València no rebrà cap ajuda al transport urbà mentre Barcelona i Madrid rebran 400 milions

En els últims 10 anys, Madrid ha rebut 1.358 milions en ajudes per al transport metropolità mentre València ha rebut 83 milions

Guardar

línia- 5 -EMT
línia- 5 -EMT

L'home és l'únic animal capaç d'ensopegar dues vegades amb la mateixa pedra, i, no podria ser d'una altra manera que, per a complir amb la tradició, el Govern central, una altra vegada, deixa a València, la tercera ciutat espanyola amb més població, fora de les ajudes al transport urbà. Després d'aquest anunci, alguns dels polítics valencians han esclatat en xarxes socials contra aquesta "discriminació" i fins i tot contra el ministre de Transports, i a més valencià, José Luis Ábalos.

Els criteris per al repartiment del fons per a transport no han assegut res bé a l'ajuntament de València, ja que la meitat d'aquest fons serà per a Madrid i Barcelona, i l'altra meitat per a transport interurbà pel qual, si no canvien els criteris, l'EMT de València es quedaria sense res.

D'aquesta manera, el bloc de mitjanes econòmiques específicament pensat per als efectes en el transport públic per les restriccions a la mobilitat està previst que s'aprovi el pròxim 16 de juny, quan quedaria llest perquè, el 49% d'aquests 800 milions vagen per a Madrid i Barcelona. D'altra banda, el 34% d'aquest mateix fons ira destinat per als serveis de transports regular de viatgers interurbà, el 13% per a metres, tramvies i ferrocarrils autonòmics i un 4%, per a les línies de transport interurbà amb autobús de Canàries.

Lamentablement, com és tradició, el transport urbà valencià sempre cau en l'oblit, i és que, en els últims deu anys, Madrid ha rebut 1.358 milions en ajudes per al transport metropolità mentre València ha rebut 83 milions. Això vol dir que València rep entre 3,5 i 4 vegades menys per habitant que Madrid.

L'alcalde de València, Joan Ribó, titllava aquesta mesura d'"intolerable" al que el mateix alcalde ha anunciat que "he demanat una rectificació immediata". Seguidament, Ribó, retreia a Ábalos haver-se oblidat, una altra vegada, de València, amb el que ha remarcat que "a València no la hi menysté".

En la mateixa línia, el diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha exigit al ministre de Transports, José Luis Ábalos, que corregisca el greuge amb el transport metropolità de València i altres ciutats d'Espanya per a compensar la seua "diferència abismal" amb els fons que reben Madrid i Barcelona. Baldoví es mostra "completament d'acord" amb Ábalos quan diu que el finançament del transport de València és un "greuge intolerable", però li ha urgit a resoldre'l en el nou fons de 800 milions per a compensar la caiguda de viatgers pel coronavirus.

Sens dubte, es confirma que, a cinc dies de la votació que aprovarà aquest "greuge intolerable", l'home és l'únic animal capaç d'ensopegar dues vegades amb la mateixa pedra. Ara si, esperem que siguen dos i no tres, perquè el transport públic valencià no pot quedar-se sempre tan delicat.

Destacats