València, la catedral de la pólvora

Més de 8.000 quilos de pólvora s’han disparat durant les Falles 2019 de València

Guardar

Mascletà a la plaça de l'Ajuntament de València
Mascletà a la plaça de l'Ajuntament de València

Les Falles de València han arribat a la seua fi, però encara estan molt presents eixos dies intensos en els quals el color, les llums, la sàtira fallera i la cultura valenciana han inundat els carrers de la ciutat. No obstant això, un altre dels protagonistes indiscutibles de les nostres festes josefines, sens dubte, és la pólvora. I és que des que s'anuncien l'arribada de les Falles, València s'alça com la gran catedral de la pólvora.

Les mascletaes en la Plaça de l'Ajuntament, però també en cada barri de la ciutat, els castells de focs artificials, les mascletaes nocturnes o L'Alba de les Falles són tan sols alguns dels esdeveniments pirotècnics que s'han viscut durant aquest mes intens. En total, més de 8.000 quilos de pólvora s'han disparat durant les Falles de València, 8.000 quilos que han fet vibrar a valencians i turistes.

Mascleta

De fet, el regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València i President de Junta Central Fallera, Pere Fuset, ja ho anunciava el passat mes de gener: "En aquests quatre anys, s'ha incrementat en un 50% la retribució que les empreses pirotècniques reben per cada mascletà en la Plaça de l'Ajuntament, la qual cosa ha permés arribar als "6.000 euros per tret".

I és que la pirotècnia és un dels pilars bàsic de les Falles de València que, a més, també reporta un important benefici econòmic per a la ciutat. Per això, per a aquesta Nit del Foc, es van destinar 7.000 euros amb l'objectiu de reforçar un dels principals atractius del calendari fallers que, en aquesta ocasió, va disparar un total de 3.000 quilos de pólvora, que van il·luminar el cel de València.

Sens dubte, una inversió econòmica que també es tradueix en un augment de la qualitat i la diversitat dels espectacles pirotècnics, com la mascletà del passat 18 de març, pel centenari del Valencia CF, en la qual es va arribar a disparar 300 quilos de pólvora en el cor de la ciutat, la Plaça de l'Ajuntament. Però, com recordava Fuset, la pólvora està present en qualsevol celebració valenciana, i prova d'això són els diferents espectacles pirotècnics dels quals gaudeix la ciutat en altres dates assenyalades, com el 9 d'Octubre o la Gran Fira.

Mascleta

La pirotècnia continuarà formant part de la identitat valenciana. I és que València, entre altres coses, també és coneguda per ser el bressol de la pólvora, una olor que ens ha acompanyat i ens acompanyarà per sempre.

Arxivat a:

Destacats