Quines són les víctimes del malbaratament de l'antiga Canal 9?

La reflexió de València Extra

Guardar

Foto: Enric Capoll
Foto: Enric Capoll

Fa quasi 3 anys que els valencians estem sense RTVV. És cert que en els últims anys la seua quota de pantalla era molt reduïda però sense ella els valencians no tenim una cobertura informativa digna. Molt s'ha dit dels extreballadors de RTVV però m'agradaria que hui reflexionàrem.

Se'ls ha acusat de manipular i fins i tot pràcticament de tots els mals de l'antiga RTVV però evidentment això no és just. Des de la meua humil experiència, més de 10 anys en el sector, vaig tenir l'oportunitat de compartir quasi 2 anys entre Canal 9 i Ràdio. Conec personalment la professionalitat de molts d'ells, periodistes, locutors, càmeres, tècnics, guionistes i molts amb una plaça guanyada i merescuda en una oposició en el naixement de Canal 9.

Foto: Enric Capoll Foto: Enric Capoll

Van ser els extreballadors de RTVV els que van escollir a dit programes de productores madrilenyes? Van ser els extreballadors els que saquejaven els comptes de la RTVV unflant els pressupostos? Els periodistes no decideixen eixes línies generals, són els seus superiors. Són els directius i els responsables qui trien finalment els continguts i tanquen eixos contractes amb productores.

És cert que durant molts anys es va vetar a partits polítics, es va silenciar casos tan greus com l'accident de Metro de València i es va explotar mediàticament i econòmicament esdeveniments com la visita del Papa. Però també és cert que a moltíssims professionals amb gran talent se'ls va relegar a seccions inferiors o fins i tot a canals secundaris. Molts professionals amb sentit crític no tenien veu ni a la tele ni a la ràdio.

Com reaccionaríem si tiraren al carrer a uns funcionaris de l'Inem? En moltes ocasions durant aquestos 3 anys, part de la societat s'ha posicionat a favor de l'ens, de la seua gent, i una altra part pràcticament els responsabilitza de tots els mals.

Han eixit al carrer, reclamant el que és seu perquè van guanyar una oposició i de la nit al dia i després d'anul·lar un ERO, la solució més senzilla era tancar Canal 9. I a més, es va justificar amb la salvació de serveis socials. Hem vist una millora en els nostres serveis socials després del tancament per part de l'antic Consell? I en dependència?

En l'antiga RTVV hi havia molts professionals que van pagar injustament un tancament i les conseqüències del mateix i no vull deixar-me un fet. Canal 9 és la primera televisió autonòmica d'Espanya "tancada com es va tancar" en una Comunitat Autònoma amb llengua pròpia.

Foto: Enric Capoll Foto: Enric Capoll

S'ha fet molta demagògia sobre els "diners" que  suposava el fer de mantenir de Canal 9. No obstant això, en l'actualitat, el tancament de RTVV segueix costant ingents quantitats a les arques dels valencians sense tenir ni televisió, ni ràdio pública.

Amb l'arribada al govern del nou Consell, tornava a primera plana la tornada de la nostra televisió i de la nostra ràdio. Però sens dubte tenen una difícil papereta. Com reobrir RTVV? Com donar una possibilitat justa als professionals que  han rebut tal maltractament aquestos 3 anys?

Evidentment des del meu humil parer, no tinc la solució a aquest problema de gran envergadura però sens dubte espere i desitge un canal que no cometa els errors del passat però també que compte amb l'experiència de grans professionals per a tornar a posar en marxa un canal que té molta història.

Arxivat a:

Destacats