Les vies de ciclovianants transformen l'àrea metropolitana

La Generalitat inverteix 40 milions d'euros a connectar de manera sostenible l'àrea metropolitana de València a través de vies de ciclovianants

Guardar

Passarel·la de ciclovianants sobre el barranc del Carraixet @Pavasal
Passarel·la de ciclovianants sobre el barranc del Carraixet @Pavasal

40 milions d'euros i 22 actuacions en marxa. L'àrea metropolitana de València es troba en plena transformació cap a una mobilitat més sostenible. I és que l'aposta de la Generalitat Valenciana per impulsar aquest canvi de model està permetent oferir unes alternatives al vehicle privat cada vegada més utilitzades.

Les vies de ciclovianants creixen en els diferents municipis de la zona. Actualment, són 22 les actuacions que hi ha en marxa i 40 els milions d'euros que està invertint el govern autonòmic.

Un exemple d'això és la que unirà el nucli urbà de Pobla de Farnals amb la urbanització de la platja. Per a això, s'ha presentat el projecte de la passarel·la de ciclovianants sobre la V-21 per a eliminar la barrera física que per a vianants i ciclistes suposa aquesta via oferint als veïns i veïnes del nucli urbà i als residents i turistes de la platja una altra alternativa de mobilitat, tant per als seus desplaçaments quotidians com per a l'oci i esport.

Aquesta obra està en procés de licitació i comptarà amb un pressupost de prop de 3 milions d'euros. A més, es tracta d'una de les principals infraestructures de permeabilització ciclopeatonal que la Conselleria està duent a terme en l'àrea metropolitana de València.

Concretament, s'han projectat, s'estan desenvolupant o ja s'han executat 22 actuacions per a salvar les autovies V-31, V-30, V-21, CV-30 i CV-35; les vies de l'AVE, el ferrocarril València-Barcelona i d'FGV; els barrancs de Xiva i de Carraixet, i les carreteres CV-400, CV-410 i CV-32.

Eix ciclopeatonal

Per a unir de manera sostenible la Pobla de Farnals amb el nucli de població de la costa, separat pel tren i autovia, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat va planificar un eix ciclopeatonal, del qual s'ha construït i lloc en servei la primera fase.

Així, ja està en ús una plataforma ciclopeatonal de 2,5 quilòmetres de longitud adossada al Camí al Mar, amb inici en el nucli urbà principal i final al costat de l'autovia V-21, i que resol el pas sobre la línia ferroviària estatal València-Tarragona mitjançant una passarel·la.

La consellera Rebeca Torró visita la nova plataforma de la Pobla de Farnals
La consellera Rebeca Torró visita la nova plataforma de la Pobla de Farnals

Passarel·la sobre la V-21

Amb l'actuació ara projectada, es prolonga l'itinerari ciclopeatonal fins a la platja de la Pobla de Farnals mitjançant una passarel·la que salva l'autovia V-21 i els ramals de connexió amb l'itinerari ciclopeatonal existent en el costat oest i el viari del nucli urbà de la platja, al costat est.

La longitud total de l'itinerari projectat és de 722 metres i l'ample útil de la plataforma és de 4 metres, que permetrà una convivència adequada entre vianants i ciclistes. La passarel·la es resol mitjançant una estructura metàl·lica de 68,50 metres de longitud total i està dividida en dues obertures.

En el costat oest de la V-21, es preveu la construcció d'un tram d'itinerari de 382 metres de longitud per a la connexió entre el final del vial ciclopeatonal existent i la rampa de l'estructura. En el costat aquest de l'autovia es dona continuïtat a l'itinerari des de la rampa fins a connectar amb la vorera del vial existent del carrer Lepant, en el nucli urbà de la platja. Aquest tram és d'uns 57 metres de longitud.

Tot l'itinerari format pels vials de connexió, les rampes i la passarel·la sobre la V-21 anirà dotat d'enllumenat. A més, al llarg del vial es plantarà una alineació d'espècies arbòries. En la zona annexa entre el camí de servei i el vial es plantaran espècies arbustives i es col·locarà una capa de 5 centímetres de grava decorativa.

Aquesta actuació és finançada per la Unió Europea - NextGenerationEU, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Destacats