Pla 2400: 294 milions d'euros per a consolidar el dret a un habitatge digne

Inicialment, es preveu la construcció de 2.457 habitatges de lloguer assequible reactivant els solars propietat de la Generalitat Valenciana

Guardar

Ruben Martínez Dalmau Plan 2400
Ruben Martínez Dalmau Plan 2400

La Generalitat Valenciana ha presentat el Pla 2400 de promoció d'habitatge públic 2021-2026, que té com a objectiu la consolidació del dret a un habitatge digne i assequible enfront de l'especulació i els preus prohibitius. Així, com ha detallat el vicepresident i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, s'invertirà un total de 294 milions d'euros dels quals 213 milions seran aportats per la Generalitat. "Una inversió sense precedents", ha assenyalat Dalmau, que comptarà amb l'impuls dels fons europeus.

Així, inicialment, es preveu la construcció de 2.457 habitatges socials que es repartiran pels municipis d'Alcoi, El Campello, Alacant, Sant Joan d'Alacant, Torrevieja, Elx, Albaida, Benaguasil, Alzira, Gandia, Oliva, Manises, Silla, Torrent, València, Borriana i Almassora. Més de 100.000 metres quadrats de sòl públic que es destinaran, durant els pròxims cinc anys, a la reactivació de la construcció d'habitatge públic per a lloguer assequible.

Una iniciativa, que com ha assenyalat el president de la Generalitat, Ximo Puig, "contribuirà també a la recuperació econòmica" amb la creació de 13.518 llocs de treballs directes i indirectes. "El confinament ha evidenciat les grans desigualtats socials. Som un dels països amb més habitatges buits, però també on més persones no tenen un habitatge". El Pla 2400, ha apuntat Puig, "és una resposta potent a una emergència residencial que s'ha agreujat amb la pandèmia".

Aquest pla ambiciós, que mobilitzarà el sòl de propietat autonòmica per a la construcció d'habitatge públic, serà un projecte viu, que revertirà la pèrdua d'habitatge públic i que, a més, posarà especial atenció en els col·lectius més vulnerables. Per això, ha afegit Dalmau, "es reservarà el 10% de les places a les víctimes de la violència masclista".

Quatre eixos

El Pla 2400 se centrarà en quatre eixos fonamentals:

- La promoció pública d'habitatges en solars propietat de la Generalitat, i entre els quals s'inclouran els edificis inacabats de La Torre i altres solars del barri.

- Un projecte pilot d'habitatges en els quals s'aplicaran les novetats de l'arquitectura bioclimàtica per a fer-los més sostenibles i eficients energèticament.

- La col·laboració publicoprivada amb la posada en marxa d'un concurs de solars públics.

- El cooperativisme amb la societat civil amb un concurs de solars públics de gestió cooperativa.

Finalment, el vicepresident ha assenyalat que, en un segon pas, "promocionarem l'habitatge públic municipal". Així, ha instat els ajuntaments a continuar treballant braç a braç per a impulsar la construcció de nous habitatges en els solars que tenen els ajuntaments. Perquè l'objectiu principal d'aquesta iniciativa no és un altre que "garantir la protecció de la majoria social, deixant arrere els peatges abusius per un habitatge digne".

Arxivat a:

Destacats