El Pla 2400 de la Generalitat reactivarà les obres inacabades de Sociópolis

El vicepresident ha confirmat que en la promoció d’habitatges públics s’inclouran tant els edificis inacabats de La Torre, com altres solars del barri

Guardar

sociopolis
sociopolis

La Generalitat Valenciana presentava, ahir, el Pla 2400 de promoció d'habitatge públic 2021-2026, que comptarà amb una inversió econòmica sense precedents: 294 milions d'euros amb els quals es construiran 2.457 habitatges per al parc públic de la Generalitat. Un pla ambiciós que no només reactivarà la construcció d'habitatges per a lloguer assequible en els solars de propietat autonòmica, sinó que és la garantia per a consolidar el dret a un habitatge digne, deixant arrere l'especulació i els preus prohibitius, especialment per als sectors més vulnerables.

I, precisament, el Pla 2400 posarà el focus en les obres inacabades de La Torre. Així, com ha confirmat el vicepresident i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, "un dels eixos d'aquest pla serà la promoció d'habitatge públic en solars propietat de la Generalitat, entre els quals s'inclouran tant els edificis inacabats d'aquesta zona de València, com altres solars del barri".

La Torre està cridada a convertir-se en una de les àrees residencials de lloguer més importants de València. I és que es contempla la construcció de 2.600 habitatges nous, multiplicant per dos el nombre actual, de les quals al voltant de 1.200 seran de Protecció Pública, i unes 600 passaran al parc públic de la Generalitat i de l'Ajuntament de València. Sens dubte, una actuació més que esperada que el mateix alcalde de València, Joan Ribó, va descriure com "una de les apostes més importants de la ciutat en el marc del desenvolupament d'un barri que, en el seu moment, es va quedar congelat".

Cal recordar que la urbanització de Sociópolis es va projectar entre els anys 2003 i 2006 pel llavors conseller d'Habitatge del Partit Popular, Rafael Blasco. Una actuació de gran envergadura, que es va traduir en un conjunt d'esquelets d'edificis buits i a mitjà construir que, des de llavors, són un reflex de l'especulació urbanística i de l'esclat de la bambolla immobiliària que va desembocar en la crisi econòmica de 2008.

Ara, a aquests anys d'abandó se'ls ha buscat una solució: el Pla 2400 de promoció d'habitatge públic que, durant els pròxims cinc anys, se centrarà en la construcció d'habitatges socials que es repartiran entre diferents municipis de les tres províncies de la Comunitat Valenciana, com Alcoi, El Campello, Alacant, Sant Joan d'Alacant, Torrevieja, Elx, Albaida, Benaguasil, Alzira, Gandia, Oliva, Manises, Silla, Torrent, València, Borriana i Almassora.

Les quatre línies d'actuació del Pla 2400

Martínez Dalmau ha exposat les quatre grans línies d'actuació que s'engloben en el Pla 2400 i que suposaran la combinació de la col·laboració publicoprivada, la de les cooperatives, la construcció pròpia de la Generalitat i l'impuls a projectes sostenibles d'habitatge.

La primera de les línies és la promoció pública d'habitatges, per al que la Generalitat Valenciana reprendrà la construcció d'habitatges protegits en règim de lloguer, ja siga en solars propietat de l'EVha o de la Generalitat Valenciana.

El segon eix serà la innovació en la construcció, és a dir l'aplicació d'innovacions bioclimàtiques i la utilització de nous materials que milloren l'eficiència energètica dels nostres habitatges, la qual cosa suposarà l'oportunitat de combinar la lluita contra l'emergència climàtica i la reorientació del sector de la construcció.

Quant a la tercera línia d'actuació, la de la col·laboració publicoprivada, servirà per a adherir les enormes capacitats del sector de la construcció de la Comunitat a l'objectiu de la Generalitat Valenciana de garantir el dret a un habitatge digne. Aquesta col·laboració serà ampliada amb el quart eix: l'articulació de noves relacions amb la societat civil mitjançant el foment del cooperativisme en matèria d'habitatge. Aquest impuls al cooperativisme en l'àmbit de l'habitatge es materialitzarà mitjançant la reserva de grups de sòl públic per a destinar-les a cooperatives d'habitatges protegits en cessió d'ús.

Les intervencions protagonitzades exclusivament pel sector públic suposaran l'ampliació del parc públic amb 1.131 habitatges de nova planta, i respecte de la col·laboració amb agents privats i cooperativistes permetrà afegir 1.326 habitatges de lloguer assequible al parc públic de la Generalitat Valenciana.

Destacats