El nou Mercat del Grau, un espai obert a la ciutat

El futur Mercat del Grau disposarà d'un horari comercial de matins i vesprades

Guardar

rehabilitacion-mercado-grau
rehabilitacion-mercado-grau

Una de les novetats del nou Mercat del Grau és que les parades es reduiran de 24 a 19 per a garantir més espai d'emmagatzematge, i dotar-li d'una major amplitud. A més, de les 19 parades, que disposaran d'un horari comercial de matins i vesprades per a captar nous públics, la número 18 i 19 estaran buides per a destinar-les a la Tira de Comptar, així com a l'organització de diferents esdeveniments.

Els mercats municipals de València s'han revitalitzat, i gràcies a les diferents iniciatives que s'han dut a terme en els últims anys, aquests espais emblemàtics de la nostra ciutat formen part del nostre dia a dia. I és que, a més dels productes frescos, l'olor, la proximitat i l'ambient tan característic fan únics aquests llocs. I, així, ocult de les mirades, des de feia anys, es trobava el tradicional Mercat del Grau, una autèntica joia arquitectònica que, gràcies a la imminent rehabilitació, tornarà a brillar amb més força.

Amb un pressupost de 2.400.000 euros, el Mercat del Grau se sotmetrà a una intervenció integral, que consistirà en la demolició, rehabilitació i integració de jardineria per a tornar a obrir aquest mercat a la ciutadania, i revitalitzar el barri. I és que, tal com explica l'arquitecte José María Tomás Llavador a València Extra, 'aquest edifici històric, dissenyat en 1902 per l'arquitecte municipal Rafael Alfaro, s'inaugurava sent el mercat més modern de la ciutat de València. Una imatge que res tenia a veure amb la qual, en l'actualitat, presenta el Mercat del Grau'.

No obstant això, i després d'anys d'abandó, per fi, s'ha posat solució a la situació d'aquest mercat. D'aquesta manera, el Regidor de Comerç de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, presentava, en el mes de març, com seria el nou Mercat del Grau. Un projecte de rehabilitació, presentat per la firma Tomás Llavador Arquitectes i Enginyers S.L., que obri el mercat a la ciutat. Així, es manté l'arquitectura original del mercat més antic de la ciutat i incorpora nous elements, com a zones verdes i obertes a la ciutadania, que conformaran un espai que combina els usos propis d'un mercat i els d'un punt de trobada veïnal.

Mercado Grao

En aquest sentit, José María Tomás Llavador ens ha explicat més detalls sobre el projecte. 'Els espais del nou mercat es podran veure des de fora, a través de les façanes de vidre. A més, s'incorporaran xicotets jardins interiors i una sala polivalent per a l'ús i gaudi dels veïns del barri. Les cobertes seran renovades per teula plana vidriada de colors (roig i negre), i els paviments de pedra seran la base per als espais públics i el recorregut de llocs del mercat'.

Un projecte ambiciós que recuperarà l'aspecte modern del mercat, però sense deixar a un costat l'essència i història de l'espai. Un renovat mercat municipal que complirà amb el seu objectiu de revitalitzar el barri, però en el qual els productes de proximitat i la seua gent seguiran sent els principals protagonistes.

Nuevo mercado del grao

Destacats