'Sociópolis': de macro-urbanització fantasma a albergar habitatges socials

El Consell destinarà 23,4 milions d'euros per a impulsar un projecte que pretén regenerar la pedania de La Torre possibilitant l'edificació de 600 habitatges de promoció pública i prop de 2.000 habitatges protegits addicionals

Guardar

Els dos edificis de Sociópolis
Els dos edificis de Sociópolis

La pedania de La Torre, a València, disposarà d'un edifici de 184 habitatges protegits en règim de lloguer, locals i garatges. El plantejament projectat refà la macro-urbanització inicial que l'anterior govern municipal va presentar en 2006 i que va quedar paralitzada en 2012 després de construir únicament dues torres d'edificis, que mai van ser acabades, i que durant aquest temps han patit nombrosos actes de vandalisme.

El Ple del Consell autoritzava divendres la contractació, per un import de licitació de 23,4 milions d'euros, de les obres amb les quals es finalitze aquesta edificació. Una contractació que es realitza a través de l'entitat valenciana Habitatge i Sòl (EVHA) i l'actuació de la qual s'acull al programa d'ajuda a la construcció d'habitatges en lloguer social en edificis energèticament eficients del pla de recuperació, transformació i resiliència. L'edificació tindrà lloc en la coneguda com a parcel·la R-03.

En el passat 2021, el Govern valencià va iniciar una sèrie de reunions conjuntes amb l'Ajuntament de València per a readequar aquest projecte de cara a reprendre les obres, un projecte que permetrà finalitzar aquesta infraestructura inacabada i regenerar aquesta zona de València.

Regeneració d'aquesta pedania

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra
La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra

"Amb aquestes obres, el govern del Botànic arregla un altre empastre del Partit Popular". Així s'expressava divendres passat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, qui recordava que, l'any 2003, l'anterior Consell va presentar la "macro-urbanització Sociopolis com un gran projecte d'habitatge social, amb 18 torres i 2.800 habitatges residencials aïllats de la resta del barri" que, "com molts altres projectes fantasma, va quedar paralitzat".

Els treballs que han realitzat els últims mesos tant la Generalitat com l'Ajuntament es tradueixen en un nou pla que, "a diferència de l'antic projecte, pretén que aquest impuls urbanístic supose la regeneració completa d'aquesta pedania valenciana", incidia Oltra, ressaltant que aquest projecte comptarà amb una part dels fons europeus orientats a reiniciar la promoció pública d'habitatge de la Generalitat.

Concretament, amb el desenvolupament complet dels solars disponibles, en mans de la Generalitat, "s'obri la possibilitat d'edificar 600 habitatges de promoció pública i, al costat de la resta de solars, prop de 2.000 habitatges protegits addicionals".

València guanya en habitatges socials

El alcalde de Valencia, Joan Ribó
L'alcalde de Valencia, Joan Ribó

Aquest projecte conjunt entre les dues administracions ha sigut valorat molt positivament per un altre dels seus actors clau, l'Ajuntament de València. Així, per a l'alcalde Joan Ribó, es tracta d'una notícia "de la qual ens hem de felicitar perquè, precisament, la nostra ciutat té una manca important d'aquesta classe d'habitatges".

"Sociópolis és un dels símbols de la ineficàcia del govern anterior" i, per això, "hui tenim la satisfacció de conéixer que el Ple del Consell ha aprovat 23,4 milions d'euros per a la seua edificació i finalització, que permetrà que hi haja 184 habitatges protegits per a lloguer en aquest poble", ressaltava Ribó divendres passat.

Pla Integral de La Torre

Jardins de Sociòpolis
Jardins de Sociòpolis

La partida aprovada pel govern valencià és la conseqüència de la reunió que, fa un any, van mantenir l'alcalde de València i la vicepresidència segona de la Generalitat. En aquesta trobada, totes dues administracions van tancar els detalls del Pla Integral de La Torre, un projecte global per a la construcció d'una àrea residencial de lloguer.

Aquesta iniciativa, de la qual ara s'ha posat en marxa una part, habilitarà en total 2.600 habitatges nous, que duplicaran el parc d'habitatges del qual, en aquests moments, disposa La Torre. Dels 2.600 habitatges, al voltant de 1.200 serien VPP (habitatges de protecció pública), dels quals uns 600 constituiran el parc públic de la Generalitat i de l'Ajuntament.

El pla està acollit a les ajudes europees "Next Generation", concretament al programa d'ajuda a la construcció d'habitatges en edificis energèticament eficients. Així, els nous habitatges disposaran de fusteria amb pont tèrmic, aigua calenta per aerotèrmia, instal·lacions fotovoltaiques i ventilació mecànica amb recuperadors de calor.

El Pla Integral de La Torre aborda també la política de mobilitat i de zones verdes, la rehabilitació del centre històric del poble i la connexió amb l'Horta, entre altres qüestions urbanes. En total es mobilitzarà una inversió pública i privada d'uns 256 milions d'euros.

Destacats