València, primera ciutat del món a provar la setmana laboral de quatre dies durant un mes

"Volem que les persones treballen per a viure, no que visquen per a treballar", afirma l'alcalde Joan Ribó

Guardar

Dues dones descansen en un parc de València. Imatge de Xisco Navarro
Dues dones descansen en un parc de València. Imatge de Xisco Navarro

València es prepara per a acollir una prova pilot única en el món: un mes de setmanes laborals de quatre dies. O cosa que és el mateix, 32 hores de treball a la setmana. Una iniciativa que s'impulsarà entre els mesos d'abril i maig, sent festius quatre dilluns consecutius.

Concretament, coincidint amb les festivitats de Dilluns de Pasqua (10 d'abril), Sant Vicent Ferrer (dilluns 17 d'abril), el dilluns 24 d'abril (festiu local de València) i el dilluns 1 de maig, Dia del Treball, el programa pilot plantejarà l'afecció de la setmana laboral de 32 hores repartides en quatre dies a partir de l'estudi de tres grans àmbits: la salut i el benestar social, l'emergència climàtica i l'economia.

En aquest sentit, s'analitzaran qüestions com els usos del temps, la conciliació de la vida laboral, la sensació de benestar, el descans, l'impacte de la mesura sobre els gasos d'efecte d'hivernacle, la qualitat de l'aire, el silenci, el consum energètic, el trànsit, la xarxa pública de transport, el turisme d'interior, l'hostaleria, el comerç i les compres en comerços i botigues, entre altres qüestions.

A partir de les conclusions s'elaborarà un informe d'abast internacional que avalue l'impacte de l'aplicació d'aquesta estratègia i les conseqüències quant a l'oci, la mobilitat, l'economia i la salut de les persones.

 Joan Ribó, alcalde de València, en la roda de premsa sobre la jornada laboral de 4 dies setmanals
 Joan Ribó, alcalde de València, en la roda de premsa sobre la jornada semanal de cuatre dies

Benestar de la ciutadania

L'alcalde de València, Joan Ribó, valorava aquest estudi com un avanç "en l'anàlisi i la consolidació de fites històriques en el camp dels drets laborals i del benestar ciutadà, en la línia del corrent que està en ple desenvolupament a la Unió Europea i en el context internacional, des de Portugal al Canadà, el Regne Unit o Nova Zelanda".

En aquest sentit, el primer edil destacava que ara "València és referent europeu en innovació i aquesta és una experiència innovadora. La nostra ciutat està ara en el mapa de les coses que realment importen i preocupen la ciutadania com el treball i la qualitat de vida". "Volem una ciutat amable, saludable, que cuide de les persones. Volem que les persones treballen per a viure, no que visquen per a treballar", incidia Ribó.

La proposta parteix d'un procés de diàleg amb els sectors implicats: sindicats, empreses, entitats veïnals, institucions i altres agents socials.

Arxivat a:

Destacats