis que s’han d’arreglar. Fa falta per a fer el nou llit del Túria els 360 dies que no hi ha inundacions. Ho vam plantejar en Mislata i em sembla important. Fa falta dignificar l’eixida cap a Llíria que quan ixes es converteix en una autopista. Ahí entra dins el tema del metro. El tema de la mobilitat i els espais verds són fonamentals. La ONU deia que el món no està complint. En este cas, arribarem de 1.5 a 1.8. Vull que pensen els valencians que el satèl·lit que passa per damunt de la ciutat mesura la temperatura en el riu i en el parc del Túria, en estiu de 2.5 a 3 graus per sota de lo que està en la ciutat. Això és suficient per a dormir o no dormir i són claus en el canvi climàtic. Hem de fer d’esta ciutat, una ciutat verda i preparada per al canvi climàtic.

Queden ja dos dies per a la cita. Quines sensacions té per al diumenge? i Com veu totes les enquestes que han eixit?

Hi ha moltes enquestes i una cosa està clara. La situació està ajustada. Però dit això, estava ajustada en el 2019 i en el 2015. Jo el que veig és que tota la gent progressista ha de pensar i fer un esforç. En primer lloc, participar i participar d’una forma positiva per a continuar un govern progressista. 

A la gent de Compromís la veig altament motivada. Ha estat treballant d’una manera molt intensa, i estic molt satisfet de la meua gent i molt content del seu treball. Hem aconseguit motivar a tota la gent susceptible de que puguem arribar a ells. Jo tinc moltes esperances però evidentment el dia diumenge a la nit ho acabarem de veure. 

Per què cal anar a votar este diumenge encara que ploga o faça mal oratge?

Crec que és fonamental. La votació és un acte lliure i cal anar a votar i decidir si continuem endavant com a ciutat europea o tornem enrere sent la capital de la corrupció, del despilfarro i cal anar endavant, en una mobilitat que s'assemble més a Copenhaguen que al Cairo, una ciutat pensada per a les persones. Cal anar a votar en la gent jove perquè hem de fer-la resilient al canvi climàtic. Això només s’ho creu la gent progressista. Per a la dreta, el canvi climàtic és posar una floreta en un test a Madrid.

Compromís ha fet uns actes especial amb la gent jove i amb el món LGTBQ. Com els ha viscut?

Amb molta alegria perquè Compromís en estos temes ho tenim molt clar i és una qüestió de totes i tots. Tenim molta gent jove que està treballant i en el tema LGTBI hi ha molta que participa en ella i som gent que està en els moviments. El que viu una cosa treballa per a defensar-la i millorar-la.

Al final Joan Ribó ha participat en més debats que Maria José Catalá.

Jo he estat en un debat en Orriols que he sigut l'únic candidat a alcaldia que ha participat. La resta eren números dos i no m’importa. Jo he estat en més debats que la senyora Catalá però no passa res. Són una eina més i no és imprescindible que vaja a un debat de la Cope i Las Provincias per molts motius.
 

Com ha de ser el futur de la mobilitat en València i en la Comunitat Valenciana?

Crec que en la ciutat està definit. Un futur de transport públic, de mobilitat sostenible i també en els carrils bici les persones que tenen dificultats i el cotxe utilitzar-lo quan fa falta, sobretot quan ixes de la ciutat. El futur de la mobilitat s’escriurà en el tema de la mobilitat metropolitana. Per desgràcia no pots anar en rodalies, no pots anar en metro i no tens autobusos com té la Ford. És imprescindible millorar rodalies d’una forma seria i ampliar la xarxa de metro i fer-la metro. Vull dir ara és un conjunt d’antigues xarxes de trens antics que té problemes de freqüències perquè no es dobla el carrer de Colon i eixa es la proposta que fem. La L10 està molt bé que s’haja fet però si haguera arribat a Colon i al Cabanyal estaria molt millor. Hi ha ciutats com Alaquas o Xirivella que s’han de connectar al metro. Nosaltres teníem un problema en la nit però ho hem resolt en les línies nocturnes de l’EMT. Hem millorat línies en la costa i haurà autobús express. 


Quin missatge vol dirigir als veïns i veïnes de València per a este diumenge electoral?

Vull demanar el vot per a Compromís perquè continuem treballant per fer de València una gran ciutat europea i mediterrània, sense comparar-se a ningú. No vull ser ni la número 1, ni la 2 ni res. València amb la nostra personalitat com una gran ciutat i tot el món ens ho diu per a visitar i per a viure. Vull continuar treballar per esta ciutat i per això, vos ho demane per a aconseguir un altre govern progressista que continue la tasca en tres direccions: lloguer assequible per a totes les persones, una ciutat pensada per a les persones majors i una ciutat pensant en la innovació perquè la majoria de la gent aconseguisca treball. Són els elements que la gent aconseguisca treball.

 

Destacats