Una Tira de Comptar en el Mercat de Colom?

Per l’Horta aposta per un mercat setmanal de productes de proximitat en aquest emblemàtic mercat valencià

Guardar

mercado-colon
mercado-colon

València aposta pels seus mercats, però també pels productes de proximitat que ofereixen. Productes de l'horta valenciana que, gràcies a les diferents accions de l'Ajuntament de València, així com a diferents plataformes com 'Per l'Horta' estan contribuint a promocionar aquests productes de la nostra terra, però també estan conscienciant a la societat de la importància de consumir-los per a ajudar a conservar un paisatge que forma part de la identitat valenciana.

Iniciatives com el festival 'Bonic/a Fest' o 'De l'Horta a la Plaça' acosten aquests productes agrícoles a la ciutadania, fomentant l'intercanvi de proximitat. No obstant això, des de 'Per l'Horta', encara que estan d'acord en el fet que s'ha "visibilitzat la producció ecològica de l'horta a la ciutat", consideren que ha arribat el moment de "plantejar metes més ambicioses". D'aquesta manera, sol·liciten al Consistori la creació de "nous punts de venda de producte fresc i ecològic" o, la qual cosa és el mateix, més Tires de Comptar en els nostres mercats.

El futur mercat del Grau tindrà dues Tires de comptar

En aquest sentit, Per l'Horta explica que "es va donar un primer pas en 2017, quan es va inaugurar la Tira de comptar en el mercat Mossen Sorell, on els dissabtes, tres agricultors venen els seus productes de proximitat directament al consumidor". Una iniciativa que s'ha consolidat i compta amb un gran acolliment per part de la ciutadania. Aquesta mateixa fórmula, tal com va anunciar el regidor de Mercats, Carlos Galiana, també estarà present en el remodelat mercat del Grau, les obres del qual estan previstes que finalitzen en 2020.

Així i tot, des d'aquesta plataforma consideren que és important augmentar la presència de les tradicionals Tires de comptar en altres mercats emblemàtics de la ciutat de València, com és el Mercat de Colom. En aquest punt, Per l'Horta explica que "aquest espai va sorgir en 1916 com un mercat de productes frescos, que va servir com a punt de venda de productes de l'horta. Amb la seua restauració, inaugurada en 2003, es va reorientar l'espai i, en l'actualitat, compta amb diferents tendes, cafeteries i restaurants moderns, però ha deixat de complir amb la seua funció de mercat de proximitat'.

Proposen un mercat setmanal de productes frescos i ecològics en el Mercat de Colom

Així, la qual cosa proposen és "obrir un mercat setmanal de verdures de l'horta, com el que va existir fins a l'any 2000. Aquesta iniciativa tindria un caràcter simbòlic, però a més proveiria a aquesta zona de València d'un mercat de proximitat, que actualment no disposen. Pensem que una tira de comptar setmanal amb producte fresc i ecològic tindria un èxit garantit, però a més recuperaria part del seu sentit originari, mentre que la sostenibilitat alimentària i la conservació de la nostra horta eixirien beneficiades, igual que la salut i la forma de vida de la ciutadania".

Destacats