València implementarà un projecte pilot amb la jornada laboral de 4 dies setmanals durant un mes

Entre el 10 d'abril i l'1 de maig l'Ajuntament de València durà a terme una iniciativa pionera que estableix una jornada laboral de 32 hores setmanals

Guardar

 Joan Ribó, alcalde de València, en la roda de premsa sobre la jornada laboral de 4 dies setmanals
Joan Ribó, alcalde de València, en la roda de premsa sobre la jornada laboral de 4 dies setmanals

Joan Ribó, alcalde de València, ha anunciat hui en una roda de premsa el projecte pilot d'una jornada laboral de 32 hores setmanals, que s'implementarà en la capital del Túria al llarg d'un mes, més concretament, entre el dilluns 10 d'abril i el dilluns 1 de maig , per la qual cosa durant aquestes quatre setmanes, els dilluns seran festius. Des del consistori s'ha volgut aprofitar que, enguany, abril compta amb 2 dilluns festius, el 10 (Dilluns de Pasqua) i el 17 (Sant Vicent Ferrer), a més del dilluns 1 de maig (Dia del treballador). Al que s'ha sumat el 24 d'abril, aprofitant que el dia 22 de gener, festiu pel patró de la ciutat (Sant Vicent Màrtir), va caure en diumenge. Les dates de redacció del projecte se situen al juny i juliol d'aquest 2023, amb intenció de presentar-ho al llarg del mes de juny.

L'alcalde ha manifestat que València és pionera a engegar un projecte pilot que estableix la jornada laboral de 4 dies. "Hi ha hagut altres experiències internacionals, però no a nivell de ciutat i ciutadania i amb les característiques que nosaltres plantegem", afirmava Ribó. Malgrat que també ha volgut matisar que "aquest estudi pilote no és un programa de reducció de la jornada laboral perquè això no és competència de l'Ajuntament de València", sinó que "es tracta d'un exercici d'innovació que beneficiarà a tota la ciutadania valenciana" a diferent escala i l'objectiu de la qual és "esbrinar els avantatges que suposa una jornada de treball de 32 hores setmanals".

L'estudi analitzarà 3 aspectes que succeeixen en la ciutat, segons ha platejat la responsable del Laboratori de Polítiques Públiques, Empar Soriano. D'una banda, els impactes que tindrà el projecte pilot sobre la salut dels habitants de València, és a dir, analitzar els usos que la ciutadania atorga al temps lliure que permet un dia menys de treball i si això promouen l'associacionisme veïnal, la realització de més esport o la reducció de l'estrés, entre altres variables. D'altra banda, es vol estudiar les variacions de les emissions de gasos d'efecte hivernacle i la subsegüent qualitat de l'aire, així com verificar com disminueix l'energia utilitzada pels edificis públics o els accidents de trànsit aquest mes. Finalment, el projecte pilot analitzarà com es comporta el comerç, sense intercedir entre els acords de la patronal i els sindicats.

Carlos Galiana, regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament, ha destacat que "València és un referent en innovació en Europea" i que, amb aquest projecte, es vol "construir i avaluar la ciutat del futur". Per a això, el regidor considera de vital importància la implicació de la ciutadania, a qui li la vol introduir en els processos de desenvolupament del projecte pilot. Soriano ha assenyalat que la metodologia que vseguirà l'estudi consistirà en un seguiment de la població i en entrevistes als agents clau de la societat: les administracions públiques, l'acadèmia, les empreses privades, la societat civil i els professionals dels mitjans de comunicació que hagen estudiat el tema. Està previst que siga a partir de maig quan es comence amb les entrevistes als diferents sectors de la població.

Amb tota la informació qualitativa i quantitativa que s'obtinga, des del centre d'innovació de les Naus, s'avaluaran els objectius concordes a la informació que s'aporte respecte dels impactes que tinga el pilot; es donaran a conéixer els canvis que es produïsquen a conseqüència de la reducció de dies laborals durant aquest mes; i s'establirà un marc d'estudi i d'avaluació que puga servir a altres ciutats. Per això mateix, Ribó ha destacat que es tracta d'un exercici d'innovació, on "volem veure si la hipòtesi plantejada comporta beneficis". A més, ha afirmat que després de comunicar la intenció de acomplir aquest projecte a sindicats i a la patronal, "a tots els sectors els ha semblat una experiència interessant".

L'alcalde considera necessari aquest estudi perquè "el futur laboral sembla anar en aqueixa adreça", ja que ha subratllat mesures d'aquest tipus que s'estan duent a terme en altres països europeus, encara que en cap d'això en l'àmbit de ciutat i amb el focus situat en la ciutadania.

Destacats